Berichten van het plandelfront

Jong geleerd is oud gedaan

Als je het over troep op straat hebt, wordt er gemakkelijk met een vingertje gewezen. Naar de jeugd bijvoorbeeld. Plandelman houdt daar niet van. Niet alleen omdat de schuldvraag totaal geen zoden aan de dijk zet -het zwerfvuil lost er immers niet spontaan door op- maar ook omdat het onderbuikgevoel echt niet altijd klopt. 

Neem nou kinderen bijvoorbeeld. Natuurlijk vind je op elk speeltuin of voetbalveldje wel een lollystokje, Haribo-zakje en Wicky-pakje inclusief rietje. Of dat daar met opzet is achtergelaten, is maar zeer de vraag. Wat wél als een paal boven water staat, is dat er geen fanatiekere plandelaars zijn dan kids. Sterker nog, kinderen snappen het vaak beter dan de oudere garde, is Plandelmans ervaring. Er zijn er bij die nog maar net kunnen lopen en al vrolijk mee plandelen. Of vanuit de buggy de omgeving scannen en luid ‘plastic! plastic!’ toeteren. Waar Plandelman komt, dienen zich vaak spontaan helpende handjes aan. Maar ja, als je váder Plandelman is, is dat een andere zaak. Wat je pa doet, is per definitie saai, en als er elke dag wordt geplandeld is het magische er op den duur ook wel een beetje van af. Begrijpelijk dus. Dus hou je het ook leuk voor Plandelman Junior? Met grof geschut.

Want natuurlijk is dat polystyreen geen fijn spul. Niet afbreekbaar en nauwelijks op te ruimen

‘Pappa, de kinderen uit mijn klas hebben een klacht’, meldde dochterlief. ‘Er ligt allemaal rotzooi op de speelplaats.’ Tijd om polshoogte te nemen. Grote stukken piepschuim, of beter gezegd: kleine bolletjes piepschuim. Vreselijk. In alle hoeken en gaten van het plein, in de berm, het gras en rond de afvoerputten. ‘Veel lucht, dus behoorlijk milieuvriendelijk’, vond de economieredactie van de Volkskrant vijf jaar terug. De Plandelman wil gráág eens met die redacteur op stap. Want natuurlijk is dat polystyreen geen fijn spul. Niet afbreekbaar en nauwelijks op te ruimen. Uitermate milieu-ONvriendelijk dus! De knijpstok staat machteloos tegen deze ellende. 

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. En Plandel-boy mag voor een keer met die peperdure zak- en snoerloze Dyson V11-stofzuiger op stap. Als een mini-ghostbuster zuigt hij al die klotekorrels op. Zo’n hightech-gadget is aanzienlijk cooler dan zo’n analoge afvalknijper natuurlijk; zo wil hij wel elke dag wel aan de gang. Helaas is het ook een prijzig speeltje. Gelukkig zijn er ook lowbudgetmanieren om de motivatie bij het kleine grut aan te wakkeren. Dit zwerfiebingoformulier bijvoorbeeld. Het kost geen cent, maar zorgt gegarandeerd voor veel kinderpret. En een schone straat. 

 

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Geesje schreef:

    Slimme man die Plandelman! Wat zou het mooi zijn als de firma Dyson hierop inspeelt en als groot bedrijf een bijdrage levert aan het milieu met deze ‘piepschuim-zuigers’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *