Huiskamer van de stad

Het favoriete ommetje van Lot van Hooijdonk: “Je hoeft niet altijd naar de Heuvelrug te gaan om te bewegen.”

Foto: gemeente Utrecht.

Tijdens de intelligente lockdown herontdekten veel Utrechters het ommetje. Het motiveerde de gemeente om bewoners te vragen naar hun favoriete rondje in de buurt. Maar niet voordat we wethouder Lot van Hooijdonk spraken over haar inzending.

Om maar met de deur in huis te vallen: wat is jouw favoriete ommetje?

“Dat is toch wel een moeilijke vraag! Ik woon – als het om het groen gaat – in een ingewikkeld stukje Utrecht: de Tweede Daalsebuurt. Daar moet je iets verder lopen naar het groen, dus m’n favoriete ommetje is eigenlijk meer een eindje: het is wat beter geschikt voor hardlopers.

Hoe gaat dat eindje ongeveer?

Ik loop eerst naar de Vecht, bij de rode brug. Dan loop ik langs de Vecht via een groenstrook dat volgens mij de Vechtzoom heet. Daar heb ik wel eens oog-in-oog gestaan met een eekhoorntje. Dan heb ik de gewoonte om een stukje langs de Klopvaart te lopen richting de bosjes naast het Fort aan de Klop. Dat is een iets ruiger stukje natuur: je ziet daar bijvoorbeeld een verwilderde boomgaard. Daar heb ik wel eens een ijsvogeltje gezien, ook heel cool! Vervolgens ga ik onder de brug door over het pad langs de velden. Daar zitten altijd veel weidevogels en je ziet er ook wel eens ooievaars. Bij Slot Zuilen draai ik om: als je geluk hebt hoor je daar nog het geluid van de specht.

En als je het wat dichter bij huis zoekt?

“Ik hou ook wel van de iets meer onopgesmukte kant van de stad. Dan loop ik wel eens van de Tweede Daalsedijk door de Bloemenbuurt met huisjes van rond 1900. Die zijn allemaal op hun eigen manier aangepast met verschillende geveltuintjes en dingen voor het raam. Dan vind ik het stiekem toch leuk om even binnen te kijken. Dan loop je aan de andere kant van het spoor het Werkspoorgebied in. Dan kom je bijvoorbeeld langs het Hof van Cartesius, een plek waar veel kunstenaars aan het werk zijn. Uiteindelijk loop ik dan nog wel eens langs het kleine haventje of langs het Amsterdam-Rijnkanaal waar de boten voorbij glijden.”

Utrecht ging vanaf half maart vrijwel op slot. Hoe heb jij die weken beleefd?

“Een heel groot gedeelte van het gemeentelijke werk is gewoon verder gegaan, maar dan digitaal. Ik ben in positieve zin verbaasd hoe de techniek ons daarbij geholpen heeft. Uiteindelijk is vanachter een scherm werken wel erg vermoeiend. Mijn dagen waren in het begin wat minder lang, maar ik was aan het einde van de dag best moe, merkte ik. Bovendien zit je soms hele dagen op een stoel. Op normale dagen ben je wel eens op werkbezoek of buiten, dan kom je makkelijker aan je beweging.”

Welke rol speelt een blokje om in zo’n situatie?

“Ik vind het belangrijk om goed voor mezelf te zorgen, ook fysiek. Als je beweegt is dat bovendien voor je hersenen heel fijn: je maakt allerlei gelukstofjes aan. Ik heb ook heel vaak dat ik tijdens het wandelen of hardlopen in een soort mijmerstand terecht kom. Dan heb ik gedachten die ik op dat moment misschien niet besteld heb, maar die ik blijkbaar toch nog niet helemaal verwerkt had.”

Waar mijmert Lot van Hooijdonk dan over?

“Dat kan van alles zijn. Ik moest bijvoorbeeld Jan van Zanen toespreken omdat hij afscheid heeft genomen als burgemeester. Dan denk ik tijdens het hardlopen aan wat ik nog tegen hem wil zeggen. Dus het kan zijn dat delen van die speech zijn bedacht ergens tijdens een rondje om de Vecht.”

Je woont al sinds je studie in Utrecht. Ontdek je ook nog wel eens nieuwe dingen in of rond de stad?

“Zeker wel! Eerlijk gezegd ben ik ook nog niet uit-ontdekt. Ik heb tijdens het reces ook nog eens goed naar de kaart gekeken en nagedacht over Utrecht in de toekomst en ben toen gaan rondfietsen. Bijvoorbeeld langs volkstuincomplexen in Overvecht, Papendorp of in de buurt van de Nedereindse Plas. Dat zijn wel plekken die vaak opengesteld zijn, maar niet veel mensen weten ervan.”

Nu we een tijdje niet mochten reizen besteedden we wat meer tijd in het groen in de buurt. Hebben veel Utrechters de stadsnatuur herontdekt, denk je?

“Dat denk ik wel. Heel veel Utrechters hebben het dagelijkse loopje herontdekt of gewoon simpelweg de eigen tuin. Verschillende mensen hebben mij op de hoogte gehouden van het wel-en-wee van het kikkerdril in hun tuinen of de vogeltjes in hun nestjes.”

Was dat nodig, zo’n herwaardering van de stadsnatuur?

“‘Nodig’ is een beetje een raar woord in dit verband, maar ik ben er eigenlijk wel blij mee. We willen een gezonde stad zijn. Utrecht is een populaire stad dus we willen er ook behoorlijk wat woningen bijbouwen. Maar dat kan niet zonder dat het ook prettig buiten is. Dat de publieke ruimte een soort huiskamer van de stad is.”

Wat betekent dat, ‘de huiskamer van de stad’?

“Laat ik het zo zeggen: ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen weten dat je niet altijd naar de Heuvelrug hoeft te gaan om te bewegen. Maar dat het ook vlak op de drempel van je deur kan. We hebben dan ook in deze coalitieperiode gezegd: we willen de ommetjes stimuleren. Zo gaan we een nieuwe wandelroute in West openen en in Overvecht hebben we aan het groene lint gewerkt. We hadden het eigenlijk al op de agenda gezet en corona heeft het eigenlijk nog concreter en reëler gemaakt.”

Wat kan de gemeente daar concreet aan bijdragen?

“We hebben wandelroutes nodig die intuïtief zijn, die makkelijk gevonden kunnen worden. Architect Zocher heeft ons al in de 19e eeuw een goed voorbeeld gegeven met het Singelpark: er zijn ontzettend veel mensen die daar een rondje lopen. In het Maximapark heb je natuurlijk Het Lint: ook supersuccesvol. We willen graag routes maken die prettig zijn, waar niet te veel auto’s kruisen en die je makkelijker kunt vinden. En waar het kan zouden we die routes graag samen met bewoners ontwikkelen. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan met een actieve bewoner in West, langs de Cremerstraat en of rondom de Asch van Wijck School.”

Utrechters kunnen nu hun favoriete ommetje delen. Wat hopen jullie daarmee te bereiken?

“Eigenlijk is het een vorm van crowdsourcing. Veel mensen hebben het ommetje herontdekt en we zijn benieuwd naar welke ommetjes Utrechters aan anderen zouden aanbevelen. Misschien kunnen we eruit leren wat een leuk ommetje is of wat we als gemeente moeten doen om de ommetjes te verbeteren.

En wat kunnen we concreet doen?

Bewoners kunnen hun favoriete ommetje sturen naar ommetjes@utrecht.nl. Vermeld daarbij de naam van het ommetje en een korte beschrijving van de route. Het plan is om de mooiste ommetjes op een kaart beschikbaar te maken voor alle bewoners van Utrecht. Kijk voor inspiratie op www.utrecht.nl/ommetjes.

Tot wanneer loopt deze uitvraag?

“De uitvraag sluit 1 september. Genoeg tijd om nog eens op ontdekkingstocht te gaan, lijkt me.”

Logo De Nuk
Auteur

Joep Lucassen

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *