Kunstuitleen

Kunstuitleen Utrecht verhuist niet naar landhuis Oud Amelisweerd

Museum Oud Amelisweerd gezien vanaf de Kromme Rijn - Foto: Colijn van Noort

De Kunstuitleen Utrecht gaat toch niet naar landhuis Oud Amelisweerd. Zij gaan terug naar het pand aan de St. Jacobsstraat. De gemeente was op zoek naar een tijdelijke gebruiker voor het landhuis.

Volgens de kunstuitleen is het landhuis in de zomer niet makkelijk bereikbaar en zijn de kosten te hoog om het rendabel te maken. “Er zijn daar zoveel logistieke beperkingen dat het voor klanten niet fijn is”, vertelt Martine Angelier van Kunstuitleen Utrecht. “Parkeren is er ook lastig. Mensen parkeren toch het liefst voor de deur. We hadden al bedacht dat er eventueel iemand met een golfkarretje vanaf de parkeerplaats kon gaan rijden, maar dat is ook niet ideaal. En in de zomer is het er ook heel druk. Dan staat ook de hele parkeerplaats vol.”

Ook is er een aantal andere praktische zaken waardoor de locatie niet geschikt is. “Er mogen per verdieping 20 mensen per uur naar binnen. Het is heel vervelend zijn als er een klant met een kunstwerk buiten moet blijven omdat er al te veel mensen binnen zijn.” Vanwege het Chinese behang zijn er ook voorschriften voor de temperatuur in het pand. “We wilden het ook graag open stellen zodat mensen de collectie kunnen bekijken. Maar het behang is heel kwetsbaar. Dan heb je ook weer mensen nodig die dat in de gaten kunnen houden. Al die dingen bij elkaar zorgen ervoor dat het te veel kost voor een tijdelijke locatie.” De kunstuitleen zou vanaf 1 maart een jaar gebruik maken van het landhuis.

Vanwege alle te nemen hobbels heeft de kunstuitleen beslotenop 1 mei terug te keren naar hun pand aan de St. Jacobsstraat. Na een brand in juni 2017 moesten zij dat gebouw verlaten. Inmiddels is het pand gerestaureerd. “Nu zitten we nog op het Oudkerkhof, een pop-up locatie in de binnenstad. Daar moeten we op 1 mei uit”, legt Angelier uit. “Eerst dachten we eraan om het pand in de St. Jacobsstraat te gebruiken als depot. Maar daar is nu genoeg ruimte om het weer volledig te gebruiken.”

De gemeente bekijkt ook of er aanpassingen gemaakt kunnen worden in het bestemmingsplan van het landhuis, om op die manier een nieuwe, vaste huurder te vinden.

De toekomst van Landgoed Amelisweerd was in januari onderwerp van discussie. D66 stelde schriftelijke vragen aan het Utrechtse college naar aanleiding van het artikel dat Marcel Gieling voor de Nuk schreef over de toekomst van Landgoed Amelisweerd. Hij opperde in het artikel om het landhuis en het behang van elkaar te scheiden. Het Utrechts college liet in februari weten in gesprek te zijn met Centraal Museum over eventuele opname van het behang in hun collectie.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *