Utrecht centrum voor de topchefs

Op grote hoogte van het beste eten genieten doe je in Utrecht tijdens de Gault&Millau uitreiking in TivoliVredenburg

De winnaars in TivoliVredenburg

Utrecht wordt steeds meer het culinaire centrum van Nederland. Dankzij burgemeester Sharon Dijksma werden de awards van de Nederlandse restaurantgids Gault&Millau Awards maandag 5 februari voor de derde keer uitgereikt in TivoliVredenburg.

De zaal zat propvol tijdens de uitreiking. Maar liefst 18 awards werden uitgereikt, waarbij Utrecht éénmaal in de prijzen viel. De hapjes na afloop vielen ook zeer goed in de smaak.

Dijksma koppelde een paar jaar geleden directeur Godfried van der Lugt van Gault&Millau aan een aantal Utrechtse chefkoks tijdens een bijeenkomst in restaurant De Bloemenbeek in Twente (winnaar van terras van het jaar 2024). Het verzoek was eens beter naar de gastronomische talenten in de Domstad te kijken en ze op te nemen in de prestigieuze gids. Bovendien opperde ze dat de jaarlijkse awards konden plaatsvinden in TivoliVredenburg. Dat is dan wel geen restaurant, maar heeft wel een prachtige zaal, keukens en boven voldoende ruimte voor een grote receptie. Dit bleek een schot in de roos.

Gault&Millau is een gids met 842 restaurants.
Ze worden beoordeeld op basis van 20 punten.
De top heeft meer dan 16 punten, hier zijn er 72 van in Nederland.

Utrecht wordt inmiddels geroemd om haar prachtige restaurants, zoals De Goedheyd, Karel V en Maeve. Marco Westra van restaurant Hemel & Aarde werd uitgeroepen tot beste gastheer van het jaar. Presentatrice Irene Moors (“Wat ik hier doe? Tja, ik heb ooit een tv-programma gehad met chefkok Rudolph en ik kan presenteren”) reikte de prijs uit en vroeg aan Marco wat hem nou zo’n goede gastheer maakt. “Tja, dan moet je maar een keer langskomen”, lachte hij.

Lachen

De awards waren erg divers en leverde af en toe ietwat absurde situaties op. Zo kon de Japanse chef-kok Yasunari Morikawa niet bij de uitreiking aanwezig zijn, dus liet men een filmpje zien van hoe men de prijs aan hem overhandigde in zijn zaak in Den Haag. Er kon geen lachje vanaf bij de serieuze kok. Dit ogenschijnlijk gebrek aan enthousiasme, zorgde voor gelach in de zaal. De foto waarbij de uitreikers lachend staan met een norse kok in het midden deed zowel aandoenlijk als hilarisch aan.

Een ander bijzonder moment was toen een kok van fine dining restaurant Salty Seafood uit Zwolle uitlegde dat je bij hen alleen vis, schaal- en schelpdieren kan eten. “Dus wat doe je dan als iemand vegan is?”, vroeg Godfried. “Dan krijgt die 5 euro voor een taxi naar huis”, was het antwoord wat zorgde voor een gelach en applaus in de zaal. Best pijnlijk, want de Chef van het Jaar, de topprijs van de Gault&Millau gids, werd later bekendgemaakt: Emile van der Staak van veganrestaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Overigens spreekt hij zelf liever van ‘botanische gastronomie’. Het schijnt dat de kok zelfs het woord vegan absoluut niet wil horen, maar spreekt van ‘volledig plantaardig’. Zijn personeel schijnt Emile overigens ook top te behandelen en dat alles zorgt ‘voor een wereld die er beter uitziet’, zoals hij het zelf verwoordde. Hulde aan deze chefkok die probeert te vernieuwen, iets wat alom geprezen wordt in de restaurantwereld. Want zoals Godfried het eerder op de avond omschreef: “Stilstaan is achteruit gaan in horeca.”

Eten

De zaal was mogelijk zo goed gevuld, omdat het echte feestje na de uitreiking begon. Netwerken en eten proeven, daar draaide het om in de foyer op de zesde verdieping van TivoliVredenburg. Waarbij de meeste mensen waarschijnlijk in het achterhoofd hadden: “Hoe kan ik zoveel mogelijk chique hapjes verorberen, zonder dat ik op zo’n graaier van de Huishoudbeurs lijk.”

Vechten voor je hapje was gelukkig absoluut niet nodig, want de liflafjes waren in overvloed aanwezig. Genomineerde en winnende restaurants hadden hun beste hapjes meegenomen en leveranciers waren aanwezig met heerlijke producten, zoals witte kaviaar van een albino steur van Royal Cavia Belgian, ja, in België kweken ze tegenwoordig steur met kaviaar. Bijzonder was de alcoholvrije bubbel Geiger bitter virgin longdrink.

Het eten was fantastisch, zoals de bijzondere surimi van de Utrechtse chef-kok Leon Mazairac van Karel V en de bottarga van runderhart van Hemel & Aarde. Verder waren er oesters, sashimi van Hamachi, crème brulée van aardpeer met geflambeerde kaas, eendenlever met room, bijzondere gefrituurde groenten en exclusieve kaasjes de smolten op de tong. U leest het al, deze journalist is geen culinair expert, maar goed, dat zijn de meeste restaurantbezoekers ook niet.

Het was zonde om niet alles even te proeven. Een soort gelukzalig gevoel kwam vrij, gevolgd door buikpijn van de vele verschillende hapjes door elkaar. Maar dat was het allemaal waard.

Het is hopelijk wel duidelijk dat de chefkoks die de meeste koksmutsen ontvangen in de Gault&Millau gids tot de culinaire top behoren en het bijzondere eten dat zij serveren echt van de hoogste kwaliteit is.

Eigenlijk is het jammer dat niet vaker een middag georganiseerd wordt, waarbij je eten kan proeven van de beste koks in heel Nederland. Oh wacht, dat is er wel. In oktober organiseert Gault&Millau “100Chefs” in Vianen. Een evenement dat bestaat uit hapjes en drankjes uitproberen van de beste chefs, restaurants en toeleveranciers die er zijn in Nederland.

Het evenement in TivoliVredenburg was al rond 17 uur afgelopen, omdat een aantal chefs terug naar hun keuken moesten om te koken vanavond. Veel restaurants zijn echter gesloten op maandag, dus een aantal kon het samen wat later maken. Want netwerken, daar draaide de bijeenkomst pas echt om. Mogelijk kiezen een aantal chefs ervoor om in Utrecht een zaak te openen, in principe is er nog best plek in de stad voor wat extra gastronomische toppers.

De nieuwe gids van Gault&Millau 2024 is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Lijst van alle winnaars 2024

TitelNaamRestaurant & plaats
Chef van het JaarEmile van der StaakDe Nieuwe Winkel, Nijmegen
Jonge Chef van het JaarWouter KikCodium, Goes
Gastheer van het JaarMarco WestraHemel & Aarde, Utrecht
Sommelier van het JaarJob SeurenZoldering, Amsterdam
Wijnkaart van het JaarVineumVineum, Rotterdam
Prijs-plezier van het JaarCafé de KlepelCafé de Klepel, Amsterdam
Terras van het JaarDe BloemenbeekDe Bloemenbeek, de Lutte
Ambachtsman van het JaarMichel van der Kroft’t Nonnetje, Harderwijk
Aziatisch restaurant van het JaarMorikawaMorikawa, Den Haag
Groenterestaurant van het JaarFloreFlore, Amsterdam
Bistronoom van het JaarTroefTroef, Amsterdam
Ontdekking van het JaarHolsterhofHolsterhof, Posterholt
Cocktailbar van het JaarThe RumahThe Rumah, Rotterdam
Hoogste Nieuwkomer van het JaarInter ScaldesInter Scaldes, Kruiningen
Lifetime Achievement AwardNoël VanwittenberghCiel Blue, Okura Amsterdam
Dessert van het JaarRodrigo SilvaARCA, Amsterdam
New Chef On The BlockNino WillemsSalty Seafood Bar, Zwolle
Best Dutch Chef AbroadMarco PrinsThe Chef’s Table at the Brooklyn Fare in New York

Tessa Heerschop

Eén reactie

Reageren
  1. Van het lezen alleen al kan ik geen pap meer zeggen. Een Utrechter zou zeggen: Ik baars bekaant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *