Duurzaamheid

Plastic tasjes de stad uit! Wat vindt Lau Bosse (PvdA)?

 • Door Redactie
 • |
 • 6 maart 2019
 • |
 • 2 reacties

Achtergrondafbeelding: Pixabay / MabelAmber

Henk Westbroek riep vorige week op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!” 

We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.

 

Lau Bosse, raadslid PvdA: ‘Landelijke doorvoering zet pas echt zoden aan de dijk’

Lau Bosse gelooft dat een verbod op plastic tasjes op termijn voor de hand ligt, maar dan moet er wel eerst een alternatief worden geboden waar zowel ondernemers als consumenten goed mee uit de voeten kunnen, zoals papieren tasjes. “Er zijn veel manieren om te komen tot een duurzamere wereld. Het verbod op plastic tassen is er daar één van, maar er is nog meer mogelijk, zoals duurzame energieopwekking. Daarnaast zijn plastic tasjes voor veel mensen niet hun eerste zorg, maar staan betaalbaar wonen, zeker zijn van een inkomen en goed onderwijs hoger op het verlanglijstje.”

Geloof je dat een iets duurdere duurzame tas een goed alternatief is voor een goedkoop plastic tasje? 

“We hebben al gezien dat het verbod op gratis plastic tasjes ingevoerd door de PvdA goed geholpen heeft: het plastic tasverbruik is al met 70% verminderd. Een financiële prikkel kan dus helpen, maar het kan niet zo zijn dat het onbetaalbaar wordt om aan een tasje te komen in een winkel.”

Zien jullie een verbod op plastic tasjes in de toekomst gebeuren? 

“Als er een goed alternatief is behoort dat zeker tot de mogelijkheden. Wij denken dat Utrecht hier een voorlopersrol in kan pakken, maar dat dit alleen kan werken als het ook landelijk wordt doorgevoerd om echt zoden aan de dijk te zetten.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Ron Meester schreef:

  Wat een laffe reactie. Om te durven beginnen over het tekort aan woningen, terwijl deze partij er al jaren niets aan doet om de woningnood te willen verminderen. De PvdA in een hedendaagse notendop, zonder vergezichten en zonder tastbare idealen.

 • frans schreef:

  Wat heeft wonen en onderwijs met de plastic tasjes te maken? Alsof eerst het onderwijs moet worden aangepakt voordat we aan het milieu kunnen beginnen. Een buitengewoon raadselachtige tekst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *