In Memoriam

Gedachten bij het overlijden van Theo van de Vathorst, beeldhouwer

Theo van de Vathorst bij het Marktvrouwtje

Nadat hij de stad had versierd met vaak glimlach ontlokkende, bijzondere beelden, reliëfs en penningen, heeft Theo van de Vathorst op 88-jarige leeftijd in alle rust en vrede Utrecht met het eeuwige verwisseld.

Hij studeerde bij Piet Esser aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam en vulde een groot deel van de Utrechtse openbare ruimte met zijn scheppingen, waarvan naast o.a. het Marktvrouwtje en de kop van Anton Geesink, zijn imposante bronzen reliëf ‘De deuren van de Domkerk’ wel de grootste blikvanger is.

Theo was een aimabele man met een groot gevoel voor humor – zijn signatuur onder al zijn werken. Hij stond op goede voet met ‘moeilijke’ Utrechtse kunstenaars als Joop Moesman, van wie hij prachtige, karakteristieke foto’s ‘op de huid’ heeft kunnen maken. Een van de aan MoesMánia2020 beschikbaar gestelde portretfoto’s is een schitterende, in sigarenrook gehulde kop van Joop Moesman. Het is geen toeval dat Theo’s graf werd gedolven naast dat van de Utrechtse surrealist. 

Theo was een aanstekelijke optimist die geen groter genoegen kende dan een glas wijn te drinken met vrienden toen hij dat zelf niet meer kon. Hij geniet nu van welverdiende rust en laat zijn dierbaren, vrienden en bewonderaars achter, grootmoedig door hem overladen met goede herinneringen en gedachten.

Nu Theo niet meer onder ons is krijgt hij vast en zeker een plek in de portretgalerij die Jos Stelling in zijn nieuwe bioscoopproject Slachtstraat bij de opening gaat onthullen, wellicht naast de portretfoto die hij van Joop Moesman maakte. Donderdag a.s. om 15:00 uur wordt Theo ten grave gedragen op Begraafplaats Soestbergen.

Anton Geesink door Theo van de Vathorst
Theo en Marja van de Vathorst vlak voor de onthulling van het beeld van Geesink

Felix Visser

2 reacties

Reageren
 1. Een vriendelijk, aardig mens en een onsterfelijk kunstenaar.
  Heel veel sterkte allemaal.

 2. Geachte mevrouw van der Vathorst
  Ik heb het geluk gehad om in het verleden U en U man te leren kennen met de vraag of het beeldje wat ik had van u man was.
  Het was een zeer aangenaam gesprek.
  Ik verzamel beeldjes maar ben nog niet in het bezit van een beeldje van u man.
  Als het mogelijk is koop ik dat graag groet Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *