Duurzaamheid

Gemeente Utrecht verkozen tot meest duurzame gemeente

  • Door Redactie
  • |
  • 15 februari 2019
  • |
  • 1 reactie

De circulaire ring werd vorig jaar gewonnen door de gemeente Haarlemmermeer - Foto: Duurzaam Gebouwd

De gemeente Utrecht is deze week verkozen tot meest duurzame gemeente. Ze heeft de Circulaire Ring, uitgereikt door het platform Duurzaam Bouwen, in de wacht gesleept omdat ze zich ‘op alle fronten onderscheidt in de mate van duurzaamheid, de circulaire economie en circulair bouwen’. Utrecht ging er ook nog eens vandoor met de Publieksprijs. 

De jury is onder de indruk van de bouwontwikkelingen van de Merwedekanaalzone, maar ook kleinere projecten werden gewaardeerd. Een voorbeeld is de herontwikkeling van een sportcomplex in Lunetten, waarbij circulariteit centraal staat. Er worden bijvoorbeeld oude spijkerbroeken gebruikt voor de isolatie. Duurzaam Gebouwd vindt het ook goed dat het Hof van Cartesius groene werkplekken aanbiedt in de stad, en een proeftuin is voor circulair bouwen en ondernemen.

Het platform waardeert ook dat de gemeente Utrecht een wethouder heeft die verantwoordelijk is voor Circulaire Economie.

Wethouder Klaas Verschuure van Circulaire Economie en Ruimtelijke Ontwikkeling ontving de prijzen: “Ik zie het als een mooie aanmoediging voor Utrecht om verder te bouwen, op basis van onze ambities voor Gezond Stedelijk Leven.”

Noodzaak
Verschuure geeft in onderstaande video aan dat de gemeente Utrecht als voortrekker van Nederland wil positioneren op het gebied van duurzaam bouwen. Hij zegt kansen te zien in het grote aantal woningen dat gebouwd moet worden in de stad. “We zien de noodzaak.”

 

Elektrische bussen
De provincie Utrecht heeft naar buiten gebracht een groot aantal elektrische bussen te hebben aangekocht. Er zullen aan het einde van dit jaar 125 bussen worden vervangen: 55 hiervan zullen elektrisch zijn. Deze gaan rijden op drie lijnen in de stad Utrecht en in de streekdienst.

Universiteit Utrecht
Ook de Universiteit Utrecht ‘kiest bij het ontwikkelen, bouwen en beheer van universitair vastgoed voortaan voor de leidende principes: gezond, energieopwekkend en circulair.’ Het College van Bestuur heeft afgelopen week het ambitiedocument ‘Toekomstbestendige gebouwen’ vastgesteld, waarin dat naar voren komt.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Erna van Dijk schreef:

    Een circulaire ring? Zijn er ook vierkante ringen dan. De naam het beeldje maakt de prijs een beetje belachelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *