Volkskrant-reportage

Basisscholen Kanaleneiland lopen leeg: ‘witte’ ouders zoeken andere wijken

  • Door Redactie
  • |
  • 12 februari 2019
  • |
  • 1 reactie

De Lukasschool aan de Trumanlaan ziet haar leerlingenaantal dalen - Beeld: Google Streetview

Door nieuwbouw en renovaties trekt Kanaleneiland steeds meer koopkrachtige en ook autochtone bewoners. Bij basisscholen is daar echter niet veel van te merken: autochtone kinderen gaan buiten de wijk naar school. Een redacteur van de Volkskrant ging langs bij de Lukasschool aan de Trumanlaan, waar geen autochtone kinderen meer op zitten. 

Kinderen uit Kanaleneiland gaan volgens Annelies Maas, samen met Jolanda Snoek directeur van de Lukasschool, ook in andere wijken naar school, tot in Nieuwegein. Waar elders moet worden uitgebreid, is het leerlingenaantal van de Lukasschool in tien jaar tijd gehalveerd.

 

De Volkskrant spreekt met twee moeders met kinderen op de Lukasschool: de ene vindt het niet erg dat haar kind op een ‘zwarte’ school zit, zoals de Volkskrant het noemt, de andere zou wel liever Nederlandse kinderen gezien op de school. Jolanda Snoek en Annelies Maas, de twee schooldirecteuren van de school, geloven dat menging het onderlinge contact in de wijk bevordert. Ze gaan volgens de Volkskrant geregeld flyeren in de wijk, om te laten zien dat de Lukasschool extra aanbod heeft voor ­talentontwikkeling, van schaken tot taekwondo.

“Een initiatief van hoogopgeleide ouders die gezamenlijk besluiten hun kinderen naar een achterstandsschool te brengen, is nog niet van de grond gekomen. […] Het schrikt bijvoorbeeld af dat veel leerlingen op de Lukasschool beginnen met een taalachterstand. […] De Cito-resultaten zijn net iets onder het landelijke gemiddelde, wat een prestatie is gezien het gemiddelde opleidingsniveau van de ouders”, schrijft de Volkskrant.

Een vader, wiens kinderen tot de scheiding met zijn partner op de Lukasschool zaten, zegt tegen de Volkskrant dat het onderwijs op de basisschool goed was. Hij ziet dat zijn dochter op de nieuwe, ‘wittere’ school opbloeit en afspreekt met vriendinnetjes – iets dat in de Turkse en Marrokaanse cultuur minder gebruikelijk is -, maar ook dat de schoolprestaties achteruit lijken te gaan. Op de Lukasschool was standaard ruimte voor extra onderwijs, op de nieuwe school niet.

 

De gemeente Utrecht gelooft volgens de Volkskrant niet ‘dat leerlingenstromen te sturen zijn met bijvoorbeeld beperkende maatregelen voor inschrijving op scholen’. Wethouder Anke Klein vindt dat schoolbesturen zelf hun aannamebeleid kunnen bepalen.

 

Lees hier het artikel van de Volkskrant. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *