De dom pakt uit

Restauratie Domtoren is einde zomer afgerond en dat is reden voor veel feestelijke activiteiten

  • Door Redactie
  • |
  • 2 april 2024
  • |
  • 1 reactie

Na vijf jaar verscholen te zijn geweest achter steigerdoek komt de Dom dit jaar uit de steigers en krijgt Utrecht haar icoon terug. De restauratie wordt (volgens planning) aan het einde van de zomer afgerond. Dat wordt het hele jaar door feestelijk gevierd. Onder de noemer ‘De Dom pakt uit!’ organiseert Utrecht Marketing een reeks aan activiteiten, waar alle Utrechters aan kunnen deelnemen. Daarnaast organiseert de gemeente Utrecht op 9 november – op Sint Maarten, het feest van het licht – een opleveringsmoment, waarbij de nieuwe verlichting van de Domtoren met kleur en speciale effecten wordt onthuld.


De Dom pakt uit!

Voordat het zover is staan er bijzondere activiteiten op het programma. Zo kan er gedineerd worden in de Michaelskapel, opent een pop-uptatoeagestudio de deuren om speciale torentattoos te zetten en wordt tijdens een traploopwedstrijd een poging gedaan het record van 2.21 minuten uit 2016 te verbreken. Verder verandert de Michaelskapel in een bioscoop en organiseert Koos Marsman de Grote Domtorenkwis. Daarnaast wordt aangesloten bij bestaande evenementen als de Stadsdag en Open Monumentendag. Ook ontwikkelt Utrecht Marketing een educatief programma, waarmee alle 33.000 Utrechtse basisschoolleerlingen actief worden betrokken bij de viering. Een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op domtoren.nlVier de Dom: viering einde restauratie (9 november 2024)

De oplevering van de Dom vindt plaats op 9 november, gekoppeld aan de viering van Sint Maarten, de beschermheilige van de stad. De deelnemers van de parade krijgen een bijzondere ontvangst op het Domplein, samen met de vakmensen die de restauratie (mede) hebben mogelijk gemaakt en een groot aantal genodigde stadsbewoners. Het programma bestaat uit korte toespraken en vooral veel muziek, natuurlijk ook van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig, en eindigt met de officiële oplevering: de onthulling van de nieuwe verlichting van de Domtoren met kleur en speciale effecten. 

 In de komende maanden zakt de steiger – die bestond uit 55 kilometer aan steigerpijpen en ruim 40 kilometer aan planken, in totaal goed voor 440.000 kilo aan materiaal – verder. Dit voorjaar worden de wijzerplaten en wijzers teruggebracht in de toren. Het aanbrengen van de nieuwe verlichting is klaar zijn als de restauratie wordt afgerond, aan het einde van de zomer van 2024. Dan is ook de restauratie van de onderdoorgang gereed.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Gré Braadslee schreef:

    Tuurlijk het leven wordt ons in de stad nog meer onmogelijk gemaakt. Als het nou feesten waren voor álle leeftijden met kwaliteitsmuziek van de afgelopen honderden jaren. Maar nee, dat gaat weer studentengebral en gelal worden met bonkie bonkie bonkie muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *