Arme 66-plussers gratis met OV

Langer gratis openbaar vervoer voor ouderen in Provincie Utrecht

De tram tijdens een testrit - Foto: Twitter / @uithoflijn

De proef met gratis OV voor 66-plussers met een laag inkomen wordt verlengd in de provincie Utrecht. Hiervoor is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Opvallend is wel dat de regel op=op geldt. Wie recht heeft op gratis OV, maar zich later in het jaar aanmeldt, loopt de kans dat het budget op is.

Ouderen met een inkomen van maximaal 22.200 euro kunnen vanaf 1 januari 2024 gebruik maken van het gratis OV-abonnement. Gedeputeerde André van Schie: “Vervoersarmoede aanpakken betekent onder meer dat we iedereen een goed toegankelijk openbaar vervoer willen bieden. Dus ook voor ouderen met een krappe beurs.”

Weinig arme ouderen

Vorig jaar werd 1,3 miljoen euro uitgetrokken voor de proef, dat bleek ruim voldoende. Ongeveer 2500 ouderen maakten gebruik van de regeling. Het aantal ouderen dat een inkomen onder de 22.000 euro heeft in de provincie Utrecht is vrij laag. In heel Nederland had in 2020 zo’n 5,9% van de huishoudens waarvan de kostwinner 65 jaar of ouder is, een inkomen tot 101% van het sociaal minimum. Voor de provincie Utrecht is dit cijfer iets gunstiger, namelijk 5,2%.

Alleen na 9 uur

In de hele provincie Utrecht kunnen deze ouderen met dit abonnement gratis gebruik maken van buurtbus, flex-diensten, tram en bus van U-OV en Syntus Utrecht. Reizen kan doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. De actie loopt tot 31 december 2024.

Aanmelden

Op de website www.gratisreizenouderen.nl kan het gratis OV-abonnement, dat op een persoonlijke OV-chipkaart wordt geladen, worden aangevraagd. Verder wordt stapsgewijs uitgelegd hoe het aanvraagformulier moet worden ingevuld.

Ouderen die hulp nodig hebben bij het invullen van het aanvraagformulier, bijvoorbeeld met het downloaden van de inkomstenverklaring bij de Belastingdienst, kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0475 – 772189.

Ouderen met een laag inkomen die in 2023 al gebruik maakten van vrij reizen, hebben een mail ontvangen waarin staat hoe het OV-abonnement verlengd kan worden. Op deze manier kunnen zij ook dit jaar weer gratis gebruik maken van het Utrechtse openbaar vervoer.

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • verkerk schreef:

  zou mooi zijn voor alle ouderen!

 • De Gooijer schreef:

  Waarom niet alle ouderen ?

 • isabelle schreef:

  Hiermee zet je een grote oudere doelgroep, digi- en analfabeten, op achterstand. Doe het dan goed en maak gratis OV voor alle ouderen beschikbaar.

 • C. roubos schreef:

  Waarom altijd weer die onderscheid in leeftijd.
  Maak het gratis OV ook voor alle gepensioneerden boven de 66 jaar beschikbaar.
  Waarom altijd die mensen die net iets over de grens zitten van het jaarinkomen, geen gratis OV geven!! Mogelijk is hun spaarpotje allang leeg!!

 • H. Van Lit schreef:

  Ik heb een brief over de verlenging ontvangen met een onjuist nummer. Over gebeld, maar nog steeds niet geregeld.

 • Ed Klute schreef:

  De aanvrager heeft minimaal een computer, tablet, een smartphone, internetbankieren en een internetverbinding nodig om de aanvraag online te kunnen doen. Daarnaast moet de aanvrager voldoende digitale vaardigheden hebben om alle handelingen te verrichten. De aanvrager moet een DGID en een emailadres hebben en via internet kunnen betalen. Lukt je dat niet zelfstandig dan moet je naar Utrecht CS reizen om hulp te vragen bij de Servicewinkel OV. Onpraktisch en klantonvriendelijk… maar kan je dit allemaal niet, dan ben je volledig afhankelijk van kinderen, sociaal netwerk of professionele hulpverleners.
  Uit onderzoek blijkt dat juist deze groep, vooral 75+, vaak niet beschikt over voldoende digitale vaardigheden, bang is om fouten te maken, 50% volgens het CBS niet beschikt over een up to date smartphone, soms niet over internet, vaak niet internetbankiert en zich niet voldoende veilig voelt. Gevolg: de groep die het gratis OV abonnement het hardste nodig heeft maakt er minimaal gebruik van, wordt eenzamer en nog afhankelijker van hulp.

  In tegenstelling tot vorig jaar zijn er geen folders die aan ouderen kunnen worden meegegeven en is er vanuit de Provincie geen persoonlijke ondersteuning geregeld voor ouderen die wel gebruik willen maken van de regeling, maar de aanvraag niet zelfstandig kunnen regelen. Vorig jaar konden mensen naar de bibliotheek, maar daar is dit jaar niets voor geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *