Jus&Pepper opent in het oude pand van syr

Met Jus&Pepper in de Lange Nieuwstraat maken Tjade en Patty hun droom waar: “Een Franse keuken met een Aziatische twist”

Tjade en Patty in hun nieuwe zaak

Medio maart opent Jus&Pepper de deuren aan de Lange Nieuwstraat, in het karakteristieke roze pand waar voorheen restaurant SYR gevestigd was. Ik spreek af met de nieuwe eigenaren Tjade Klaver en Phattranit Watthanakibut, “zeg maar Patty”.

Het is 16 februari en we kunnen nu zitten omdat de stoelen en de tafels net geleverd zijn. Er wordt nog druk gewerkt om het restaurant een nieuwe uitstraling te geven. De keukenapparatuur wordt deze week geleverd.

Tjade (34) en Patty (32) zijn geen beginners in de horeca , een eigen zaak is een droom die nu gerealiseerd gaat  worden. Voor Tjade is het allemaal begonnen bij van der Valk in Akersloot waar vrienden en familie werkten. “De reuring, de dynamiek en de gezelligheid van een horecabedrijf maakten dat ik koos voor die richting. Samen met een vriend was ik verantwoordelijk voor de dessertkant en daarna ben ik echt gaan koken. Ik deed het VMBO, daarna de koksschool in Alkmaar. In Amsterdam maakte ik mijn opleiding af en deed de gespecialiseerde koksopleiding patisserie. Ik werd door Richard van Oostenbrugge gevraagd om chef patisserie te worden in Bord’Eau, het restaurant van Hotel L’Europe, In twee jaar tijd kregen we twee Michelinsterren. Dat ging heel hard, maar het was ook heel hard werken. Als patissier ben je als eerste aanwezig maar ga je ook als laatste de deur uit. In L’Europe leerde Tjade en Patty elkaar kennen. Patty liep daar stage als food en beverage trainee, nadat zij de Hotelschool in Leeuwarden had afgerond.

“Bij Oma Nederland leerde ik de Hollandse pot kennen”

“De rederijen van de rondvaartboten in Amsterdam bestelden veel bij ons en wanneer er extra petits-fours geleverd moesten worden, was er altijd wel die aardige chef patisserie die daar een mouw aan wist te passen. De vonk sloeg over en we spraken samen veel over onze gezamenlijke passie: eten. Na het harde werken van Tjade en Patty besloten ze een reis door Zuid-Oost Azië te maken. Thailand lag voor de hand. Patty, geboren in Chiang-Mai in Thailand, verhuisde toen zij tien jaar oud was naar Nederland.

“Ik kwam in januari in Nederland aan. Ik herinner mij de kou en hoe ik rilde in mijn roze regenjasje. We gingen wonen in Apeldoorn en bij Oma Nederland, de moeder van mijn vader, leerde ik de Hollandse pot kennen. Aardappels met jus en een gehaktbal. Thuis bleven we Thais eten maar het was moeilijk om aan de ingrediënten voor de Thaise keuken te krijgen. Bij ons Aziaten zit koemelk niet in het eetpatroon verweven. De diversiteit in de Nederlandse supermarkt vond ik fantastisch. In Thailand was het eten van een pizza een feest en de Italiaanse keuken ronduit onbetaalbaar.”

De reis van Tjade en Patty naar Thailand was voor Patty een reis naar haar thuis en voor Tjade bood het een andere kijk op eten. Tjade keek zijn ogen uit, wat gebruiken ze hier voor ingrediënten? Hoe bereiden ze het eten? Van Patty’s oma Thailand leerde Tjade het werken met een vijzel, papaya’s recht van de boom in de hand fijnhakken en puurheid en lichtheid van de Thaise keuken.

“Niet de pittigheid maar juist de lichtheid van de Thaise keuken”

“Ik zag hoe alles draait om eten, hoe gelukkig de mensen daar  zijn met heel weinig. Het samenzijn en samen eten is hetgeen er echt toedoet. Het idee ontstond om samen iets met de verworven kennis te gaan doen in Nederland. Niet de pittigheid maar juist de lichtheid van de Thaise keuken. Terug in Nederland, gingen Patty en Tjade samenwonen in Den Haag. Tjade werkte in een dessertbar in de Foodhallen, maar dat was geen succes en de dessertbar werd een Mexicaans restaurant. Patty werkte bij Oker aan de Dennenweg.

Corona kwam, er moest geld binnenkomen en ze begonnen Chefs aan Huis., voor mensen thuis een chef-waardig, culinair menu bereiden.

“Het was een testfase voor ons en onze relatie. We waren continu samen aan het werk. Als we dit overleven dan kunnen we alles, dan kunnen we ook samen een restaurant beginnen. We zegden de huur op in Den Haag en we gingen bij de moeder van Patty in Apeldoorn wonen. We moesten sparen om onze droom te kunnen realiseren en we pakten van alles aan. We waren het eens over de plek voor ons toekomstige restaurant, dat moest Utrecht worden. In Amsterdam was de markt verzadigd, in Utrecht was nog ruimte voor meer horeca. Utrecht had potentie en was heel toegankelijk. We vonden een huis in Vianen. Tjade werkte bij Hemel en Aarde en in de wijnbar van Concours en ze bleven aan hun plannen denken. Alex Zeelenberg van Concours wist van hun droom en tipte de locatie aan de Lange Nieuwstraat.

Wat kunnen gasten verwachten wanneer Jus&Pepper medio maart de deuren opent?

Tjade:” De Franse keuken met Aziatische invloeden. De  Bourgondische, klassieke Franse keuken met de spanning en sensatie van de Aziatische. Nooit zwaar op zwaar, mooie frisse bouillons en spannende groentebereidingen. We gaan het menu opbouwen met  lokale producten. Hollandse rivierkreeftjes met een Aziatisch smaakje erbij. Natuurlijk Gau Man Kai, kip met rijst, maar dan in een culinair jasje:  boerderijkip, met gemberlak en jasmijnrijst. Kleine barbites om bij een glas wijn te eten: parfait van kippenlever met kumquats en garnalen dumplings. Voor de borrel, lunch of diner geldt: een verrassende beleving voor een vriendelijke prijs.”

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *