Levendiger uitstraling

Nieuwe entree voor TivoliVredenburg aan Vredenburgplein

Er komt een nieuwe entree voor TivoliVredenburg. Dat laat het muziekcentrum vandaag in onderstaand persbericht weten.

Op een haar na is het klaar: het ontwerp van de nieuwe entree van TivoliVredenburg aan het Vredenburgplein. De gevel wordt transparanter, maar houdt de karakteristieke uitstraling, zoals we die kennen van het ontwerp van de beroemde architect Herman Herzberger. Er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan verduurzaming van glas en verlichting. Boven op het dak van de entree komt groen, om zo een bijdrage te leveren aan de vermindering van de hittestress in de stad. Ook de foyers rondom de grote zaal krijgen een facelift, zo staat de deur aan de pleinkant straks de hele dag open voor ontmoeting, cultuur en muziek. Een bijzondere plek met een prettige verbinding met het Vredenburgplein. 

Duurzaam ontwerp

Voor het ontwerp van gevel en publieksentree tekent architectenbureau AHH; het architectenbureau van Herman Hertzberger, de bekende ontwerper van de Grote Zaal. De nieuwe entree staat natuurlijk niet los van de rest van het gebouw, de ruimte rond de Grote Zaal wordt ook aangepast. Om bezoekers nog beter te ontvangen, maar zeker ook om aan de huidige eisen van duurzaamheid en energiebesparing te voldoen. De isolatiewaarde van de glazen gevel wordt veel beter dan nu het geval is. Bij de nieuwe inrichting worden mogelijkheden voor hergebruik, duurzaam materiaal gebruik en kwaliteit van de producten onderzocht. En de nieuwe verlichting wordt energiezuinig.  

Iedereen welkom

De volgende stap voor TivoliVredenburg is de vernieuwing van de foyer. Via de nieuwe entree wandel je straks makkelijk naar binnen, want overdag is de ruimte rond de Grote Zaal vrij toegankelijk, zodat je je de hele dag kennis kunt maken met kunst en muziek, overdag, vóór een concert, tijdens en na een concert. Die meer open uitstraling van TivoliVredenburg en een aantrekkelijke inrichting van de straten en plint van Hoog Catharijne, geven deze plek een levendigere uitstraling. Zo wordt de verbinding tussen Vredenburgplein, Hoog Catharijne en TivoliVredenburg een prettige plek voor cultuur- en muziekliefhebbers, winkelend publiek en bewoners.

Proces

Het ontwerp is dus op een haar na klaar, want welstand kijkt nog naar het ontwerp en dan kan naar verwachting begin volgend jaar de omgevingsvergunning voor de entree worden aangevraagd door de gemeente Utrecht, die eigenaar is van het gebouw. 

Redactie

5 reacties

Reageren
  1. Mooi plan, die open deuren, maar ik ben bang, dat het ook verslaafden en verwarde personen zal aantrekken. Misschien een idee, om bij de entree een Grand Cafe met live muziek in te richten, en het zo in te richten, dat het overzichtelijk is en als een veilige omgeving word ervaren. Een naam voor het Grand Cafe zou kunnen zijn Muzaiek, met een knipoog naar het mozaiek op het Vredenburgplein. Ik kijk nu al uit naar het resultaat.

  2. Laatst was ik naar een prachtig concert in de Hertzzaal. Na afloop de roltrappen af en helaas…. Dan kom je in de herrie waardoor het fijne gevoel na het concert helemaal weg is. Is hier iets aan te doen met de nieuwe uitgang?

  3. Inderdaad een mooi plan en een goed idee om het Grand CafevMuzaiek te noemen. Als men toch gaat verbeteren en verniuewen zou men de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de overige zalen (met name Herz) kunnen verbeteren. Dat is ook voor ensen met een mobiliteitsbeperking hard nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *