Berichten van het plandelfront

Oh wat een (plandel)dag!

De Plandelsquad in Griftsteede (Ingrid Simons Photography)

‘Plandelman kan tevreden zijn’, schreef het AD/UN. En dat is-ie! De opkomst was grandioos, de oogst aanzienlijk, de activiteiten druk bezocht en Utrecht staat na De 2de Utrechtse Plandeldag weer een stuk groener op de kaart.

Utrecht was dit weekend even de Plandel-hoofdstad van Nederland. In de Domstad werd niet alleen geplandeld maar ook geplogd (de hardloopvariant) en op de Oude Gracht zelfs geplaterfietst.

Veel lokale cleanup-initiatieven waren present, waaronder De Groene Witte, Vleuten-De Meern Schoon, Plogging Utrecht, loopgroep Julianapark, de diverse wijkplandelgroepen en de WWF-rangers. De groep deelnemers was zeer divers, afkomstig uit alle hoeken van de stad en zelfs alle windstreken van het land, van pientere peuters en politici tot een plogger van 89. Eén ding hadden ze gemeen: een positieve vibe.

plandelaars in Filmtheater Slachtstraat

Slachtstraat Filmtheater vertoonde verscheidene films waaronder animatiefavoriet WALL-E, gratis bij inlevering van zwerfafval. Een volledig functioneerde replica van WALL-E luisterde de opening op Kanaleneiland en het slot in het Griftpark op en bleek dé blikvanger. In Hoog Catharijne trok de geavanceerde robotspeurhond van Enjoy Cleaning Up veel bekijks. Wethouder Susanne Schilderman stak zelf de handen uit mouwen voor een clean-up van Kanaleneiland. “Heel veel waardering voor de mensen die iedere dag het zwerfafval dat ze tegen komen opruimen. Dat de Utrechtse Plandeldag voor de tweede keer met zoveel activiteiten plaatsvindt zegt genoeg. Ik heb met veel plezier weer meegedaan! Samen houden we de stad schoon en zorgen we dat het een fijne omgeving is voor iedereen.”

Held van de dag was Plandelboy Attila, die van alle plandelaars misschien wel de meeste buit binnenhaalde – waaronder een item op het Jeugdjournaal en op NOS Stories.

Aftrap bij Krachtstation (foto: Ingrid Simons Photography)

De deelnemers die met de speciale WePlog-app liepen, maakten 637 kilometer Utrecht schoon en vulden 311 vuilniszakken vulden. Het reinigingspercentage in de app klom omhoog naar 19 procent. Met naar schatting meer dan duizend deelnemers in totaal -niet iedereen ging met smartphone of app aan de plandel- lijken de beoogde 2000 straten, stoepen, steegjes, paden en pleinen gehaald.

In Lunetten werden de meeste straten ingekleurd met de WePlog-app

Bij de afsluiting presenteerde zwerfafvalonderzoeker Dirk Groot, alias de Zwerfinator, zijn actuele bevindingen. Groot was de dag voorafgaand aan De 2de Utrechtse Plandeldag naar Utrecht getrokken voor de metingen van zijn vaste onderzoekstraject van 13 km. De resultaten toonden onmiskenbaar het statiegeldeffect. Groot trof 80 procent minder plastic flesjes aan ten opzichte van vorig jaar. Bij de blikjes was de daling nog imposanter: maar liefst 86 procent reductie. Daarmee scoort Utrecht ver onder het landelijk gemiddelde.

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Gerda schreef:

    Ik hou hier al jaren de straat schoon. Vind het echt verschrikkelijk die vuilnis overal.
    Leuk om mensen te mobiliseren om de troep op te ruimen maar laten we eens gaan bedenken hoe we kunnen voorkomen dat al die troep daar terecht komt.
    We hebben te veel afval én een mentaliteitsprobleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *