Bomenprocessie

Guerilla-groen op Rotsoord: Natuur uit de Heuvelrug verhuist naar hartje Hoograven

Hoe versnel je de vergroening op Rotsoord? Buurtvergroeners kwamen in aanloop naar Nationale Zaaidag – 22 april – opnieuw in actie. Zij fietsten bomen en planten van Austerlitz naar Rotsoord. Via deze Bomenprocessie benadrukken ze het belang van een groene verbinding tussen de stad en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug daaromheen.

De missie van deze buurtvergroeners is samen een groot park maken. Om dat te bereiken zetten ze een beweging van Zusterparken op, die zich inzetten voor behoud van bestaand groen, vergroenen van stukken stad en voor groene verbindingen tussen stad en het Nationaal Park. Zo houden zij bewoners en natuur van zowel de steden als het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug gezond. 

Om groen te laten groeien, haalden deze ‘parkmakers’ dit voorjaar bomen en planten op van de Heuvelrug en fietsten die in een Bomenprocessie naar Zusterpark Rotsoord. Daarmee verwijzen zij naar de historische verbinding tussen stad en Heuvelrug. 

Eind vorige eeuw trokken stedelingen die de vieze, vochtige wijken zat waren naar ‘gezond zand’; het schone water en de schone lucht op de Heuvelrug. Daar vormden ze het landschap door bomen aan te planten. Voor houtproductie, maar ook voor fraaie lanen en tuinen bij hunlandgoederen. Dat ging honderden jaren door tot het landschap is ontstaan dat we nu kennen als Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. 

Rotsoord

Ooit was Rotsoord een buitenplaats bij Utrecht. Ze werd in de vorige eeuw opgeslokt door industriële bedrijvigheid. Bij de transformatie naar woongebied in deze eeuw is het groen niet teruggekeerd: de rafelrand maakte plaats voor snel uit de grond gestampte appartementengebouwen, omzoomd door een klinkervlakte. 

Buurtvergroeners uit Rotsoord willen dat hier verandering in komt. Op allerlei manieren zetten zij zich in voor meer groen in hun leefomgeving en de groene verbindingen met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Om een groot park te kunnen zijn, wil de Zusterparken-beweging groeien. Mis jij ook groen in je buurt en wil je parkmaker worden? Ga dan naar www.zusterparken.nl

Kijk hieronder naar een verslag van de bomenprocessie.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *