Partnerbijdrage

Huis huren: dit zijn de voordelen ten opzichte van een koopwoning

Nu de woningmarkt nog net niet definitief ontploft is – alleen de prijsstijging neemt iets af in 2023 – is huren weer meer in trek. Daar kleven wel degelijk voordelen aan. Een hypotheek is immers niet zaligmakend. De significante verschillen tussen kopen en huren worden hieronder opgesomd. Misschien is huren bij nader inzien wel veel aantrekkelijker? 

Flexibeler wonen, makkelijker van baan verwisselen

Huren is niet zo definitief als kopen. Je kunt ‘makkelijker weg’, zoals dat in de volksmond heet. Vanzelfsprekend is er een opzegtermijn, maar die valt in het niet bij het lange traject dat je induikt wanneer je van een koopwoning af moet en – daar zit hem de moeilijkheid – een nieuwe stek moet vinden. Je bent dus flexibeler en aangezien mensen vandaag de dag ook vaker en makkelijker van baan verwisselen, is huren zo gek nog niet. Woon je in Utrecht, maar vind je een uitdagende job in Den Haag? Dan volstaat het intikken van de term Huurwoning in Den Haag om het aanbod te bekijken. 

De blok aan het been die hypotheek heet

Veel mensen realiseren zich niet wat voor enorm bedrag ze lenen met een hypotheek. Hoewel terugrekenen naar de gulden ietwat oubollig klinkt, is het niet zo gek om dat bij bepaalde aankopen te doen, en zeker bij een huis. De hypotheek houdt bovendien in dat je vastgeketend zit aan je baan: een betrekking die je nu misschien leuk vindt, maar waar de situatie in talloze opzichten morgen al kan veranderen. Er kan een conflict komen, de komst van kunstmatige intelligentie kan roet in het eten gooien of het bedrijf kan andere plannen maken waar jij niet in voorkomt. Verandert je bron van inkomsten terwijl je in het centrum van het land woont, dan is die huurwoning in Utrecht wellicht een beter idee dan tonnen lenen voor een koopwoning. Afgezien hiervan kan ook een wijk veranderen. Kopers zijn in dat geval niet zo snel weg als huurders. 

Geen verbouwingen: geen troep, geen kosten

Een eigen woning brengt kosten met zich mee, waar een huurwoning verder geheel bekostigd wordt door de verhuurder. Denk aan ingrijpende verbouwingen, die een hoop rotzooi geven en behoorlijk in de papieren lopen. Jouw ideale huurhuis is al van alles voorzien, je richt de boel in en je bent klaar. Zo hou je een hoop geld over om op vakantie te gaan. Verbouwingen die plaatsvinden tijdens je huurperiode, gaan idealiter in overleg. Vanzelfsprekend is een helder huurcontract wel noodzakelijk. Maar ook dat is peanuts vergeleken, noem eens een dwarsstraat, de papierwinkel die een eigen woning met zich meebrengt. Zeker als het huis mankementen vertoont en je vergunningen moet aanvragen. 

Geen casco: veel huurwoningen zijn al ingericht

Huizen worden in Nederland doorgaans leeg en veegschoon overgedragen. Heb je net die hypotheek met hangen en wurgen binnengesleept, kun je de portemonnee weer trekken voor meubels. Terwijl in veel huurhuizen al van alles aanwezig is. Dat scheelt ook nog eens verhuiskosten en -moeite. Alles bij elkaar opgeteld zie je in dat je veel geld uitspaart, en vraag je je af waarom zo veel mensen op de top van hun financiële kunnen geld lenen. Temeer daar huren zo veel meer vrijheid geeft.

Logo De Nuk
Auteur

Gesponsord

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *