Ingepakt

Kan Christo niet even langskomen om nog wat van de Dom te maken?

 • Door Redactie
 • |
 • 21 augustus 2019
 • |
 • 1 reactie

Utrechter Felix Visser kan er moeilijk mee leven: de domtoren vijf jaar lang op een grauwe manier ingepakt. Hij stuurde de Nuk een overpeinzing.

Vanochtend drong zich – kort, maar tóch – een sombere werkelijkheid aan mij op: zie ik de Dom eigenlijk nog wel terug, straks, in zijn vernieuwde glorie? Vanaf nu staat hij namelijk nog vijf jaar lang van top tot teen ingepakt!

Ingepakt?#@!&%$!? Kan Christo niet even langskomen om er nog wat van te maken, voordat hij er niet meer is? Zijn vrouw, Jeanne-Claude overleed in 2009, dus misschien moeten we een handje helpen. Anders moet de gemeente maar weer eens in de bus blazen. Die houdt van grootse gebaren en evenementen, denk onder andere aan fietsen in de breedste zin van het woord.

Met wat laserlicht, lappen en Malgosia’s gebeiaarde liederen is er die vijf jaar nog heel veel van te maken. MoesMánia2020 heeft een prachtige mascotte, het silhouet van een blote mevrouw op een omafiets met een viool achterop (komt dat allemaal even goed uit!), zó uit Het gerucht van de surrealist Moesman geplukt. Kan prima op het tijdelijk lappenomhulsel van de Dom worden geprojecteerd. Collateral benefits: toeristen zullen zich niet bekocht voelen. Voor alles is een verdienmodel te bedenken.

Gelukkig kwam op de screensaver van m’n laptop net een foto voorbij die ik maakte op 26 april jl.. Een beeld waardoor ik weer een beetje werd opgebeurd en uit mijn dromen ontwaakte.

Toen ik het tafereel aantrof, tijdens de koortsachtige verbouwing van de stad voor de Oranje Dag der Dagen waarop iedereen buiten moet kunnen plassen – er waren ook hokjes voor dames – moest ik denken aan een spotgezegde van zo’n ruim halve eeuw geleden: ‘Grote mannen – kleine Jannen’. Zelf voor die tijd vrij lang zijnde, raakte dat mij toch. Het omgekeerde werd ook gebruikt. Nu ja, alles is een kwestie van perceptie en verhoudingen, toch?

Genoeg geluld: is het niet een prachtig wonder, die Dom, gefundeerd op ossenhuiden?

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

 • Jetta Ernst schreef:

  Geweldig Felix Visser,
  het Gerucht van Moesman, dame met viool achter op de fiets.
  Kom op Centraal Museum steun dit initiatief!
  Prachtig schilderij van Utrechts meest bekende surrealist.
  en gelijk wat reclame voor de tentoonstelling die er gaat komen.
  Heel goed…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *