Berichten van het plandelfront

Plandelen met Joos: “Die troep van een ander oprapen? Iemand moet het doen”

Elke week een bijdrage van De Plandelman. Met een van straat geplukt verhaal of onverwachte ontmoeting. Deze week plandelt hij met Joos. 

Joos gaat regelmatig mee op plandeltocht in de wijk, maar vandaag zijn we met zijn tweetjes op pad. Vanochtend maakte ze al een rondje en ergerde ze zich aan de rotzooi op straat. Daarom laat ik Joos de route bepalen. Terwijl we een blikje uit het gras vissen, vraag ik haar of ze ooit Red Bull heeft gedronken. Nee, zegt ze stellig, geen idee waar dat naar zou smaken. Ze trekt er een vies gezicht bij, dus blijkbaar heeft ze wel een idee.

We plandelen verder. Ik met de grijpstok, Joos met een handschoen. Soms staat ze even stil als haar oog op iets valt. Ze bukt, ze plukt en gooit het in de afvalzak. Soms is dat een geel bloesempje, soms een peuk – het lijkt zó ook op elkaar. Aan die sigaretten kan ze zich enorm storen. Vies spul. Wat is ze blij dat haar kinderen nooit zijn gaan roken! Ik vertel haar dat een sigarettenfilter voor driekwart uit microplastics bestaat. Dat een zo’n peuk acht liter water kan verontreinigen. Weer wat geleerd, zegt Joos.

Ondertussen vertelt ze honderduit. Over haar Engelse moeder, 91 en nog steeds in bezit van haar rijbewijs. Over de tijd dat ze zelf een jaartje in Londen woonde, en in een bloemwinkel werkte. Over haar kinderen, waarvan er een in Amsterdam haar master doet in een studie die Joos zich nooit kan herinneren. En ook over haar dementie. Daarom hangt er ook een gps-apparaatje aan haar ketting, met haar adres erop. ‘Mijn zoon wil dat, dus dan doe ik dat’. Ze is pas één keer verdwaald in haar eigen wijk. Toen kwam dat adres goed uit.

Waarom Joos plandelt? Omdat ze energie voor tien heeft. En omdat de dagbesteding in coronatijd terug is gedraaid. Omdat ze het kan en omdat het gezellig is. En vooral omdat het zo’n zonde is, al dat zwerfafval op straat. Dat wil ze niet, en al helemaal niet in haar wijk. Dus die troep van een ander oprapen? Iemand moet het doen, zegt Joos. Dan gaan er vanzelf meer mensen meedoen.

Of Joos de volgende keer nog weet waar een sigarettenfilter uit bestaat? Ik twijfel. Maar wedden dat ze dan nog steeds feilloos kan vertellen waarom zij plandelt?

 

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • Bea Steenkamer schreef:

  Wat fijn, dat jullie dit samen doen! Fijn voor Joos en fijn voor onze mooie wijk. Dank jullie wel.

 • Marjolijn Vendrig schreef:

  Wat een bijzonder verhaal over een bijzondere vrouw Joos. Mooi!

 • Marieke Eeltink schreef:

  Wat een prachtig verhaal Anton! Joos vertelde er al over.

 • Rogier schreef:

  Sta op en plandel!

 • Janneke schreef:

  Mooi verteld en beschreven, Anton! Fijn dat Joos zo mee kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *