Duurzaamheid

Plastic tasjes de stad uit! Wat vindt Janneke van der Heijden (GL)?

  • Door Redactie
  • |
  • 27 februari 2019
  • |
  • 1 reactie

Achtergrondafbeelding: Pixabay / MabelAmber

Henk Westbroek riep vorige week op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!” 

We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.

 

Janneke van der Heijden, GroenLinks-raadslid: ‘Het beste afval is afval dat niet gecreëerd wordt’

GroenLinks vindt plastic een belangrijk thema en is het met Henk Westbroek eens dat Utrecht een voorbeeldfunctie kan nemen in het tegengaan van plastic vervuiling. Afgelopen week stelde GroenLinks-raadslid Janneke van der Heijden al schriftelijke vragen in de gemeenteraad over een plasticvrije stad.

Janneke van der Heijden: “Wat GroenLinks betreft is het terugdringen van het plasticvervuiling iets waar we gezamenlijk aan werken de gemeente, bewoners, organisaties en bedrijven. Een persoon of een organisatie alleen kan dit vraagstuk niet oplossen.”

Ze gelooft dat het verbieden van plastic tasjes zeker kan helpen om minder plasticafval te produceren. “Nu krijg je nog te vaak een plastic tas, al dan niet tegen betaling. Dit kan wat GroenLinks betreft anders, een duurzamere tas van bijvoorbeeld katoen, bamboe of hennep is een oplossing. Hiervoor is ook gedragsverandering nodig. Veel mensen zijn nog gewend dat ze geen tas hoeven mee te nemen naar de winkel en gaan dan voor de snelle oplossing: een nieuwe plastic tas. Maar het beste afval is afval wat niet gecreëerd wordt. Hoe minder afval we maken hoe minder afval we hoeven op te ruimen.”

Schriftelijke vragen
De GroenLinks-fractie vraagt in de schriftelijke vragen onder andere hoe het college ‘naar de mogelijke doelstelling kijkt om de gemeentelijke organisatie plasticvrij te verklaren, en welke belangrijkste kansen en barrières het college hierbij ziet’. Ook vraagt ze: “Ziet de gemeente kansen om het goede voorbeeld te geven en al voor 2021 het Europese verbod op wegwerpplastic voor populaire producten in de gemeentelijke organisatie door te voeren? En gaat de gemeente het gebruik van producten waar niet direct een alternatief materiaal voor beschikbaar is zo veel mogelijk verminderen?” Ook vraagt de fractie welke mogelijkheden het college ziet om het nationale initiatief te vertalen naar een Utrechtse variant en om samen te werken in een Utrechts plastic pact met bedrijfsleven en organisaties uit de stad om het gebruik van (wegwerk)plastic zoveel mogelijk te verminderen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Erica Kuiper schreef:

    Het vraagteken in de kop van het artikel is helderder dan het antwoord. Is het nou ja of nee? volgens mij nee, maar het kan ook ja zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *