Aanstaande donderdag gaat in het Louis Hartlooper Complex Ring of Dreams in première. Deze documentaire van Willem Baptist duikt in de wereld van show/worstel/superhelden.
Zijn grote held was Hulk Hogan, die hem als zesjarige inspireerde om uiteindelijk zelf ook professioneel worstelaar te worden. Nu traint pro-wrestler Tengkwa zelf een nieuwe generatie Nederlandse show-worstel-superhelden, in een wereld waar fantasie en realiteit elkaar kruisen. Met hoop op roem en glorie, maar met weinig geld om hun droom te verwezenlijken, zullen alleen de diehards met ijzeren wilskracht en kilometers doorzettingsvermogen slagen. “Realiteit is gewoon een kwestie van perspectief. Als je dat snapt, dan is alles mogelijk.”
Na afloop van de vertoning van Ring of Dreams op donderdag 14 november om 21:15 is er een Q&A met regisseur Willem Baptist en pro-wrestler Tengkwa.
Willem Baptist over Ring of Dreams: “Toen ik klein was keek ik, net als veel kinderen uit de jaren ’80, samen met mijn oma naar Amerikaans Showwrestling op TV. We zaten op het puntje van onze stoel terwijl we het grandioze spektakel in ons opzogen. Al waren er helden als Hulk Hogan, Randy ‘Macho Man’ Savage en Brett ‘Hitman’ Heart, toch juichte ik vaak nog harder voor slechteriken als ‘The Undertaker’ of ‘Roddy Rowdy Piper’. Als het spannend werd was ik vaak door het dolle heen, terwijl mijn oma met trillende handen de theekopjes vol schonk. We wisten natuurlijk dat het niet echt was, maar het deed er niet toe. Later in het leven verdween die herinnering naar de achtergrond. Het leven is vol serieuze, belangrijke zaken om je over te bekommeren. Veel ruimte voor rare, dwaze dingen als comics lezen en wrestling kijken was er niet meer.
“Voor mij zijn deze jongens echt; superhelden”
Toen ik lucht kreeg van een Nederlandse show wrestling club (ook wel Pro Wrestling genaamd) was ik aanvankelijk sceptisch. Waarom zouden die gasten zich iedere avond in het zweet werken voor een klein publiek en een schaarse vergoeding? Pro Wrestling is een niche en vrijwel onbekend in Nederland. Ik heb me vervolgens geruime tijd ondergedompeld in hun wereld. Het bleek een zeer boeiende reis te zijn, die mij confronteerde met een gevoel van verwondering, idealisme, escapisme en speelse fantasie. Het drong tot me door dat ik veel daarvan tijdens het volwassen worden ben kwijtgeraakt. Ik was niet zozeer bitter maar zeker pragmatischer geworden. Verlangen we niet op een of andere manier allemaal terug naar de tijd waarin het leven eenvoudiger was en we vrij konden spelen, onze dwaze dromen konden dromen zonder de druk van de buitenwereld of, nog belangrijker, van onszelf? Voor mij trotseren de Nederlandse worstelaars deze externe verwachtingen. Ze durven hun dromen te leven en zijn bereid om daar een prijs voor te betalen. Niet door te dagdromen van wat anders zou kunnen zijn of door te idealiseren, maar door al hun eigen bloed, zweet en tranen erin te pompen. Hierdoor herinneren ze ons eraan hoe belangrijk het is dat wij blijven geloven in onze dromen en dat wij in staat zijn te excelleren, ook al ridiculiseert de buitenwereld onze motieven. Voor mij zijn deze jongens echt; superhelden.”
Kijk hier de trailer.
Laat uw reactie achter
Reactie