Berichten van het plandelfront

P van Plandelen (en Positiviteit)

Duimpjes omhoog voor alle opruimhelden van Utrecht.

Als één beeld meer zegt dan duizend woorden, dan spreekt een heel vergadervenster vol webcam-koppies helemaal boekdelen. Wat opvalt aan dit screenshot van het grote digitale plandelfeest dat #UtrechtSchoneStadOnline was? Allemaal vrolijke snoetjes, geen chagrijnige blik of gepijnigde frons te bekennen.

Da’s grappig, want wat al deze deelnemers gemeenschappelijk hebben, is hun aversie van zwerfafval. En laat dat nu volksergernis numero 1 zijn, op hondenpoep na – wat feitelijk óók zwerfafval is natuurlijk.

Deze bonte verzameling plandelaars, ploggers, plukker en prikkers vormen hét bewijs dat je de oorzaak van frustratie kan transformeren tot een bron van vreugde. Da’s geen kwestie van hip omdenken, maar van gewoon doen. Breng je al die opruimhelden bij elkaar, dan levert dat geheid een grote dosis enthousiasme op. ‘Heerlijk positief in deze turbulente wereld en de narigheid her en der’, vatte een van hen het evenement bondig samen.

Door te plandelen of ploggen maken deze opruimhelden impact in en op hun directe omgeving. Als Plandelman zeg ik altijd dat íedereen kan plandelen (of tenminste een zak openhouden), maar mocht dat nu niet lukken door welke reden dan ook… dan moet een duimpje omhoog toch wel lukken?

Dus zie je een van deze figuren troep uit de bosjes of van de straat plukken, geef ze dan een extra motivatieboost met een ‘goed bezig!’ of een duimpje omhoog. Hierboven doen ze het voor, naar alle plandelaars en ploggers die er niet online bij konden zijn. (en dat zijn er heel wat, want er staan er al zo’n zevenduizend op de Utrechtse teller).

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Sytske Scheltema schreef:

  Vraag: de plastic zakken zijn moeilijk open te houden met stick in de andere hand. Ik zag nu een ideale oplossing van een ring aan de bovenkant. Zijn die ergens te krijgen?

 • elly bakker schreef:

  idem de vraag! waar vind ik zo’n ring?

 • Anton de Plandelman schreef:

  ha Sytske & Elly: zo’n ringhouder heet een Handy Hoop (ze zijn er o.a. van het merk Helping Hand). Ik gebruik ze zelf heel vaak, ze werken super in de praktijk. Maar ik ken ook plandelaars die er zelf eentje fabriceren. In een wieldop (die je nog wel eens langs de kant van de weg vindt) zit een metalen ring van vergelijkbare grootte, ik weet ook van iemand die een pvc-buis rondboog en ik kwam in Hoograven een moeder en dochter tegen die van een geplandeld fietswiel zo’n ringhouder hadden gemaakt! Wat het ook voor jullie wordt: goed bezig!

 • Jac van den Oort schreef:

  Zo’n ring heet een kantonniersring of afvalzakhouder. Zoek daarop en je vindt adressen waar je ze kunt kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *