Wie achter het pseudoniem Ferrante zit is onbekend

Italiaanse bestsellerauteur Elena Ferrante geeft Belle van Zuylenlezing op het ILFU

Still uit de serie-verfilming van ‘De geniale vriendin’ (foto: Eduardo Castaldo)

Op donderdag 23 september verzorgt de Italiaanse schrijver Elena Ferrante de dertiende Belle van Zuylenlezing op het ILFU International Literature Festival Utrecht. Tevens ontvangt zij de Belle van Zuylenring, een internationale ereprijs van het ILFU in samenwerking met de gemeente Utrecht.  Elena Ferrante is de schrijver van onder meer de vierdelige bestseller De geniale vriendin (Edizione e/o; Wereldbibliotheek). 

Dat Elena Ferrante de Belle van Zuylenlezing schrijft, die eerder door onder meer Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie en Jeanette Winterson werd gegeven, is uniek te noemen. Ze verschijnt nooit in het openbaar en wie er achter het schrijverspseudoniem Elena Ferrante zit is niet bekend. Voor het ILFU schrijft ze nu een nieuwe tekst die tijdens de openingsavond van het ILFU op 23 september zal worden voorgelezen door Olga Zuiderhoek (bekend van het Werkteater en televisierollen in o.a. Het geheime dagboek van Hendrik Groen en Penoza). Vanaf de start van het festival is de versie van Zuiderhoek, evenals twee versies in het Italiaans en Engels uitgevoerd door gerenommeerde actrices, bovendien te bekijken en beluisteren via ilfu.com

Uitreiking Belle van Zuylenring tijdens openingsavond ILFU

De Belle van Zuylenring wordt op 23 september door wethouder van Cultuur Anke Klein uitgereikt aan Ester Hueting, medewerker en op deze avond representant van Ferrantes Italiaanse uitgeverij Edizione e/o. De uitreiking vindt plaats tijdens de openingsavond van het ILFU op 23 september in TivoliVredenburg, met onder meer de voordracht van Olga Zuiderhoek en een optreden van Amsterdam Sinfonietta.

De jury van de Belle van Zuylenring over Ferrante

Ferrante heeft sinds haar debuut in 1992 in talloze onvergetelijke romanpersonages de positie van de vrouw in het Italië van de twintigste eeuw geschetst. Haar proza is glashelder en rechtdoorzee, verwant aan de modernistische intimiteit van schrijvers als Virginia Woolf en Elsa Morante. Haar radicale keuze om anoniem te blijven maar zich wel expliciet te identificeren als vrouw is een krachtig statement met op zichzelf al feministische waarde. Ferrante toont met haar romans aan waarom fictie ertoe doet: zonder in de weg te worden gezeten door haar eigen afkomst, geschiedenis, persoonlijke overtuigingen of publieke handelen, geeft ze een stem aan vrouwen uit verschillende sociale klassen. De stem van haar fictie draagt ver: zonder Ferrantes romans waren die vrouwen nooit zo dichtbij gekomen.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *