Kunstliefde

Kunstliefde ziet af van hoger beroep tegen Boellaerdfonds; André van Schie gaat bemiddelen

“Genootschap Kunstliefde dreigt de binnenstad te moeten verlaten.” Dit bericht van De Nuk op 15 maart bracht een schok teweeg bij kunstminnend Utrecht.  Met name de reden leidde tot grote verontwaardiging.

Stichting Het Boellaardsfonds had namelijk bij de rechter afgedwongen dat de maandelijkse huur van het pand aan de Nobelstraat van 500 euro naar 2.667 euro zou gaan. Een pijnlijke uitspraak van een eveneens pijnlijke rechtsgang. Want het Boellaerdfonds was immers in 1939 vanuit Kunstliefde opgericht. Je zou mogen spreken van een innige relatie, maar de praktijk anno 2018 wees dus anders uit. Een faillissement van Kunstliefde leek onafwendbaar, liet het genootschap in een persbericht weten.

Oud-voorzitters van Kunstliefde luidden in een open brief de alarmbel en spraken zich in negatieve bewoordingen uit over de handelwijze van het Boellaardfonds:” Het bestuur van Het Boellaardfonds Fonds lijkt slechts geïnteresseerd te zijn in de marktwaarde van het pand. Daarmee ontkent ze haar oorspronkelijke taak om Kunstliefde en haar kunstenaars te ondersteunen en op die wijze een bijdrage te leveren aan het behoud van Kunstliefde als essentieel onderdeel van het netwerk aan beeldende kunst in de stad”. En kunstkenner Marcel Gieling sprak in een column op De Nuk over de “kunstmelkers”van het Boellaerdfonds.

Kunstliefde kondigde aan in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter om een vertrek uit de Nobelstraat per 1 januari 2019 te voorkomen.  En toen werd het na al dat wapengekletter stil. Beide partijen hielden de kaken op elkaar om verdere escalatie te voorkomen. Dat lijkt een verstandige keuze te zijn geweest, want vandaag laat Kunstliefde weten af te zien van het hoger beroep en weer in gesprek te gaan met het Boellaerdfonds. Er wordt gekeken naar een “ingroeimodel” waardoor de acute dreiging voor het genootschap weg zou vallen. VVD-statenlid André van Schie is bereid gevonden als bemiddelaar in het vervolgtraject op te treden. Marion Wagenvoort, directeur van Kunstliefde, wil op dit moment niet ingaan op verdere details. “We gaan weer met elkaar praten en dat is een goede zaak. Ik ben positief gestemd.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *