Coronavirus

Op anderhalve meter in de bioscoop. Kan dat wel?

Conference call over de Slachtstraat

Premier Rutte adviseerde tijdens zijn laatste persconferentie de ondernemers na te denken over hoe om te gaan met de anderhalve meter afstand. Want dat we ons daar voorlopig nog aan moeten houden, lijkt een feit.

Klanten in supermarkten zijn inmiddels aan de nieuwe omgangsvormen wel gewend. Maar hoe moet dat met de horeca?  En met de bioscopen? We vroegen het aan Jos Stelling, eigenaar van het Louis Hartlooper Complex en Springhaver Theater. Bioscopen waar de horeca een essentieel onderdeel is.

Allereerst, hoe ervaar jij deze tijd?

“Het is natuurlijk een erg trieste tijd. Mensen die zomaar uit het leven worden getrokken, de eenzaamheid waarin mensen overlijden. Hartverscheurend. Dat diepe leed valt in het niets bij de beperkingen die ons nu worden opgelegd. Daar kan ik wel mee omgaan. Sterker, ik  betrap me er op dat ik het ondanks of misschien wel juist door die beperkingen het best naar mijn zin heb. Je kan niet veel doen maar dat vind ik ook wel lekker. Het is een andere manier van leven en het zou me niet verbazen als dit ook effect zal hebben wanneer deze crisis voorbij is. Wat wel een opmerkelijk gevolg is van deze crisis dat veel mensen geen doel meer hebben. Door de onzekerheid ontstaat er een soort vacuüm: hoe ziet de toekomst er uit? Waarom zou ik plannen maken? Hoe lang duurt dit? Ik heb daar zelf geen last van. Want hoewel ik als ondernemer ook onzekere tijden beleef, ben ik met veel energie bezig met de ontwikkeling van ons nieuwe theater Slachtstraat. Voordat je belde, had ik weer een conference call met eigenaar Utrechts Monumenten Fonds. Die gesprekken lopen allemaal heel goed. We ronden nu nog wat formele zaken af en de verwachting is dat we snel kunnen bouwen.”

Anderhalve meter in de bioscoop. Werkt dat?

“Dat wordt heel ingewikkeld. Het probleem is niet dat je minder mensen in de zaal toelaat, dat is eenvoudig op te lossen. Maar bij een kleine zaal heb je dan wel erg weinig bezoekers. Terwijl je personele kosten hetzelfde blijven. Daarnaast hebben we de horeca. Dat is voor Springhaver en Louis Hartlooper essentieel. We zijn veel meer dan een bioscoop. Bezoekers komen ook bij ons voor de intimiteit en om elkaar te ontmoeten. Daarbij is persoonlijk contact met personeel en klanten belangrijk. Hoe je dat op anderhalve meter afstand zou moeten doen, weet ik eigenlijk niet. En als ik de helft van de tafels weg moet halen, blijft er weinig over. Ik zie de oplossing nog niet zo snel.”

Louis Hartlooper (“Louis” voor intimi) wordt gemist.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *