A TRIPLE LIFE

Job, Joris & Marieke animeren de Kunsthal

Job, Joris & Marieke

Het was een topshow voor een hoog geëerd publiek van burgemeesters en renners: de voorstelling van Utrecht als stad van de Grand Départ van de Tour de France, 22 oktober 2014. Bon Voyage! heette de animatie van Job, Joris & Marieke, met muziek en zang van Blaudzun. Zoiets was nog nooit vertoond in het Palais des Congrès in Parijs. Een rondgang in hartvorm door het hart van Utrecht rond de domtoren. Het ontbreekt in de tentoonstelling A Triple Life over het werk van JJ&M in de Kunsthal in Rotterdam die dit weekend open gaat.

Schattig, poëtisch en bij vlagen verontrustend. Zo kenschetste Kunsthal-directeur Marianne Splint het werk van het in het Utrechtse Hooghiemstra-complex werkende drietal. Splint is nog maar net aan het werk in de Kunsthal. In haar toespraak zei ze: ‘De tentoonstelling is een feestje geworden. Het is leuk voor mijn eerste dagen hier om dit te mogen doen.’

Voor de volle, hellende Rotterdamse zaal vertelde Splint hoe JJ&M met videoclips en animaties stevig op de internationale kaart zijn gezet. Een mooie staat van dienst voor het jonge stel dat elkaar leerde kennen op de Design Academy Eindhoven: Job Roggeveen (Geldrop, 1979), Joris Oprins (Tilburg, 1980) en Marieke Blauw (Hilversum, 1979). Natuurlijk noemde Splint ook de prijzen die ze al hebben gewonnen, zoals de Emmy Award.

De Kunsthal heeft een taak, wist Splint. Sinds de opening in 1992 is het open huis geweest voor een ongekende reeks zeer uiteenlopende, spectaculaire tentoonstellingen onder leiding van durfdirecteuren als Wim van Krimpen en Wim Pijbes. Zonder een eigen collectie halen ze er graag andermans creaties binnen: Jezus, Picasso, Chaplin, James Bond, Jules Deelder– in de Kunsthal moet je zijn voor pakkend populaire kunst. Ik realiseer me onder het schrijven dat ik er een kleine dertig jaar op heb zitten als reiziger en bezoeker aan de Rotterdamse Westzeedijk.

Het is volkomen logisch dat JJ&M nu worden gevierd in de Kunsthal. Marianne Splint zei het zo: ‘De kwaliteit van Jos, Joris en Marieke is ongekend. Ze zijn nog niet bekend genoeg, althans in Nederland. De Kunsthal heeft als taak om dat te enthousiasmeren. Daarom hebben we een van onze grootste hallen beschikbaar gesteld.’

Beschikbare ruimte: 1000 vierkante meter. Daar zijn ze vanaf dit weekend te zien: Nek, Neus & Worstje, Sef Wesley & Marjolein. Hun film ook: Nobody, over de identiteit van een schaduw met een lading van multiculti.

Het is knap teamwerk van een bijzonder drietal, animeerkunst van deze tijd, speels vooral, onbedoeld zomaar een vorm van ontsnapping naar een fantasiewereld zonder horror. Kenmerkend steeds: de figuren zonder nekken, als artistieke halszaak.

JJ&M hebben er niet voor gekozen om hun Tour-animatie voor Utrecht te laten zien in Rotterdam, stad die andermaal ijvert naar een Grand Départ, mogelijk in 2025.

Job: ‘We moesten een keuze maken, konden niet alles laten zien.’

Marieke: ‘Het was wel een van onze beste producties.’

Over Utrecht gesproken: hoe is hun contact met het Centraal Museum?

Job: ‘Goed idee. We hebben er geen contact over gehad. Wij richten ons vooral op filmfestivals. We zijn niet gewend om gigantische ruimtes te vullen. Dus de Kunsthal was wel inspirerend voor ons.’

Kijk hier voor het meesterwerkje Bon Voyage van Job, Joris & Marieke dat niet in de Kunsthal te zien is.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *