"Mooiste meisjes" die thuisblijven

Imke van Geel (Image Wear): “Iedereen lijkt wel lamgeslagen”

In de tijd BC (Before Corona) interviewde ik iedere week een vrouw van 50+ voor mijn rubriek “Het Mooiste Meisje”. Persoonlijke gesprekken die aan de keukentafel met een pot thee tussen ons in plaatsvonden.

Ik heb vaak gezegd dat ik als een wild vreemde binnenkwam en dat we als vriendinnen uit elkaar gingen. Een band opbouwen met de geïnterviewde gaat niet in een telefoongesprek zelfs niet al zou je erbij Facetimen. In mijn vaste vragen kwam altijd het geheim van hun jeugdigheid ter sprake. De een zwom, de ander danste, de volgende had haar vriendinnen en weer een ander had haar eigen bedrijfje. Nu dat allemaal wegvalt ben ik benieuwd hoe zij hun dagen doorbrengen. Imke van Geel heeft twee modewinkels in de stad:”Ik ben voornamelijk aan het piekeren.”

Wat ben je aan het doen? 

“Ik ben de krant aan het lezen, maar ik zit voornamelijk te piekeren: hoe nu verder? Daar zijn we eigenlijk de hele dag mee bezig”. Imke van Geel en haar man Leendert Strijland zijn de eigenaren van Image Wear, een dameswinkel op de Lijnmarkt en een herenzaak op het Oud Kerkhof. “Het is nu voor alle ondernemers een moeilijke en ongewisse tijd. Wij hebben onze zaken open kunnen houden en daar zijn we heel blij om, maar we draaien nu twintig procent van onze normale omzet. We dachten dat we vandaag 6 april het normale leven weer konden oppakken, maar nu komen er weer drie weken bij. We zijn iedere middag open maar de stad is uitgestorven. Niemand loopt op straat en wij moeten het nu voornamelijk hebben van onze online verkoop. Er hangt voor tonnen in onze zaken, een prachtige zomercollectie die we met zo veel zorg hebben ingekocht. Normaal gesproken zouden mensen met dit heerlijke weer zin hebben in nieuwe kleding. Maar iedereen lijkt wel lamgeslagen door een grote donkere wolk die boven ons hangt. Mensen gaan niet meer uit en werken thuis dus de urgentie voor iets nieuws lijkt ook wel verdwenen. Op de Lijnmarkt en Zadelstraat zijn gelukkig nog meer kleine zaken open, zodat we toch nog een beetje levendige sfeer creëren. We proberen elkaar zoveel mogelijk te steunen en zelf koop ik ook liever bij de kleine zaakjes. Het zou toch vreselijk zijn wanneer die uit het straatbeeld zouden verdwijnen en de grote ketens overblijven.”

“Onze zaken zijn ruim en bij ons kun je veilig bewegen.”

“Onze verhuurder Brecheissen denkt niet mee en laat ons nog de volledige huur betalen”

“Support your locals’, ik koop zelf ook mijn brood bij Bakkerij Molenbeek op de Nieuwegracht en kaas bij Kazerij Stalenhoef in de Twijnstraat. Iedereen leeft met ons mee en steunt ons, familie en vrienden. Zelfs de eigenaar van onze zaak op de Lijnmarkt denkt met ons mee en betracht clementie wat de huur betreft. Hoe anders is Brecheisen, de eigenaar van onze winkel op het Oud Kerkhof, zij denken niet met ons mee en we moeten nog gewoon de volledige huur betalen. We hebben voor veel van ons personeel een uitkering moeten aanvragen en draaien nu dus met minder mensen. Maar ze zijn stuk voor stuk fantastisch: ze denken met ons mee en verzinnen actie’s. Zo hebben we nu private shopping bedacht. We doen de zaak even dicht en helpen klanten, uiteraard met inachtneming van de afstand, met hun garderobe. Wanneer mensen dat willen bezorgen we ook aan huis. Onze zaken zijn ruim en bij ons kun je je veilig bewegen. Het is zo vreemd dat er nu een collectie in de zaken hangt die je je niet eigen hebt kunnen maken. Gewoonlijk zie je hoe iets iemand staat, wat goed loopt en wat minder. Nu hangt de hele zaak vol met geweldige kleding die ik zo graag aan iedereen zou willen laten zien. De wintercollectie is ingekocht en je zou eigenlijk je leveranciers willen vragen om even te stoppen met leveren. We hebben geen idee of we het gaan redden.”

“Kleed je elke dag mooi aan en verzorg jezelf goed! Fijn voor iedereen inclusief jezelf”

“Ik ben af en toe in de zaak maar ook veel thuis, op straat neem ik de regels ook in acht. Ik loop mijn rondje langs de Singel en de meeste mensen houden zich aan de 1,5 meter afstand. Alleen de joggers scheren rakelings langs je heen. Je denkt dat wanneer je je aan alles houdt je niets kan overkomen, maar ik heb een leverancier van vijfenveertig en zij werd getroffen door het virus en inmiddels dood en begraven. Onze kinderen zitten in het buitenland en die zien we ook niet meer. Onze zoon woont met zijn vrouw in San Francisco en blijft nog twee jaar in de US. Hij durft nu ook niet terug naar huis te komen, bang dat hij Amerika nooit meer inkomt. Het is daar een strenger regime dan bij ons, niet zo erg als in New York, maar wel alles in lock down. Onze dochter woont in Berlijn, gelukkig heeft zij leuke huisgenoten. Sedert dit weekend moeten ze mondkapjes dragen en mogen ook niet lang op een bankje blijven zitten. Gelukkig mag ze nog wel hardlopen. We vragen ons ook af hoe het straks moet wanneer dit voorbij is. Leveranciers hebben er nu wel begrip voor dat we niet kunnen betalen, maar straks? Kunnen we dan de rekeningen en de aanmaningen snel verwachten? Toch ben ik erg blij dat we hier wonen en werken, in andere landen is de steun van de overheid zoveel minder. Heb ik toch nog iets positiefs te melden. Oh ja, en heel belangrijk: kleed je elke dag mooi aan en verzorg jezelf goed! Fijn voor iedereen inclusief jezelf.”

Kijk hier voor de webshop van Image. 

Lees hier het interview met Imke dat eerder op De Nuk stond.

“De zaak hangt vol geweldige kleding die ik aan iedereen wil laten zien.”

Yontie Helders

3 reacties

Reageren
  1. Inderdaad, je moet er niet aan denken dat al die kleine zaken straks verdwijnen. Op gepaste afstand is het veiliger hier je kleding te kopen dan een pak melk bij de AH.

  2. Wow! Mooie vrouw met de mooiste winkel van de stad. Image moet blijven. Wanneer ik weer wat geld heb gespaard, kom ik iets leuks kopen. Succes en blijf gezond want ik wil je nog vaak tegenkomen in ons mooie Utrecht 💚🍀🍃

  3. Image een van de mooiste winkels in de oude mooie binnenstad ! Inderdaad super mooie zomer collectie. Ruime winkels waar je zeker 11/2 meter afstand kan houden.
    Ook de mannenzaak waar mijn man en onze jongens graag komen. Mijn man zijn persoonlijke stylist heeft.
    Image moet deze crisis overleven!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *