Om te herinneren en te herdenken

Open Joodse Huizen-Huizen van verzet: acht verhalen op zeven locaties

Op zondag 1 mei vindt in Utrecht het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats. In Utrecht komen vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Ook verzetsverhalen komen aan bod. Het Utrechtse programma biedt acht verhalen op zeven locaties.

Niet zelden is een joods verhaal óók een verzetsverhaal en andersom. Er waren joden betrokken bij het verzet. Onderduik werd vaak mogelijk gemaakt door betrokkenheid van verzetsmensen. 

Voorbeelden uit het programma van dit jaar

  • Op de Magdalenastraat vertellen Els Boon en Han Lettinck, historici en joods Utrecht-kenners, over Sonja Witstein. Ze overleefde Auschwitz en keerde terug naar Nederland. Ze werd o.a. lerares Nederlands. Han was een van haar leerlingen.

  • In de Gertrudisschool aan de Amaliadwarsstraat 2 vertelt Christa van Hees over Theo Egberts. Hij was in de oorlog kapelaan van de Gertrudiskerk. Christa kreeg zijn dagboek onder ogen en schreef er een boek over.
  • In het studentenhuis op Prins Hendriklaan 91 vertelt Evelien Ribbens de geschiedenis van de vroegere bewoners Kurt, Liselotte en hun dochter Toni. Alle drie zijn ze in Auschwitz vermoord.
  • In Bibliotheek Neude, het oude postkantoor, vertellen Ineke en Lida Heukels over de verzetsdaden van hun opa die in de oorlog opzichter was bij de telefoondienst van de PTT. Met zijn collega Leendert Lans legde hij illegale telefoonnetten aan. De twee worden gevangengenomen en gefusilleerd.
  • Bergstraat 6. Bewoonster Corrie Huiding vertelt over de arts Bram Querido, zijn jeugd in Wijk C en het gezin waarin hij opgroeide. Bram Querido was de zoon van twee marktkooplieden. Zijn beide ouders zijn vermoord in Auschwitz en een van zijn zussen in Sobibor. Bram en zijn andere zus overleefden de oorlog. 

Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet Nederland

Het project Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet is sinds 2012 uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet vindt in 2022 plaats in Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Elburg, Groningen, Haarlem, Hoorn, Leeuwarden, Nijmegen, Schoonhoven, Utrecht, Wageningen, Winterswijk en Zaanstad. 

Meer informatie kan je hier vinden.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *