De groeiende groep daklozen arbeidsmigranten moet snel meer hulp krijgen vanuit de gemeente. Die oproep doet de PvdA Utrecht samen met de ChristenUnie nadat uit verschillende hoeken signalen komen dat er steeds meer Oost-Europese werklozen aankloppen bij de daklozenopvang en gratis maaltijdvoorzieningen.
De groep dakloze arbeidsmigranten in Utrecht steeg het afgelopen jaar hard in Utrecht. De groep bestaat vooral uit mannen uit Oost-Europa die hier naartoe zijn gekomen voor werk, vaak door arbeidsbureaus hier naartoe gehaald, maar als tijdelijke oproepkracht zijn ontslagen. Door de coronacrisis en niet naar huis kunnen door de gesloten grenzen. De PvdA maakt zich ernstig zorgen en diende afgelopen week samen met de ChristenUnie schriftelijke vragen in. “
“We weten dat er zo’n 8.500 arbeidsmigranten in Utrecht wonen, maar eigenlijk heeft de gemeente ze amper in beeld. Wij wilden al eerder weten hoe hun woonsituatie is, maar daar is nauwelijks iets over bekend”, aldus fractievoorzitter Rick van der Zweth.
Extra Opvang
WIJ 3.0 biedt vanwege de corona-lockdown een 24-uurs opvang op De Stadsbrug voor mensen die op straat leven. Zij zorgen voor ontbijt, koffie/thee, bedden en schoon beddengoed. Voor deze opvang werken we samen met De Tussenvoorziening, die zorgt voor beveiliging en diner. Volgens Mieke Kort van de Tussenvoorziening ziet de organisatie inderdaad meer arbeidsmigranten die aankloppen bij De Stadsbrug. “Dit is officieel alleen een winteropvang voor als het koud is voor Nederlandse daklozen. In verband met corona en de lockdown zijn we extra open, dus ook als het weer verbetert. Hier kloppen nu ook veel EU-burgers aan, die we nu als uitzondering ook opvangen.” Het gaat vooral om mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en niet naar hun eigen land terugkunnen. “Deze mensen zijn gestrand en kunnen geen kant op tijdens de lockdown. Daarom zijn ze nu bij ons welkom.” Mogelijk blijft de opvang langer dan de lockdown open tot minstens de lente.
Het Leger
Het Leger des Heils opende afgelopen maand al een extra tijdelijke opvang in de gymnastiekzaal aan de Grote Trekdreef in Overvecht. Hier kunnen maximaal 25 daklozen terecht, het gaat vooral om dakloze immigranten. De permanente opvanglocaties Stadsbrug en Maliebaan zijn al opgeschaald naar de maximale capaciteit.
Volgens Van der Zweth komen er ook vanuit andere instanties signalen dat arbeidsmigranten in de problemen komen. “In de stad heeft de ACU via Solidarity Kitchen gedurende de eerste lockdown gratis maaltijden uitgedeeld. Zij horen schrijnende verhalen van steeds meer mensen die echt geen geld meer hebben om te eten. Het lijkt erop dat de gemeente deze signalen echter niet ontvangt, simpelweg omdat de groep niet in beeld is.”
De PvdA wil dat er hulp wordt geboden voor fatsoenlijke huisvesting, en een bestaansminimum en een veilige coronaproof werkplek. “Een deel van deze groep is kwetsbaar en moet hulp geboden worden. Zeker in deze coronacrisis, vraagt dit wat extra’s van de gemeente.”
Verkiezingen in aan tocht laat me niet lachen
Oplossing kan soms zijn praten kontakt als mens behandelen vertrouwen van bv de moeilijke groep Polen .
Lees: “ de meeste mensen deugen” door
Rutger Bregman
Positieve benadering kan positieve reactie geven. Misschien ook verantwoordelijkheid voor de groep