Duurzaamheid

Plastic tasjes de stad uit! Wat vindt Jan Wijmenga (CU)?

 • Door Redactie
 • |
 • 3 maart 2019
 • |
 • 2 reacties

Achtergrondafbeelding: Pixabay / MabelAmber

Henk Westbroek riep vorige week op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!” 

We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.

 

Jan Wijmenga, raadslid ChristenUnie

Jan Wijmenga vindt het ‘zeker een leuk initiatief’, maar zegt dat het niet iets is wat de gemeenteraad kan besluiten. “Wij gaan niet over wat er wel of niet in winkels verkocht mag worden: daarover gaat de Rijksoverheid. Die heeft recent ook bepaald dat er geen gratis tasjes meer meegegeven mogen worden.”

“Op zich is het zeker een interessant thema, en ik weet dat onze Tweede Kamerleden op landelijk niveau allerlei maatregelen steunen om minder plastic te gebruiken en het plastic dát gebruikt wordt te recyclen. Wellicht dat een verbod op eenmalig te gebruiken tasjes dat kan stimuleren?

Daarnaast is het invoeren van statiegeld op plastic flesjes en metalen blikjes ook een heel verstandige maatregel om zwerfvuil terug te dringen. Maar ook daarvoor geldt dat de gemeente dat niet zelf kan doen…”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Ralph schreef:

  Zeer met Jan eens. Van mij mogen ze die tasjes landelijk overall verbieden. Er zijn al wel de nodige landen waar dat zo is en dat levert de consumenten noch de middenstand daar noemenswaardige problemen op. Ook is er meer dan voldoende reden het te doen gelet op de vervuiling die er door ontstaat. Er ligt hier echter geen taak voor de locale overheid. Blij dat deze politicus dat scherp heeft. Zouden zijn collega’s een voorbeeld aan mogen nemen.

 • Erik van Werken schreef:

  Ik ben het met Ralph eens, nu het verbod op ballonnen oplaten opheffen, en ouwe diesels de binnenstad gewoon weer binnenlaten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *