ontroerende en vaak opmerkelijke geschiedenissen

Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet

Jim Terlingen vertelt het verhaal van Oudegracht 335

Op donderdag 4 mei delen vertellers, en bewoners verhalen in huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat je als bezoeker te gast bent in deze huizen en in de intieme setting van de woonkamer of keuken luistert naar de persoonlijke, ontroerende en vaak opmerkelijke geschiedenissen die plaatsvonden achter een voordeur in Utrecht. Kijk hier voor alle Utrechtse verhalen.

Laatste Joodse bruiloft

In het Broodhuis, de voormalige Joodse synagoge aan de Springweg vertelt René van Rooij het ongelofelijke verhaal van zijn ouders Betty en Leendert die in 1942 op deze locatie elkaar het ja-woord gaven. Direct na het huwelijk komt het echtpaar in de maalstroom van de bezettingspolitiek. Twee keer ontkomen ze uit de Hollandsche Schouwburg. Ze duiken onder, gaan in het verzet en overleven de oorlog. 

Verzet vanuit het postkantoor Neude
Wolter Heukels werkte als opzichter bij de telefoondienst van de PTT. Samen met zijn collega Leendert Lans legt hij illegale telefoonnetten aan. De mannen werden in oktober 1944 gevangengenomen en in januari 1945 gefusilleerd. Kleindochters Lida en Ineke Heukels vertellen over hun opa.

Naast deze twee verhalen zullen er donderdag 4 mei nog tien andere verhalen, verspreid over de stad, verteld worden. Verzetsverhalen én verhalen over Joodse burgers die uit hun huizen werden gezet, onderdoken en veelal niet terugkwamen.

Over de organisatie

In Utrecht wordt Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet georganiseerd door Tools voor taal, met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum én heel veel vrijwilligers.

18 steden
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet vindt in 2023 plaats in Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Borculo, Den Haag, Deventer, Emmen, Gorinchem, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Nijmegen, Steenwijk, Utrecht, Wageningen, Winterswijk en Zaanstad. Kijk voor het overzicht op www.jck.nl/openjoodsehuizen. 

Online talkshow met nabestaanden en overledenen

Na een succesvolle eerste editie keert de Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Talkshow dit jaar terug! We spreken met overlevenden, nabestaanden en bewoners over twee bijzondere oorlogsverhalen uit Groningen en Utrecht. De talkshow is op dinsdag 3 mei vanaf 20.00 uur te zien op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *