Schrijver Arthur Japin is vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Sharon Dijksma. Dat laat de gemeente via onderstaand bericht weten.
Door zijn veelzijdige oeuvre wordt de heer Japin gezien als een exceptioneel auteur en ambassadeur van de Nederlandse literatuur. Zijn boeken zijn wereldwijd vertaald en daarnaast vraagt hij in zijn werk aandacht voor maatschappelijke vraagstukken.
Arthur Japin viert dit jaar het 25-jarig jubileum van zijn in 1996 verschenen debuutverhalenbundel ‘Magonische verhalen’. In 1997 brak hij door bij het grote publiek met zijn roman ‘De zwarte met het witte hart’. Het boek werd wereldwijd vertaald en bezorgde hem internationale roem. Hierna volgden verschillende verhalenbundels en romans waaronder ‘De vierde wand’ en ’Een schitterend gebrek’. Tot nu toe zijn van zijn werk drieënveertig vertalingen in meer dan twintig talen verschenen. Bijzonder aan het oeuvre van de heer Japin is de maatschappelijke betrokkenheid. Dit uit zich in zijn literatuur door de oprechte belangstelling voor bijzondere mensen. Met zijn boeken weet hij de aandacht van een groot publiek te richten op mensen die op een bepaalde manier anders zijn. Zijn betrokkenheid bij deze groeperingen blijkt uit de warme banden die hij onderhoud met verschillende belangenverenigingen waaronder de BVKM (Belangenvereniging van Kleine Mensen), Stichting Eigen Gezicht en Stichting het Bezinningshuis.
In 2006 schreef hij het Boekenweekgeschenk, ‘De grote wereld’. In deze uitgave met een recordoplage van maar liefst 813.000 exemplaren geeft hij een stem aan kleine mensen. Ook vervulde hij hiermee de rol van ambassadeur van het geschreven woord. Dat de boeken van de heer Japin geliefd zijn bij een groot publiek blijkt uit de NS Publieksprijs die hij in 2008 ontving voor zijn roman ‘De overgave’.
Naast zijn publicaties heeft de heer Japin bijgedragen aan de Nederlandse mediacultuur als (theater)- acteur, presentator en als liedschrijver. Voor één van de teksten die hij schreef voor het theaterprogramma van Sara Kroos ontving hij de Annie M.G. Schmidtprijs. Daarnaast is hij sinds de oprichting betrokken bij de Nederland-Ghana foundation als lid van het comité van aanbeveling, een rol die hij ook vervult voor Stichting Varkens in Nood. Voor Stichting Dierenthuis droeg hij bij aan de naamsbekendheid van de stichting door kijkers toe te spreken in een film.
Laat uw reactie achter
Reactie