PvdA-er wordt interim-burgemeester

Peter den Oudsten wordt waarnemend burgemeester van Utrecht: “Hij kan een indrukwekkend heerschap zijn”

 • Door Redactie
 • |
 • 18 juni 2020
 • |
 • 2 reacties

Per 1 juli aanstaande wordt Peter den Oudsten (68, PvdA) door de commissaris van de Koning, Hans Oosters, benoemd tot waarnemend burgemeester van Utrecht. De burgemeestersvacature is ontstaan vanwege het aanstaande vertrek van de huidige burgemeester Jan van Zanen naar Den Haag.  De benoeming van de waarnemend burgemeester is tot stand gekomen na goed overleg met de fractievoorzitters uit de Utrechtse gemeenteraad.

Peter den Oudsten was tot oktober 2019 burgemeester van Groningen. Hij heeft ruime bestuurlijke ervaring. Na een loopbaan in het bedrijfsleven was hij van 1997 tot 2001 wethouder in Leeuwarden. Daarna was hij van 2001 tot 2005 burgemeester van Meppel en van 2005 tot 2015 burgemeester van Enschede. Zowel in Groningen als in Enschede was den Oudsten voorzitter van de Veiligheidsregio.

De waarnemend burgemeester zal aanblijven tot aan de benoeming van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester. De gemeenteraad van Utrecht zal op 16 juli de profielschets voor een nieuwe burgemeester vaststellen. De procedure voor een benoeming van een burgemeester duurt doorgaans zes maanden.

“Peter heeft een breed repertoire. Hij kan ook – als het moet – een indrukwekkend heerschap zijn”

Bij het afscheid van den Oudsten als burgemeester van Groningen sprak  Commissaris van de Koning René Paas lovende woorden over  hem.

“Directheid zie ik in veel van Peters handelen. Zijn motto zou kunnen zijn: don’t take no for an answer. Meestal vriendelijk. Maar vergis je niet. Peter heeft een breed repertoire. Hij kan ook – als het moet – een indrukwekkend heerschap zijn. De burgemeester van Stad. De metropool van het noorden. De stad die ze tot in Meppel aanduiden met ‘Stad’. De vijfde, nou vooruit, misschien zesde stad van het land … Ik heb nog steeds medelijden met de ongelukkige rijksambtenaar die opschreef dat Groningen ‘een belangrijke stad is… in Noord-Nederland’. Waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe uitdaging…

“Hij speelt kort op de bal. Er ontgaat hem weinig”

Peter vertegenwoordigt de stad met verve. Hij speelt kort op de bal. Er ontgaat hem weinig. Zijn opvolger, Koen Schuiling, wordt door Peters aanhoudende druk, samen met de burgemeester van Eindhoven een regelmatige gast bij de G4.

We rijden vaak op donderdag naar de Randstad. In verschillende auto’s, met verschillende programma’s. Maar we treffen elkaar regelmatig op dezelfde plekken. In de Tweede Kamer en in departementen. Op het Plein of aan de Coolsingel.

We gaven vorm aan de gaslobby. Bellend en vergaderend. Mailend en append. Onderweg naar een paragraaf in het regeerakkoord. En naar steeds de volgende editie van het bestuurlijk overleg. Het was aangenaam en effectief. Want wat begint met zwaarbevochten zinnen, een alinea, een paragraaf, mondt uit in beleid. En geld. En dat is ook gebeurd.

Langzaam komt er schot in schadeherstel, versterking en perspectief voor Groningen. Zeker: er moet nog veel en het is nog lang niet goed. Maar wie kijkt waar we nu staan en dat vergelijkt met drie jaar geleden, heeft geen moeite om grote verschillen te zien.

Peter nam het initiatief voor een gezamenlijke conferentie voor gemeenteraadsleden over het Nationaal Programma Groningen. Dat vond ik een hachelijke onderneming. Dat heb ik hem een aantal keren gezegd, uiteraard onder vier ogen. Maar hij had het goed gezien. En het ging goed, mede dankzij zijn persoonlijke inzet. Want Peter bond iedereen op het hart dat we er niet zitten voor onszelf of onze eigen gemeente of provincie. Dit gaat over de gemeenschappelijke toekomst van Groningers. We doen het samen, zei hij. Maar Peter nam het initiatief.”  Lees hier het hele verhaal van Paas.

Enkele reacties op twitter.

Jony Ferket
@JonyFerket

Fijn dat we een waarnemend burgemeester hebben gevonden! Welkom in Utrecht Peter den Oudsten. In deze onzekere Corona tijd kunnen we een ervaren bestuurder wel gebruiken. #raad030

Rick van der Zweth
@RickvdZweth

Heel fijn dat Peter den Oudsten waarnemend burgemeester wordt in Utrecht. Iemand die kan verbinden en veel ervaring heeft als burgemeester. Dit is van groot belang in deze Corona tijd.

Utrechtse VVD
@VVDUtrecht

‘Daar gebeurt van alle hand in het

sie van het land.’ Wij wensen Peter den Oudsten veel succes als waarnemend burgemeester van Utrecht. Wij kijken uit naar een goede samenwerking en heten hem van harte welkom in Utrecht.

Cor Jansen
@Corjansen

Das een snelle adequate en passende benoeming! Fijn! ⁦

Peter den Oudsten interim-burgemeester van Utrecht

Carine Bloemhoff
@CarineBloemhoff

Gefeliciteerd Utrecht! Een uitstekende keus. Ook van harte aan Peter natuurlijk 🙂 Peter den Oudsten interim-burgemeester van Utrecht
Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Boy schreef:

  Zo lang het geen groenlinkser is vind ik alles prima.

 • Rutger schreef:

  Uit alle namen die circuleerden lijkt me dit een goede keus. Genoeg ervaring en naar ik begrijp ook doortastend geweest in de aardgas-affaire. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *