25 jaar schrijverschap

Koninklijke onderscheiding voor Arthur Japin

Schrijver Arthur Japin is vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van  de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Sharon  Dijksma. Dat laat de gemeente via onderstaand bericht weten. 

Door zijn veelzijdige oeuvre wordt de heer Japin gezien als een exceptioneel auteur  en ambassadeur van de Nederlandse literatuur. Zijn boeken zijn wereldwijd vertaald en  daarnaast vraagt hij in zijn werk aandacht voor maatschappelijke vraagstukken.  

Arthur Japin viert dit jaar het 25-jarig jubileum van zijn in 1996 verschenen debuutverhalenbundel ‘Magonische verhalen’. In 1997 brak hij door bij het grote publiek met zijn roman ‘De zwarte met het  witte hart’. Het boek werd wereldwijd vertaald en bezorgde hem internationale roem. Hierna volgden  verschillende verhalenbundels en romans waaronder ‘De vierde wand’ en ’Een schitterend gebrek’.  Tot nu toe zijn van zijn werk drieënveertig vertalingen in meer dan twintig talen verschenen. Bijzonder  aan het oeuvre van de heer Japin is de maatschappelijke betrokkenheid. Dit uit zich in zijn literatuur  door de oprechte belangstelling voor bijzondere mensen. Met zijn boeken weet hij de aandacht van  een groot publiek te richten op mensen die op een bepaalde manier anders zijn. Zijn betrokkenheid bij  deze groeperingen blijkt uit de warme banden die hij onderhoud met verschillende  belangenverenigingen waaronder de BVKM (Belangenvereniging van Kleine Mensen), Stichting  Eigen Gezicht en Stichting het Bezinningshuis. 

In 2006 schreef hij het Boekenweekgeschenk, ‘De grote wereld’. In deze uitgave met een  recordoplage van maar liefst 813.000 exemplaren geeft hij een stem aan kleine mensen. Ook  vervulde hij hiermee de rol van ambassadeur van het geschreven woord. Dat de boeken van de heer  Japin geliefd zijn bij een groot publiek blijkt uit de NS Publieksprijs die hij in 2008 ontving voor zijn  roman ‘De overgave’. 

Naast zijn publicaties heeft de heer Japin bijgedragen aan de Nederlandse mediacultuur als (theater)- acteur, presentator en als liedschrijver. Voor één van de teksten die hij schreef voor het  theaterprogramma van Sara Kroos ontving hij de Annie M.G. Schmidtprijs. Daarnaast is hij sinds de  oprichting betrokken bij de Nederland-Ghana foundation als lid van het comité van aanbeveling, een  rol die hij ook vervult voor Stichting Varkens in Nood. Voor Stichting Dierenthuis droeg hij bij aan de  naamsbekendheid van de stichting door kijkers toe te spreken in een film.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *