Onderwijsstaking

HR-directeur Hogeschool Utrecht: “Staking mag onderwijs en onderzoek niet hinderen”

Beeld: Wikimedia

Als docenten van de Hogeschool Utrecht op vrijdag 15 maart willen gaan staken, moeten zij zorgen dat het onderwijs en onderzoek niet gehinderd wordt. In samenspraak met hun onderwijsteams moeten docenten tot een passende oplossing komen wanneer zij wel naar Den Haag willen.

Hogeschoolblad Trajectum schrijft dat Human Resources directeur Wilfred Brand een mail heeft gestuurd naar alle directeuren binnen de hogeschool. Hierin staat dat stakers met collega’s om de tafel moeten om ervoor te zorgen dat er geen lessen uitvallen door stakende docenten. De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat op hun website weten dat dit een ondermijning is van het stakingsrecht.

“Staken is een recht, het mag gewoon”

“Deze HR-directeur heeft niet opgelet tijdens het college stakingsrecht. Het kenmerk van een staking is juist dat mensen er last van hebben. Ik schaar dit onder het kopje ‘gebrek aan ervaring’,” zegt AOb-sectorbestuurder hbo Roelf van der Ploeg in een bericht op de site van de onderwijsbond. “In het primair onderwijs zul je niet zien dat besturen zeggen dat leraren zelf vervanging moeten regelen. Staken is een recht, het mag gewoon en als je lid bent van de bond krijg je een stakingsuitkering als er loon wordt ingehouden. Het is alleen netjes dat je het van tevoren meldt zodat studenten niet voor niks komen.”

Volgens woordvoerder van de HU Seger Pijnenburg ziet de onderwijsinstelling geen noodzaak tot staking op 15 maart. Volgens Pijnenburg moeten de docenten die op 15 maart naar het Malieveld gaan aan collega’s vragen of zij lessen kunnen overnemen of de lessen verplaatsen zodat ze op een ander tijdstip alsnog gegeven kunnen worden.

Om te kijken wat de gevolgen zijn voor de stakers wordt er een werkgroep opgesteld. Volgens Niels van Harten, lid van de hogeschoolraadsfractie Vlijmscherp speelt de brief docenten tegen elkaar uit door te zeggen ‘ga niet staken, want dan hinder je het onderwijs.’ De fractie riep eerder al op om ook te gaan staken.

De staking op vrijdag 15 maart is uitgeroepen door de onderwijsbond en vakbond FNV. Zij eisen in totaal 4 miljard euro voor het onderwijs. Zij vinden dat er onder andere meer geld naar het hbo moet vanwege het groeiend aantal leerlingen en omdat docenten in het hbo tegenwoordig een mastertitel moeten hebben.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *