Brand

Hoe brandveilig is de Domtoren?

  • Door Redactie
  • |
  • 16 april 2019
  • |
  • 1 reactie

Twitter / De Standaard

Bij de beelden van de verwoeste Notre-Dame moesten velen denken aan onze Domtoren. Kan deze ramp hier ook plaatsvinden? Het toeval wil dat gisteren een nieuwe brandinstallatie is geïnstalleerd in de Domtoren en de Domkerk. Dat meldde Jaap van Engelenburg, de beheerder van de Domtoren, op Radio M.

Van Engelenburg zegt dat er in Utrecht alles aan wordt gedaan wat in de macht ligt om een brand zoals die in Parijs te voorkomen. Zo zit vanaf de voet tot de spits van de toren een waterleiding, hangen op elke verdieping brandblussers en zijn er geregeld controles van bijvoorbeeld de bliksemafleiders en spanningsbeveiliging.

De Notre-Dame stond in de steigers, net als de Domtoren op dit moment. Vrienden van de Domkerk laat aan ANP weten: “Onze houten kap is voorzien van een groot sprinklersysteem met gevoelige sensoren die, zodra er brand is, op die specifieke plaats smelten en de exacte plaats doorseint aan de brandweer. Zij kunnen snel ter plaatse zijn en oefenen dit ook regelmatig. Een ondergrondse tank van 5000 liter pompt water naar boven, en doordat de sensoren door de hitte wegsmelten op de plaats waar de vuurhaard is, komt het bluswater alleen daar waar het moet en zal op die manier waterschade beperkt blijven. Uiteraard hopen we dat dit alles nooit nodig zal zijn.”

De brand in Notre-Dame ontstond rond 19:00 uur en verspreidde zich vanuit het middenschip snel. Het dak en de centrale torenspits stortten in. De Notre-Dame, gebouwd van 1163 tot 1345, wordt gezien als hoogtepunt in de Gotische bouwkunst. In het gebouw waren tevens veel kunstwerken te zien. Een aantal belangrijke kunstschatten kon worden gered. De Franse president Emmanuel Macron heeft een inzamelingsactie opgezet om de Parijse kathedraal hersteld zal worden. Er is al meer dan 600 miljoen euro gedoneerd.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Martin van Heusden schreef:

    Uuuhhh…. In Parijs stonden niet beide toren van de Notre-Dame in brand, maar betrof dat het gehele dakgedeelte (dus boven de gewelfschotels) van de enorme kathedraal: het KERKgebouw dus.
    Ben heel benieuwd naar informatie over de brandveiligheid van -kern van de merknaam ‘Dom van Utrecht’- de DomKERK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *