ILFU

Margaret Atwood geeft vanavond de twaalfde Belle van Zuylenlezing

Margaret Atwood (foto ILFU)

Margaret Atwood, de grande dame van de internationale literatuur, geeft vanavond de twaalfde Belle van Zuylenlezing tijdens het ILFU. Atwood is schrijver van veelbekroonde romans, essays en verhalenbundels waarmee ze een internationaal miljoenenpubliek verwierf. Haar bekendste boek is de bestseller Het verhaal van de dienstmaagd (The Handmaid’s Tale), de beklemmende roman over het dystopische Gilead, die in 2017 werd verfilmd tot een met een Emmy Award gelauwerde tv-serie. Vorig jaar verscheen de opvolger De testamenten (Prometheus), waarvoor ze de Booker Prize kreeg. Margaret Atwood gaat in gesprek met nieuwslezer en presentator Simone Weimans.

Belle van Zuylenlezing online

Het is gebruikelijk dat de Belle van Zuylenlezing in Utrecht wordt uitgesproken. Margaret Atwood was dan ook vastbesloten om naar Nederland af te reizen, maar heeft vanwege de huidige gezondheidsrisico’s van de reis moeten afzien. Zij zal haar lezing in Canada uitspreken en wordt in een live uitzending vanuit de Grote Zaal van TivoliVredenburg geïnterviewd. Het evenement is te volgen via een livestream en een beperkt aantal plaatsen in de zaal. Kijk hier voor de ticketverkoop.

Overhandiging Belle van Zuylenring

Tijdens de live uitzending neemt Margaret Atwood ook de Belle van Zuylenring 2020 in ontvangst. De ring is een ereprijs ingesteld door het ILFU in samenwerking met de gemeente Utrecht. Margaret Atwood ontvangt deze ring omdat zij in haar werk ‘op indrukwekkende wijze en op talloze verschillende manieren de spanning tussen kunst en werkelijkheid, natuur en cultuur, mannen en vrouwen en binnenwereld en buitenwereld heeft onderzocht.’ De ring wordt uitgereikt aan schrijvers die in hun werk op een nadrukkelijke en relevante wijze reflecteren op de hedendaagse maatschappij. Vorig jaar kreeg de Nigeriaanse schrijver Chimamanda Ngozi Adichie de Belle van Zuylenring.

Kijk hieronder naar de opening van het ILFU in Slot Zuylen. Atwood spreekt bij deze gelegenheid een citaat uit The Handmaid’s Tale’.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *