Vrijdag 25 november om 19.00 uur op het Stadhuisplein

De Catharina ‘Orange the World’ Dansparade: Eerherstel voor de vrouwelijke rebel

Stichting Catharina Nu staat voor het empoweren van meiden, vrouwen en de vrouwelijke kracht in iedereen. Tijdens de Catharina ‘Orange the World’ Dansparade omarmen we samen met onze mannelijke medestanders de vrije, moedige, rebelse vrouw met hart voor de natuur. 

Heksen in Utrecht

Het geweld tegen vrouwen is eeuwenoud. Ook op drie Utrechtse pleinen zijn veel vrouwen en soms ook mannen als heksen berecht, verdronken of verbrand. Mislukte de oogst, werd er iemand ziek of ging je in het zwart gekleed? Dan kon je het vermoeden wekken dat je een verbond had gesloten met de duivel en dus een heks was. Hoogste tijd om de vrouwelijke rebel in ere te herstellen! Deze dansparade rehabiliteert de heks, de vrouwelijke rebel, als slachtoffer van het patriarchaat. 

Orange the World

Orange the World is de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen en meiden. Wij zeggen liever: vóór de veiligheid van vrouwen en de vrouwelijke kracht in iedereen. De campagne vindt ieder jaar plaats op 25 november. In meer dan honderd landen worden dan gebouwen oranje uitgelicht. Ook het Utrechtse Stadhuis!

Catharina: Utrechts immaterieel cultureel erfgoed

Hoog Catharijne, de Catharijnesingel en het Catharijneconvent: iedere Utrechter zou Catharina van Alexandrië moeten kennen. Zij was geen vrouw om mee te sollen. De ene na de andere beproeving trotseerde zij, door trouw aan zichzelf te blijven en haar hart te volgen. Na haar dood werd het verhaal van Catharina uiteindelijk door de Johannieters naar Utrecht gebracht. Haar naamdag op 25 november is door de VN uitgeroepen tot Internationale dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. 

Save the date: vrijdag 25 november om 19.00 uur

Programma & route

Vertrek: 19.00 uur op de windroos voor het Stadhuis

Eindpunt: 20.00 uur op het Vredenburgplein

1 De Stadhuisbrug – ‘Waterproef’

Burgemeester Sharon Dijksma ontsteekt het oranje licht op het Stadhuis

Artiesten: Farid Sheek, Karin Elich en haar dansers, Anarchien van Heemstra. 

Onderweg: Farid Sheek en de deelnemende percussionisten van zijn workshop. 

De Neude – ‘Brandstapel’ 

Artiesten: Farid Sheek en de percussionisten uit zijn workshop, Karin Elich, Ubiracy Carneiro de Santana en haar dansers. 

Onderweg: María Robles en haar vrouwenpercussiegroep Braza, Farid Sheek en zijn 

percussionisten. 

3 Vredenburg – ‘Hendrikje Folkerts’ 

Artiesten: Karin Elich, Fermin Miranda Caceres, Tet Koffeman, alle percussionisten en Utrechtse flamencozangers. 

* Op zondag 13 en 20 november van 16.00 tot 17.30 uur geeft Farid een workshop Iraanse percussie in voorbereiding op de parade. Aanmelding via karin@catharina.nu. 

Kijk hieronder het filmpje op De Nuk waarin Karin Elich vertelt over Catharina als symbool van vrouwelijke kracht.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *