Onze columnisten

Ontspant u zich maar even 

Ontspant u zich maar even. Want ik wil het met u hebben over onvrijwillige seks. Seks sells. Of nog beter, geweld en seks! De beuk erin dus. Wist u dat de meeste verkrachtigingen binnen het huwelijk plaatsvinden? Het taboe op huiselijk geweld, wat wij ‘die stomme jeugdzorg’ noemen? Huiselijk geweld gaat toch een beetje over een relatie op Flintstone niveau, met prototype dader en slachtoffer. Maar een van de oprichtsters van de me-too beweging, slachtoffer van een machtige oudere man, werd voor dader uitgemaakt door haar veel jongere partner. En laatst sprak ik een man, wiens vrouw achteraf zei dat hij toch geen zaaddonor had mogen worden. Nu was hij dus vreemd gegaan en had een bastaard verwekt, met een familievete als gevolg. De beschuldiging als wapen, als een mes waar we dan zelf weer in vallen. Gelukkig zijn we verder gekomen, als intelligente wezens in deze moderne tijd. In Zweden moet je nu vooraf tekenen dat je vrijwillig seks wil. Ik vraag me af hoe dat er dan uitziet, ik bedoel, seks is natuurlijk een groot begrip, en niet alles vinden we altijd even prettig.

Misschien is het beter als we er een informed consent formulier van maken, zoals een chirurg met je doorneemt voor de operatie. Gaat u akkoord als ik u hier aanraak, en dan daar beroer? Ik verwacht dat de ingreep zo lang zal duren, complicaties komen zo vaak voor, nadien moet u nog even bedrust houden. Hoezo hechten we zo aan veiligheid dat het een soort norm voor alles is geworden? Komt het doordat velen al zo lang zonder armoede, dijkbreuk en grote oorlog leven, dat we denken dat dat normaal is? Is het het bombardement met steeds gekkere mediaberichten van over de hele wereld, waar we voor willen schuilen? Of de controlebehoefte van onze grijze garde, die bij dreigend fysiek verval en verlies van overzicht moord en brand schreeuwt als er maar iets gebeurt? Gelukkig zijn aanslagen in Nederland vooralsnog weinig frequent en klein gebleven. Toch is het fijn dat onze minister een wet maakt tegen onvrijwillige seks, is ook dat weer geregeld. Onze overheid regelt alles, en ik vind het altijd een opluchting als ik van over de grens weer thuis kom, en die mooie witte strepen op de weg weer zie. Laatst moest ik in het gebouw van Rijkswaterstaat zijn, een werkelijk schitterende kantoorkolos, fraai an sich staand tussen de A12 en het Amsterdam-Rijnkanaal. Rijkswaterstaat regelt alles zegt het gebouw, met vlaggemasteneen grote stenen zentuin, weidse lange lijnen en hoge staalconstructies die de open entreehal markeren. Het gebouw ademt ruimte, vol raampartijen  en witte en blauwe ruiten. Wel vraag ik mij af of dat nou echt voldoende geruststellend is voor een lang uitgevallen medewerker daar, die uiteindelijk is aangemeld voor workwellness.

Ik heb namelijk ook gehoord dat we het vooral op papier goed geregeld hebben bij de overheid, zo zou er een tijd minder aandacht geweest zijn voor de fundering van de Oosterscheldekering, toen er geen ingenieurs meer in de directie van Rijkswaterstaat zaten. In de Haagse kantoorkolossen schijnen plekken te bestaan waar je niet veilig met een groep voor een koffiezetapparaat kan staan, daar is de vloer niet op gebouwd. Tja. Dan is het toch heerlijk om hartje Utrecht te wonen, daar denk ik nog steeds overzicht te hebben. En als ik dan met mijn hond over het Lepelenburg loop, en iemand mij vraagt of ik hem nog ken, zeg ik natuurlijk Wolvenplein, onze dorpse stadsgevangenis waar ik een tijdje als psychiater werkteWant mijn hond houdt van contact, met alle mensen die misschien eten hebben. Is het de man die mij zo bedreigd heeft dat wij toen ons huis hebben moeten verlaten. Hij heeft nu ook een vrouw en kind, de reden voor hem om oud gedrag te wijzigen en de wereld mooier te willen achterlaten. Door mijn weerstand heen kon ik hem daar op het Lepelenburg alleen maar bevestigen, complimenteren en een hand geven. Het leek op onvrijwillige seks, maar toch goed.  

Lucas Elfferich is een Utrechtse psychiater die regelmatig op De Nuk een ballonnetje oplaat. Meestal als gewone Utrechter, soms vanuit zijn professie.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *