Geluidsoverlast

Problemen ’t Oude Pothuys opgelost: concerten kunnen gewoon doorgaan

“Het is opgelost. We kunnen gewoon concerten blijven geven. En dat is geweldig nieuws.” Aan het woord een opgetogen Peter van de Zuidwind, eigenaar van café ’t Oude Pothuys. Nog maar twee dagen geleden was de stemming totaal anders.

Toen publiceerde De Nuk een open brief van Storm Bakker die zich zorgen maakte over ’t Oude Pothuys als concertpodium. De vergunning dreigde te worden ingetrokken vanwege de klachten over geluidsoverlast die een buurvrouw had gedaan bij de gemeente. Bleek het een storm in een glas water te zijn?

“Zeker niet”, zegt Van de Zuidwind, “er was een serieus probleem ontstaan door nieuwe wetgeving die bepaalde dat we opeens boven het toegestane aantal decibel zaten met de muziek. Dan gaat het niet eens over het volume maar over de dynamiek van de muziek. We hadden laatst een jazz-optreden dat niet aan de norm voldeed. Was de muziek hard? Nee, we konden gerust door gaan met babbelen. Maar feit is dat we zo niet door konden gaan. De klacht van de buurvrouw was nou eenmaal gegrond verklaard.”

In ’t Oude Pothuys is de afgelopen tijd hard gewerkt aan betere isolatie. De vraag was of dat genoeg was. Zo niet, dan dreigden per 1 mei boetes van 2 tot 20.000 euro. “Voor ons niet op te brengen. Het was 2 voor 12.”

En toen kwam de open brief die vooral op social media voor veel steunbetuigingen zorgde. Utrecht zonder de muziek in t Oude Pothuys? Ondenkbaar. De brief had effect. Want vanuit de gemeente is onmiddellijk actie ondernomen. Van de Zuidewind: “Met name hoofdinspecteur milieu Stefan Kortekaas heeft er vaart achter gezet en gisteren metingen laten verrichten. Toen kwam het verlossende woord. Dankzij nieuwe isolatie voldoen we aan de eisen en kunnen we gewoon doorgaan met de concerten.”

En hoe is de relatie met de nieuwe buurvrouw die er in de reacties flink van langs kreeg?

“Die is goed en dat is eigenlijk altijd zo geweest. Dat zij onderwerp van de discussie is geweest, is jammer. We kunnen er nu gelukkig allemaal een streep onder zetten.”

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *