Berichten van het plandelfront

Het misleidende mondkapje

Nederland Schoon houdt ons voor het lapje.

Nederland Schoon houdt ons voor het lapje. Of beter gezegd: voor het mondkapje.

Vergeleken met de goocheltrucs van de Nederlandse Verpakkingsindustrie zijn Hans Klok en Hans Kazan maar amateurs. Via hun lobbytak Nederland Schoon toveren ze geen konijn, maar een mondkapje uit de hoge hoed. En daar trappen hun klanten (wij dus) met open ogen in. 

Het belangrijkste element uit de trukendoos van een illusionist is niet het zakdoekje of het pak kaarten, maar het talent om te misleiden.

Om de aandacht van het publiek af te leiden.

Om ze op geraffineerde wijze te laten kijken naar de plek waar het juist allemaal níet gebeurt.  

Dat soort manipulaties hoort niet alleen tot het standaardrepertoire van de beroepsgoochelaar, maar ook tot die van machtige multinationals en hun lobbyistenleger.

Nederland Schoon – in aflevering 1 van deze serie neergezet als de kruiwagen van de nationale verpakkingsindustrie– lijkt deze zwarte toverkunst afgekeken te hebben van de tabaks-, vuurwapen en suikerindustrie. (En uiteraard vooral van de grote Amerikaanse voorloper, Keep America Beautiful, vorige week nog genadeloos gefileerd door John Oliver). 

Een actueel voorbeeld: de bushokjes- en reclamezuilposter waarop Nederland Schoon het mondkapje verheft tot hét afvalprobleem. Ook op twitter worden de pijlen op het mondkapje gericht met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje. Die campagne is reuze-effectief. Vraag een willekeurige voorbijganger naar types zwerfafval en ‘mondkapje’ komt het eerst uit de mond. 

Maar nu het vreemde aan de zaak. Voor dit item van Een Vandaag van vorige week haalde ik met een club Lunettense plandelaars in een uur tijd 4 vuilniszakken vol aan rotzooi uit de struiken. Vier! 

Kun je raden hoeveel mondkapjes er in die vier vuilniszakken zaten? Ik heb ze keurig geteld, wat niet moeilijk was: een enkel mondkapje.

Eén. 1!

Die magere mondkapscore ligt overigens in de lijn der verwachting. Eerder concludeerde ‘zwerfinator’ Dirk Groot dat het aandeel van het trash-totaal wordt overdreven. Op zijn lijst van meest gevonden soorten zwerfafval stond het mondkapje op plek 44. 

Zóu het toeval wezen dat het verlengstuk van de Nederlandse Verpakkingsindustrie groots campagne voert tegen zo ongeveer dat ene stuk zwerfafval dat níet van hun eigen lopende band komt rollen? 

Het is een geniale tovertruc. Als wij ons allemaal blindstaren op mondkapjes, verdwijnen die bergen Red Bull-blikjes, Coca Cola-flessen en chipsbuilen als vanzelf uit ons zicht of onze gedachten.

En dat overkomt niet alleen ons. Ook milieuorganisaties die beter bedacht zouden kunnen én moeten zijn op de afleidingmanoeuvres van de firma Lobbyist & Bedrog, lijken er met open ogen in te trappen. Kijk maar: 

Greenpeace werkt onbewust mee aan greenwashing

Wees gerust: uiteraard blijft jullie Plandelman ook gewoon mondkapjes van straat vissen. Maar hij blijft ook kritisch kijken. Volgende aflevering een andere truc uit de grote goocheldoos van Nederland Schoon.

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

8 reacties

 • Geesje schreef:

  Wat een verhaal!! Bedankt voor deze eyeopener Plandelman!!

 • Vincent schreef:

  Nederland Schoon heeft wel wat uit te leggen. Ben benieuwd naar hun antwoord.

 • Marga schreef:

  Nederland Schoon stinkt.

 • Erik van der Marel schreef:

  Zwerfafval komt niet van de verpakkingsindustrie. Dat komt van asociale smeerpoetsen die schijt hebben aan het milieu en de rest van de wereld.

 • Fred schreef:

  Als je écht Nederland Schoon wil hebben, dan hoef je maar een paar zwerfafvalrapers te vragen waar de meeste winst te halen zou zijn.
  Maar ja, als dat afval nou juist van de partij komt door wie je opgericht bent, dan ga je dáár natuurlijk juist net niets aan doen…

 • Sylvia Hoogduin schreef:

  Zo wordt er steeds weer ‘zand in onze ogen gestrooid’, maar gelukkig zijn er velen die zich hierdoor niet laten verblinden! De aandacht afleiden… en intussen vrolijk verder gaan met hun spelletjes, door steeds maar weer een andere draai te geven aan hun afvalproductie?.
  Wél ben ik van mening dat de vervuiling door de wegwerpmondkapjes wereldwijd een groot probleem met behoorlijke impact op het milieu?.

 • joeins schreef:

  Blijkbaar heeft er in Lunetten veel woppiegasten rondscharrelen. Op een regelmatige route dwars door de stad liggen er zo een vijftal op straat. Er zou eerder een advies kunnen rondgaan voorr zorgvuldigige cleaning!

 • Peggy schreef:

  Elke stuk zwerfafval is teveel, de mondkapjes zijn er nu ‘gewoon’ bij gekomen, dus extra bovenop het zwerfafval van wat er normaal al ligt. En de cijfers liegen er niet om, persoonlijk had ik mijn record vorige week, op de fiets naar de winkel had ik maar liefst 72 stuks zwerfafval en daarvan waren er 15 mondkapjes en ‘maar’ 11 drankverpakkingen op een stukje van 2 km ?.

  Hoe zou je het dat anders voor je zien? Heb je een gouden tip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *