Open brief

Moet ’t Oude Pothuys stoppen met concerten?

 • Door Redactie
 • |
 • 28 april 2019
 • |
 • 11 reacties

Aan de Oudegracht 279 is al decennia lang ´t Oude Pothuys gevestigd. Je kan er eten maar, belangrijker, je kan er naar muziek luisteren. Dat kan weliswaar op meerdere plekken in de stad maar nergens in zo´n ongedwongen en intieme sfeer als hier. Dat vinden de trouwe bezoekers en zeker ook de muzikanten die in ´t Oude Pothuys vaak memorabele concerten afleverden. Een cultureel pareltje in de stad dat we moeten koesteren. Zeker nu de toekomst van deze zaak in het geding is. De reden van deze zorg? Een nieuwe buurvrouw beklaagt zich over geluidsoverlast. En daarmee is sluiting nog geen feit maar dat eigenaar Peter van de Zuidwind het lastig gaat krijgen met zijn programmering is een reële mogelijkheid.

Storm Bakker maakt zich op het onafhankelijk webmagazine over muziek ProgJazz in een open brief zorgen over de toekomt van ’T Oude Pothuys. “Een stad als Utrecht mag zo een cultureel broeinest, dat een levendige, organische en onafhankelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt en al een slordige 40 jaar een impuls geeft aan Utrecht als ‘Creative City’, aan de culturele samenleving van stad en land, niet zomaar laten doodbloeden op grond van een klagende buurvrouw die kennelijk niet doorhad dat zij tegen een bruisend muziekcafé ging aanwonen.”

Lees hier zijn open brief.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

11 reacties

 • hendrik schreef:

  Kom maar op met die petitie! Zijn ze nu helemaal gek geworden. Er worden kapitalen overheidsgeld gestopt in TivoliVredenburg en dan zou deze geweldige zaak (inderdaad een pareltje) moeten verdwijnen. Uitgesloten.

 • Arien Hilhorst schreef:

  Graag een petitie. Pothuijs moet blijven! Ik teken absoluut! De buurvrouw is onvoldoende ingelicht bij de aanschaf (huur?!?) van het appartement en mag van mij schadeloos gesteld worden als daar wettelijke grond voor is. Maar het kan niet zo zijn dat 1 enkele persoon kan bedingen dat dit begrip verdwijnt! Heel veel sterkte en wijsheid in dezen!

 • W.H.de Groen schreef:

  Die buurvrouw had zich van te voren even beter op de hoogte kunnen stellen en een dergelijk verwijtbaar gedrag maakt dat zij beter kan gaan verhuizen naar Staphorst. Oprotten dus.

 • Julia Harris schreef:

  Dat een plek waar musici hun publiek vermaken en tegelijkertijd podiumervaring opdoen wellicht gesloten gaat worden? Dat is Utrechtse logica. Het Pothuijs wordt namelijk gerund door ongesubsidieerde idealisten dus die bezorgen het subsidiecircus jeuk. Dat de toezichthouders de kant van een verse klager maken in plaats van zo’n iemand weg te lachen? Dat zegt iets over de waarde van cultuur in onze stad.

 • Dorien schreef:

  Nog even en je kan voor muziek alleen nog naar die kolos aan het Vredenburg.

 • Jans. schreef:

  Mag niet gebeuren dat een persoon beslist voor zo velen die hier plezier hebben en de accu weer opladen.

 • Henny Hahné schreef:

  Het Oude Pothuys is HEILIG..

 • Lyona Besgen schreef:

  Staat deze buurvrouw open voor woningruil ?

  Aangeboden: 1 gezinswoning met grote tuin in het rustige Leersum??

 • Astrid van Helden schreef:

  Het Oude Pothuys hoort bij de stad Utrecht. Mijn eerste optredens waren in het Pothuys en ik zou er zo weer optreden. Deze buurvrouw moet eens op de Korte Nieuwstraat komen wonen waar aanzienlijk meer overlast is van horeca dan het goed geïsoleerde Oude Pothuys! Broeinest voor muzikaal talent, één van de kostbare plekken die over is in Utrecht! Koester het! Liefs zangeres Astrid van Helden

 • Richard schreef:

  Onder de ingezonden brief staat dat het ondertussen is opgelost. Ze voldoen netjes aan de eisen, de concerten mogen doorgaan. ?

 • Tinus schreef:

  Het Pothuys is een mooie plek en mag ook, wat mij betreft, niet verdwijnen. 40 jaar is een lange tijd en Het Pothuys heeft een sociale functie voor de buurt en iedereen die er komt. Erg moeilijke situatie. Aan de andere kant weet het Pothuys ook dat zij daar een maximum aan geluid mogen produceren (zelfs met de hoogste vergunning A) en zal het Pothuys zich daaraan moeten houden, ondanks dat een vorige buur niet klacht over te veel geproduceerd geluid. Het is veel te kort door de bocht om te zeggen dat het Pothuys weg moet vanwege geluidsoverlast, daar is vast wel een oplossing voor zodat beide partijen kunnen doen wat ze willen. Pothuys gewoon muziek maken en de dame gewoon wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *