Mus en de Vroedmeesterdirigent

Net uit: Bijzonder kinderboek over de oude Hortus in Utrecht met fluitende padden

De historische woningen aan de Agnietenstraat in Utrecht zijn één van de meest bekende huisjes van de stad. Veel toeristen maken hier een stop om een foto te maken van de karakteristieke huisjes in de straat van het Centraal Museum die in bezit zijn van het Utrechts Monumentenfonds. Minder bekend is dat de mensen die hier wonen achter uitkijken over de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum.

De Utrechtse kinderboekenschrijfster en Anne Gadellaa woont hier en presenteerde onlangs haar nieuwe boek ‘Mus en de Vroedmeesterdirigent’ waarin het verhaal zich afspeelt op deze bijzondere locatie. “Vanuit mijn slaapkamerraam kijk ik uit op deze prachtige tuin. Ik heb al jarenlang dieren in mijn tuin die uit de hortus komen, zoals vroedmeesterpadden die vooral de fluitgeluidjes maken als het donker wordt. Daar is mijn boek op geïnspireerd.”

Gadellaa las een aantal jaar geleden een krantenbericht over mensen in Amersfoort die helemaal gek werden van al dat nachtelijke gefluit. “De mensen wilden daar een oplossing, maar deze dieren zijn beschermd. Dit bericht bleef altijd in mijn hoofd hangen, vooral omdat ik het zelf heerlijk vind om die padden hier te hebben. Ik ben juist altijd erg blij als ik ze in het voorjaar weer hoor.”

In 2022 wilde Gadellaa een nieuw kinderboek schrijven. “Eigenlijk vond ik het verhaal in mijn tuin. De padden zijn hier gewoon. Ze zijn niet aaibaar, ze zijn eigenlijk een beetje griezelig voor veel mensen. Ik vond het een uitdaging om hier dan een leuk verhaal omheen te maken voor kinderen. Die padden zijn magisch mooi.”

Het kinderboek ‘Mus en de Vroedmeesterdirigent’ gaat over een het meisje Mus en haar moeder, Kip de hond en Horta de kat, die in een oud huisje aan de Agnietenstraat wonen. Mus heeft een hut in de Oude Hortus, maar er is een chagrijnige buurman aan de Nieuwegracht. Die man wordt gek van de fluitjes en piepjes van de padden. Hij is totaal gefrustreerd en wil van de dieren af. Gadellaa: “Hij wil iets heel gemeens doen tegen de padden die in mijn verhaal een eigen dirigent hebben. Het is een soort hedendaags sprookje.”

Ze was anderhalf jaar bezig met het boek. “Dan liep ik met mijn hond door de stad en bedacht ik oplossingen voor problemen die de dieren in mijn boek hebben.” Het leuke is dat kinderen die het boek lezen, de locatie daadwerkelijk kunnen bezoeken in Utrecht. “Ik raad dan wel aan om in de lente en zomer te komen, want de padden fluiten alleen hun lokroep als ze op zoek zijn naar een partner.” 

Mus en de Vroedmeesterdirigent is te bestellen via de (online) boekhandel. Het kwam mede tot stand door een subsidie van het Utrechtse W. van der Weesfonds.

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Felix schreef:

  De roep van de vroedmeesterpad is bescheiden, een tikje melancholisch zelfs. Tweetonig, een dalende kleine secunde, waarvan de hoogste toon kort is – gebonden als een voorslag. Lastig uit te leggen.
  Ondanks dat draagt het geluid ver. Ik luisterde er graag naar als ik in Zuidfrankrijk was. Vaak wordt hun roep verward met die van een uiltje. de klank onderstreept het gevoel van rust en ruimte.
  Lees eerst het boek en ga dan luisteren naar die padden in de Hortus. Ze zijn trouwens goed te horen in de buurt. Even geduld nog.

 • Hendrik schreef:

  Het boek is inderdaad bijzonder, niet in de laatste plaats door de mooie illustraties die ook door de schrijfster Anna Gadellaa zijn gemaakt.
  Het verhaal is leuk om straks voor te lezen aan mijn kleindochter en het geluid te laten horen van de padden waar in het boek naar verwezen wordt.

 • Anne Lies van Rhenee schreef:

  Ik heb het boek onlangs op de kop getikt voor mijn kinderen op een kleine markt in Utrecht. Nooit gehoord van het dier maar via een qrcode in het boek, kun je ze dus horen. Ze zitten in de Oude Hortus en dat is natuurlijk heel verrassend. Het is een spannend, origineel verhaal met een heuse krantenpagina met allerlei weetjes over de pad en een kinderlezersvraag. Mooie illustraties van foto’s met tekeningen erin bewerkt. Een van mijn kinderen gaat er een spreekbeurt over houden en ze wilen ze natuurlijk in het echt horen en zien, dat gaan we snel doen. Helaas zitten ze nog in een winterslaap.

 • Thera Balvers schreef:

  Ik word heel bij van het verhaal en het denken van Mus, die de schoonheid van de natuur kan zien en voor de dieren opkomt. Het is een boek met prachtige en originele tekeningen. Een aanrader om aan te schaffen en voor te lezen aan kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *