Plastic tasjes de stad uit!

Plastic tasjes de stad uit! Wat vindt Ruurt Wiegant (SP)?

  • Door Redactie
  • |
  • 4 maart 2019
  • |
  • 1 reactie

Achtergrondafbeelding: Pixabay / MabelAmber

Henk Westbroek riep vorige week op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!” 

We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.

 

Ruurt Wiegant, SP-raadslid: “Belangrijk is om de grote bedrijven aan te pakken’

SP vindt een verbod op plastic tasjes een goed idee. “Hoe minder plastic we produceren en weggooien hoe beter het is voor het milieu. Dat is natuurlijk helemaal het geval wat betreft wegwerpproducten zoals plastic tasjes. Onze samenleving is sowieso veel te veel ingesteld op wegwerpartikelen. Het bedrijfsleven juicht dit natuurlijk toe en moedigt dit aan, want hoe minder producten kunnen worden hergebruikt, hoe meer nieuwe producten er worden verkocht. Ondertussen bekommeren ze zich niet om de schade die dit toebrengt aan onze leefomgeving en het milieu”, aldus Ruurt Wiegant.

De SP-er vindt het thema van belang, maar vindt ook dat niet moet worden overdreven. “Uiteindelijk zijn plastic tasjes maar een heel klein onderdeel van de milieuvervuiling die plaatsvindt. Er wordt vaak alleen maar gepraat over gewone mensen. Veel belangrijker is om de grote bedrijven aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor verreweg het grootste gedeelte van de vervuiling. En niet omdat minder vervuiling niet mogelijk is, maar omdat dat hun een beetje van hun winst zou kosten.”

Geloof je dat een iets duurdere duurzame tas een goed alternatief is voor een goedkoop plastic tasje? 

“Duurzamere producten zullen over het algemeen duurder zijn, maar maken dat goed doordat ze langer meegaan. Op de lange termijn zou het dus niet meer hoeven kosten voor mensen.” Wiegant ziet het grote voordeel van plastic tasjes wel: “Ben je vergeten een tasje mee te nemen? Geen probleem, neem gewoon een plastic tasje! Met een duurdere duurzame tas is dit natuurlijk een ander verhaal: vergeet je die mee te nemen wil je niet een nieuwe kopen. Als mensen er eenmaal aan gewend zijn zal dit echter niet zo’n probleem zijn lijkt me.”

Geloof je dat het verbieden van plastic tasjes zal bijdragen aan het terugdringen van het plastic afval in de stad? 

“Enigszins: minder plastic wat wordt weggegooid is minder plastic afval. Maar het is natuurlijk ook niet zo dat plastic tasjes nou een heel groot gedeelte van het plastic afval vormen. Om daar echt wat aan te doen moeten we als overheid eisen gaan stellen aan het bedrijfsleven: producten zo duurzaam mogelijk maken en het productieproces zo schoon mogelijk.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Ron Meester schreef:

    Eindelijk eens een partij die gewoon helder is en ja zegt, tegen dit prima initiatief van de NUK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *