Illustere tijden herleven

New York in Slachtstraat Filmtheater en Café: Film en jazz met de zusjes Schuttevaêr

  • Door Redactie
  • |
  • 21 november 2023
  • |
  • 2 reacties

Heleen Schuttevaêr met de New Yorkse pianist Barry Harris (89)

Zaterdagmiddag 2 december staan het Slachtstraat Filmtheater en Café in het teken van New York en de Utrechtse zusjes Schuttevaêr. Om 14:30 uur is er een speciale filmvoorstelling, om 16.00 uur gevolgd door live jazz in het café. 

 
De documentaire Requiem for Williamsburg (Yara Hannema, 2019, 30 min.) laat de veerkracht van de Nederlandse kunstenares Paulien Lethen(-Schuttevaêr) zien. Zij vestigt zich eind jaren ’80 met haar twee jonge zoons in de door drugscriminaliteit en prostitutie geteisterde wijk Williamsburg, Brooklyn NY. Tijdens het filmen verrijst een 19 verdiepingen hoog flatgebouw tegen haar tuinhek. De wijk is inmiddels een paradijs voor projectontwikkelaars, gentrificatie viert hoogtijd. We zien Paulien in Williamsburg zoals het was en tijdens de teloorgang van haar geliefde wijk. Uiteindelijk vertrekt ze naar de naburige stad Newburgh, NY, waar artiesten en jonge ondernemers nu naartoe trekken, op zoek naar betaalbare ruimtes en nieuwe avonturen.  

De Utrechtse zusjes Paulien en Heleen Schuttevaêr in New York

 
De documentaire The Wonderful World of Barry Harris (Heleen Schuttevaêr, 2020, 19 min.) laat New York jazz icoon pianist Barry Harris (89) zien tijdens een vijfdaagse workshop in Rome in 2019. Schuttevaêr, pianiste en zangeres, was daar vaker als deelnemer. Vlak voor vertrek kocht ze een camera en microfoon om het idee te realiseren dat ze al een tijd had: het vastleggen en visualiseren van de unieke wisselwerking tussen Barry Harris en muzikanten van alle leeftijden, niveaus en nationaliteiten. Harris overleefde veel illustere tijdgenoten die ook goede vrienden van hem waren, zoals Thelonious Monk. Hij overleed in 2022 op 91-jarige leeftijd. Heleen, voormalig journalist, maakte de film met het oog van een reporter, het oor van een muzikant en vooral: recht vanuit het hart. Van het filmmateriaal dat zij in Rome opnam, maakte zij samen met de Utrechtse video-editor Hidde Kroonbergs deze film.  
 
Bij de voorstelling zullen de zusjes Schuttevaêr hun films introduceren.  
 
De filmvertoning wordt gevolgd door Club Jazz Speciaal in het Café. Op deze plek ontving Heleen Schuttevaêr van 2002-2007 maandelijks gasten uit de jazz onder de titel Club Jazz ’t Hoogt. Illustere tijden zullen herleven met Heleen (piano, zang), gitarist Saul Rubin en contrabassist Bart Tarenskeen. Saul Rubin is een grote naam uit de New Yorkse jazz. Hij speelde o.a. met Sonny Rollins en Roy Hargrove.  

Kijk hier voor de kaartverkoop.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *