Berichten van het Plandelfront

#getwasted! (Plandelen op Instagram)

De Groene Witte

#getwasted! Annelies alias De Groene Witte plandelt & post

Plandelen is een relatieve nieuwkomer in de Nederlandse taal, maar er zijn meer woorden die een plekje in het woordenboek verdienen. ‘Binfluencer’ bijvoorbeeld. Annelies is er een. Als De Groene Witte doet ze op Instagram verslag van haar opruimacties, van Terschelling tot het Franse strand en van Lombok tot het Jaarbeursplein.

Tenzij je de laatste tien jaar onder een steen waar het wifi-signaal niet door heen kan dringen leefde, behoeft het fenomeen ‘influencers’ geen introductie meer. Hippe roeptoeters die tegen betaling graag hun schare volgers deelgenoot maken van hun avonturen in fan-tas-tische oorden als Dubai of zich als paspop laten inhuren door fast fashion.

Zou je de kracht van social media ook kunnen aanwenden om de wereld werkelijk wat mooier te maken? Of schoner? Dat is in ieder geval het doel van een nieuw sociaal social media-type: de binfluencer. Door het goede voorbeeld te geven op Insta, Twitter en Facebook wil die anderen prikkelen om ook in actie te komen op zwerfafvalgebied en wat vaker zooi in de vuilnisbak te deponeren.

Voor Annelies begon het binfluencen vorig jaar met haar Instagram-account De Groene Witte. “Bij een post van een zakje zwerfvuil plaatste ik de hashtag #getwasted en de locatie waar ik had geplandeld. In eerste instantie waren het alleen foto’s van zwerfafvalvondsten, na lang nadenken sta ik er nu soms ook zelf op; ik doe immers niets waarvoor ik me hoef te schamen.”. Integendeel. Dankzij haar insta-account trommelt Annelies regelmatig onregelmatig vriendinnen op om samen met haar een uurtje te plandelen.

Maar het zijn niet alleen leeftijdsgenoten die deze Groene Witte weet te motiveren om eens de grijpstok te hanteren. Zelfs in de meest stugge doelgroep boekte Annelies succes: “Mijn vader! Die is, hoe zal ik het zeggen, vérre van duurzaam. (lacht). Die kon dus wel wat opvoeding gebruiken! We hebben ons in het kader van leuke vader-dochteractiviteit aangemeld als rivierafvalonderzoeker bij Schone Riveren. En we gaan regelmatig een uurtje samen op pad. Het grappige is dat mijn vader zich nu ook vaker aan zwerfafval stoort dan voorheen. Als de berm naast de snelweg vol ligt, stuurt hij nu een mailtje naar Rijkswaterstaat.”

Ah, mailen in plaats van posten: een generatiekloofje, maar wel eentje met een mooie brug. “Andersom werkt het ook goed. Mijn vader houdt me voor dat ik wel moet blijven genieten van het leven, als de somberheid over het milieuprobleem op de loer ligt. Dat is een waardevol inzicht, we vullen elkaar heel goed aan op die manier.”

Aanstaande zaterdag, 18 september, is het World Cleanup Day en stort Annelies en haar vriendinnenclub zich met grijpstok en al op het Jaarbeursplein. Verzamelpunt is Spar City WTC, aanmelden kan -hoe kan het ook anders- via haar Insta-account.

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *