Commentaar

Mitros boycot De Nuk: ‘Artikelen hebben polariserende werking’

De Nuk publiceerde recent zeven artikelen over de verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporatie Mitros. En over hoe de grootste corporatie bijdraagt aan de Utrechtse Wooncrisis. De verhalen waren de uitkomst van langdurig spitwerk, interviews met huurders, deskundigen en raadsleden door journalist Cees Grimbergen. Lezers oordeelden positief over de serie: ‘journalistiek die Utrecht nodig heeft’, ‘snijdende stukken’, ‘De Nuk als tegenmacht’. 

De verhalen schetsen het beeld van een woningcorporatie die:

-afspraken niet nakomt

-voor honderden miljoenen euro’s sociale huurwoningen verkoopt -soms tegen woekerprijzen- en zo bijdraagt aan het al maar duurdere wonen in de stad

-een goede relatie met beleggers belangrijker vindt dan huurdersbelangen

-straffeloos regels tegen verkoop overtreedt

Gemeentebestuur en gemeenteraad zijn niet in staat deze machtige corporatie (eigen vermogen 3,7 miljard) te beteugelen. De ’tegenmacht’ in Utrecht ontbeert kennis van zaken. Dat is niet onbegrijpelijk. Het dossier ‘volkshuisvesting’ gaat vele jaren terug en kent honderden ambtelijke stukken die voor een gewoon gemeenteraadslid nauwelijks te doorgronden zijn. Voor De Nuk probeerde journalist Grimbergen ze wél te doorgronden. Hij stuitte op vele zaken die op zijn zachtst gezegd opmerkelijk zijn. Woningbouwspecialisten bevestigden zijn verhaal.

Hoe zit dat?

Het functioneren van Mitros blijft het doorvragen waard. Dus stelde Grimbergen onlangs nieuwe vragen aan de Mitros-top. Onderwerp: de toestemming die Mitros in 2009 van het Ministerie van VROM kreeg om monumentenwoningen in de binnenstad onder te brengen in twee Mitros-monumenten-BV’s.  

Die toestemming kwam er onder de uitdrukkelijke voorwaarde: ‘Geen verkopen van deze woningen in de wijken Binnenstad en oost.’ Dat die verkoop aan een belegger uiteindelijk toch gebeurde, is bekend uit onze verhalenserie. 

Aan de hand van documenten toont Grimbergen aan hoe Mitros en de gemeente Utrecht de verkoopdeal in 2018 toch wisten te realiseren. Mitros en de gemeente Utrecht herschreven simpelweg de strakke voorwaarden van het Ministerie VROM. Grimbergen in zijn mail aan Mitros: ‘De aangepaste formulering (verkoop mag wél, als de gemeente toestemming geeft) werd in 2018 door wethouder Jansen en in april 2021 door wethouder Diepeveen gebruikt om de verkoop van huurwoningen in de binnenstad aan belegger Van Mourik te legitimeren en toe te staan. Gaarne een reactie van Mitros op dit feit.’ 

Regenteske houding van Mitros
Het antwoord kwam enkele dagen later. Of beter gezegd: het antwoord kwam niet. Mitros laat weten niet te reageren op vragen van De Nuk. Onder meer omdat onze artikelen over de Utrechtse Wooncrisis ‘een polariserende werking’ zouden hebben. Lees hier de reactie van Mitros.   

‘U heeft inmiddels 7 artikelen over de verkoop van monumenten gepubliceerd op NUK.nl. Mitros heeft u hierbij herhaaldelijk van antwoorden en input voorzien. De informatie die wij aanleveren, gebruikt u echter niet om een evenwichtig beeld over dit onderwerp te schetsen. U grijpt het aan om de integriteit en handelswijze van Mitros in twijfel te trekken. Uw artikelen hebben daarmee een polariserende werking. Daarom heeft Mitros besloten om haar medewerking te stoppen.’

Mitros is klaar met de kritische journalistiek van De Nuk. En besluit tot een boycot. Omdat we onjuiste informatie hebben gepubliceerd? Alle feiten in de verhalenserie zijn vele malen gecheckt. Toch kan een foutje in dit extreem gecompliceerde dossier gemaakt worden.

Indien nodig rectificeert De Nuk. Mitros geeft in de brief waarin De Nuk in de ban doet echter geen enkel signaal dat we een feitelijke onjuistheid publiceerden.

Kennelijk heeft Mitros moeite met kritische stukken over haar handelen. Niets menselijks zal ook deze organisatie vreemd zijn. Maar een woningcorporatie die een taak heeft in de Utrechtse volkshuisvesting en verhuurder is van tienduizenden Utrechters kan zich natuurlijk niet onttrekken aan vragen van kritische journalisten. 

Het begrip ’tegenmacht’ wordt de laatste tijd in bestuurlijk Nederland vaak gebruikt. Daarbij wordt de rol van de journalistiek belangrijk genoemd. Mitros-topman Kip denkt daar anders over. Hij laat zijn woordvoerder Caroline Dia de stukken van De Nuk ‘polariserend’ noemen. Maar wie of wat wordt hier eigenlijk gepolariseerd? De relatie tussen Mitros en de huurders? Als dat het geval is, lijkt me dat vooral het gevolg van de moeizame relatie die Mitros zelf met haar huurders heeft opgebouwd.  

Met deze regenteske houding plaatst Mitros zich buiten de maatschappelijke discussie over het woonbeleid in onze stad.  

Misschien kan Mitros-woordvoerder Dia haar persoonlijk statement op linkedin nog eens teruglezen. Ze zal zich afvragen of ze wel bij de juiste organisatie werkt.

‘Als bevlogen communicatieadviseur vertaal ik beleid naar communicatiestrategieën en draag ik actief bij aan een communicatieve organisatie. Ik zet mijn kennis en creativiteit in voor een weloverwogen proces en heldere aanpak.’ 

Het goede nieuws is dat Cees Grimbergen ook zonder de medewerking van Mitros doorgaat met zijn spitwerk. Wordt dus vervolgd. 

Laat uw reactie achter

Reactie

27 reacties

 • Rietje schreef:

  Hahaha, geweldig. Ja dat doet Mitros bij huurders ook. Kritiek is niet gewenst. Het is namelijk altijd de schuld van een ander. Dan word je in de ban gedaan. We bellen u niet meer. Wij gaan dan ondertussen door met ons niet aan afspraken en regels houden. Ga ajb door met jullie artikelen. Hulde.

 • F. Willemsen schreef:

  Mitros heeft kennelijk veel te verbergen. Het onderzoek naar handel en wandel wordt hierdoor alleen maar urgenter.

 • Viktor Fedora schreef:

  Hoezo boycot? Hoezo geen medewerking meer verlenen? Er is toch zoiets als een Wet Openbaarheid van Bestuur?

 • Dorien schreef:

  Prachtig statement van deze voorlichter. Maar helaas: wiens brood men eet diens woord men spreekt.

 • Jaap van der Heiden schreef:

  Vooral na zo’n reactie doorgaan met spitten en publiceren. 100% zeker dat er dan meer boven water komt. Hulde aan de journalistiek in het algemeen en in dit geval Cees Grimbergen.

 • Hans de Jong schreef:

  @Victor. Mitros valt niet onder het openbaar bestuur. Dus ik denk niet dat een WOB veel zin heeft.

 • Stabbe schreef:

  Tijdens een bewonersbijeenkomst over de uitverkoop van de wijk Ondiep noemde Henk Peter Kip gentrificatie een ‘natuurlijk proces’. Volgens hem is het niet normaal dat er vandaag de dag betaalbare sociale huur is op een mooie plek. Verdringing van huurders door yuppen door middel van verkoop is ‘natuurlijk’ en daarom goed.
  Ooit ging sociale huur uit van een emancipatiegedachte. Panden als de monumenten de stad werden aangekocht door woningbouwverenigingen en waren een soort trofeeën. Tegenwoordig is sociale huur een voorziening, alleen voor de allerlaagste inkomens. Het wordt abnormaal gevonden dat er sociale huur is in mooie panden in de binnenstad.
  Het is bedroevend dat een bestuurder van een woningcorporatie deze neoliberale denkwijze ook lijkt uit te dragen en ongelijkheid normaliseert. Het bestuur van corporaties moet terug naar de burgers, zoals vroeger het geval was. Nu zitten er VVD-pionnen aan het roer.

 • Elaine Vis schreef:

  Prachtige serie. Geweldige journalistieke benadering. Gedegen werk.
  Alle lof voor Denuk, niet stom te krijgen, toch?!

 • W schreef:

  Volgens mij was dit onder Wim Duijster, voormalig directeur Mitros, nooit gebeurd!
  Een geweldige man was dit, met zéker oog voor het sociale!

  Stabbe! Ik verwijs u graag naar de politieke van de wethouders die dit ‘drama’ ‘bedacht’ hebben! Daar zit echt géén VVD-er bij! Wethouder Jansen is van de SP en wethouder Diepeveen is toch Groen Links? of toch D66?

 • Carla schreef:

  Mooi artikel; we moeten blij zijn met kritische journalisten!!!

 • Floris schreef:

  Kennelijk vindt Mitros net als Wilders journalisten tuig van de richel. Toch vreemd voor een organisatie die zich maatschappelijk betrokken noemt.

 • Martin schreef:

  Wellicht Follow the Money hier op attenderen? Weten wel raad met dit soort zaken.

 • Henk Westbroek schreef:

  Apart hoor hoor, dat Mitros directeur Henk Peter Kip ( 209.000 per jaar precies het maximum dat de wet toestaat voor directeuren die de sociale woningbouw een warm hart toedragen ) en de raad van toezicht (waarin vanzelfsprekend Rinda den Besten die als PvdA wethouder doorbetaald wilde worden terwijl ze al afgetreden was) weigeren de pers te woord te staan. Ze weten dat je zwijgen moet als een uitstekend journalist als Cees Grimbergen het deksel van een financiële en bestuurlijke beerput verwijdert. Ik ben er trots op onbezoldigd – net als Cees – te mogen werken voor een kritische internetkrant als De Nuk.

 • Patrick Kramer schreef:

  Schandalig gedrag van Mitros. Waar is de gemeenteraad, waar is de wethouder?

 • Bertien schreef:

  Nou ben ik wel benieuwd wat er niet klopte aan de berichtgeving van De Nuk. Zeg het maar Mitros. Of ga je anders heel diep schamen.

 • Jelle Verbrugge schreef:

  Polariserende journalistiek. Ik kende het begrip niet maar ga daar vooral mee door.

 • ko weeteling schreef:

  Graag support ik jullie journalistiek met een financiële bijdrage. Het is me al heel lang een doorn in het oog dat lokale politiek weinig tot niet meer te vinden is in de “media”.

 • Bart schreef:

  Polariserend? Men wil gewoon op het gemakje geld verdienen ten koste van de sociale huurwoningen in Utrecht, zonder bij het graaien door nieuwsgierigen lastig gevallen te worden. Goed bezig de Nuk!

 • Boudewijn schreef:

  Terechte toevoeging van Westbroek. Wat doet een prominente PvdA-er als Rinda den Besten als toezichthouder van zo’n organisatie? Je zou verwachten dat ze de directeur van Mitros na deze boycot onmiddellijk op het matje roept. Maar toch zie ik het niet gebeuren. de werking van het old boys/girls netwerk.

 • Ferdinand schreef:

  Zo zorgde de handelwijze van deze voorlichter voor een sterk staaltje reputatieschade. En van die reputatie was al zo weinig over.

 • W schreef:

  Mooi dat Jerry Goossens er ook over geschreven heeft in zijn column in het AD vanmorgen, woensdag 16 juni ‘21!

 • Albert schreef:

  Niet alleen verkopen álle corporaties de mooiste huizen voor vele miljoenen… ook álle huren worden opgeschroefd. Zo ook is de ssh van de 663,25 regel afgestapt en verhuurd nu woningen van 1000 euro. De sociale huisvester heeft snel die regel van haar site gehaald zag ik zonet. Word voor een paar euro lid van woningnet. en zie hoe weinig huizen er over blijven. Op de beginpagina zie je 100 huizen deze week. je logt in met je gegevens en al snel kom je er achter dat meer dan 60 procent boven de huurkosten liggen die iemand met het sociaal minimum loon kan betalen: vrije sector. Leeuwendeel is dit nu. Inschrijftijd doet er ook niet meer toe. De meeste huizen worden doro ‘directe bemiddeling” aan mensen gegeven. lees: hele gezinnen statushouders. ipv mensen die soms al 18, 19, 20 jaar staan ingeschreven worden zij aan de kant geschoven. Deze maand zo’n 450 x alleen in onze stad.

  Dan blijven de koopwoningen nog over. Daarnaast flikken de corporaties nog meer. Onderlinge uitruil. Ik geef dit aan jou, jij dit aan mij en samen verhogen wij de huur en verjagen wij de bewoners. In wittevrouwen zijn de meeste woningen van woningbouwverenigingen omgetoverd voor studentenpanden. In enkele huidige panden staat dit ook weer te gebeuren. Er is slechts nog 1/3 over van de woningen die bedoeld waren voor de mensen met een kleine portomonnee. Onze ouders, woonden erin, grootouders en overgrootouders. Zij hebben die huizen vele honderden malen afbetaald de afgelopen jaren, met een karig groot onderhoud 1 x in de 40 jaar. Je mag hopen dat je 1 x per 30 jaar een nieuwe keuken krijgt. . . Daar komt bij dat Utrecht van zijn diversiteit af wil. Witte, rijkeluisstudenten en yuppen wijken moeten het worden. Armen, niet gewenst, buitenlanders niet gewenst, arbeiders niet gewenst. Alleen dames , die (als voorbeeld (na te vragen bij mij) een studio kunnen kopen van 239.000 euro voor 30m2 en nog student zijn, of in combinatie met hun rijke ouders die hen het dan laat huren , zijn hier gewenst. Capucinno’s van 5 euro, een broodje ei van 10 euro en halve parasols met daaronder gillende grootzonnebrillerig dragende bakvissen met een enorm saldo op hun spaarrekening, waarvan het bedrag de eenvoudige Utrechtse burger na een leven hard werken niet de kans heeft gehad om zo’n bedrag ooit bij elkaar te sparen. Het is triest. Maar blijkbaar houdt men toch echt van blond, rijk, en duur in deze stad, als zelfs een SP raadslid tegen zijn eigen ethische normen aanbeukt.. Wie weet? Geld doet wonderen als het een hoop eens zong Sonneveld al ooit … Het slijkt der aarde blijkt niet over gevaarlijke allergenen te bezitten, en de meeste mensen zonder moraal schijnen er grif mee rond te strooien…..

 • Katrina Mul schreef:

  Ik nam de moeite – omdat Westbroek een sneer naar PvdA beroepsbestuurder Rinda den Besten gaf- om eens te kijken wie er bij de Mitros in de raad van toezicht zitten. Het leest als een opsomming van financiële tovenaars ;fondsmanagers en zo. Daaraan kun je zien dat het sociale volkomen ontbreekt

 • Inge schreef:

  Ik woon in Wittevrouwen en ik vind het fijn dat al die pest armoedzaaiers oprotten ! Doe mij maar een capucino van een tientje.. nog beter. Gewoon al die lui eruit improfiseren !

 • icognito nescio nomen schreef:

  En zo gaan onze sociale huurwoningen in de uitverkoop: https://www.woningnetregioutrecht.nl/Zoeken#model%5BVrijesectorhuur%5D belachelijke huurprijzen door zogenaamde ‘sociale ‘huisvesters .. jaja ASOCIALE huisvesters . en de politiek. die zwijgt.. ordinaire pandjesbazen worden ze door geregeerd. en de directie… die zit in hun villa in blaricum, .. of in het derde huis in Monaco< Sidney of New York……………………………….. zo is het én NIET anders.

 • Gradus schreef:

  er komen per maand 450 islamitische vluchtelingengezinnen aan een woning , via woningnet kun je dat zien onder de noemer ‘directe bemiddeling’ . Zij krijgen echt de mooiste huizen. dit is geen grap. niet alleen krijgen zij een huis, maar via goede doelen etc. kerken etc. een complete inrichting, en ameubelement. Ipv onderaan de lijst op een flatje te beginnen krijgen zij 1gezinswoningen. Ik sta al 20 jaar ingeschreven en moet het met een fluttig flatje doen. Ik vind dit dus pure discriminatie. Het gaat er bij mij niet in, dat iemand die een beetje miauwt en niets heeft bijgedragen aan de maatschappij, nu ineens bij binnenkomst alles krijgt. hele nieuwbouwwijken zijn er gebouwd voor statushouders waar geen woord Nederlands gesproken wordt. Ik vind het schokkend. Dan kan Henk Westbroek wel ijlen “laat ze lekker buitenlands praten” maar Henk woont zelf in een grote Villa in de witte elitewijk : Rhijnsweerd. . ik bedoel maar. let wel 450+ woningen worden verdeeld per maand onder statushouders. Meest eengezinswoningen, geen kleine, nee en tegen het lage tarief, terwijl wij het volle pond moeten betalen. dat zijn 5400 extremistische gezinnen per jaar alleen al in Utrecht Een gemiddeld arabisch gezin bestaat uit 4-6 kinderen dus vermenigvuldig dat eens met 6: inderdaad 32.400 islamieten komen er bij. Die moeten over 10 , 15 jaar ook weer een huis hebben en ook weer krijgen zij (want zij gaan niet mee in de trend , alleenstaand) gezinnen stichten aldus hun extremistische geloof. en zo gaat het maar door. Als een woningstichting weigert een huis toe te kennen wordt zowel de woningstichting, als het overkoepelend orgaan alsmede de gemeente BEBOET . Een voorbeeld. Een buurvrouw van mij werkt voor een GGZ organisatie. Een Nederlandse vrouw van ongeveer 50 jaar. wacht al 10 jaar op een andere woning. Zij heeft een gebroken rug opgelopen en kan NIETS meer. Geen trap meer lopen. Toch krijgt zij geen urgentie. Want: statushouders first. Zelf wonen de medewerkers en directie in afschuwelijk grote huizen buiten de regio waarvoor zij moeten dienen. De gemeenteraadmedewerkers wonen allemaal in het Wilhelminapark, Wittevrouwen, Zeeheldenbuurt, En Schilderswijk…. De duurste wijken van Utrecht in hun stadsvilla’s of anders wel in hun 2e, 3e, 4e huis …. Utrecht is verziekt. en Utrecht is verkankerd door verkeerd beleid, mede de schuld daarvan is bijv. een organisatie als mitros, maar ook portaal, boex, ssh en andere huisjesmelkers die op grove wijze te werk gaan, maken het leven voor de autochtone Nederlander, met een kleine portemonnaie onmogelijk om nog in hun eigen stad zichzelf te herkennen. De ware discriminatie zit in het woningsysteem tegenwoordig> Zij die geen geld hebben, hebben geen rechten en moeten worden uitgedreven. Een ziek land, een zieke stad, een zieke gemeenteraad, een ziek systeem, leidt tot extremisme onder een gehele bevolking> Man tegen man, buur tegen buur, familie tegen familie. Verdeel en heers is nog nooit zo sterk geweest. En iedereen pikt het maar. Ik ben WOEST.

 • Jan van Meekren. schreef:

  antwoord op gradus: hier lijden veel mensen in de lage sociale klasse aan: https://www.youtube.com/watch?v=IFCLJXEYpug de rijke lijden aan geestelijke armoede. En ik kan je zeggen. Dat laatste is veel erger. Nimmer heb ik een dommer volk gezien als de huidige generaties in mijn leven !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *