Opening 5 september

Expositie van Marike Stokker bij Podium Oost

 • Door Redactie
 • |
 • 1 september 2021
 • |
 • 2 reacties

Marike Stokker

Op  5 september opent bij Podium Oost een expositie van de Utrechtse kunstenaar Marike Stokker. Lezers van De Nuk kennen haar van de Urban Sketches die ze maakte langs de singel.

Marike Stokker is opgeleid tot grafisch ontwerper aan de Academie Minerva in Groningen en studeerde af in vrije typografie en theaterfotografie. In haar praktijkjaar verhuisde zij naar Amsterdam en heeft daar onder begeleiding van theaterfotografe Jutka Rona het eerste jaar van het Werktheater vastgelegd. Haar foto’s zijn verschenen in kranten (o.a. NRC en Volkskrant) en tijdschriften.

Na haar opleiding kreeg Marike een beurs om zich een jaar in Warschau bij professor Henryk Tomeszewsky te specialiseren in theaterafficheontwerp en animatiefilm.
Terug in Nederland werkte zij een aantal jaren als docent tekenen in het onderwijs en besloot om haar 1e-graads bevoegdheid te halen aan de Academie voor Beeldende vorming in Amersfoort. Deze opleiding bood haar de gelegenheid om veel te schilderen, waarna zij zich vestigde als beeldend kunstenaar.

In het begin werd zij nog gesteund door de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR), maar al snel kon zij leven van haar kunst door de verkoop van schilderijen, opdrachten in de openbare ruimte en het geven van cursussen.
Van 1999-2009 was zij part-time docent aan de Hoge School voor de Kunsten (HKU) in Utrecht.

Sinds voorjaar 2010 werkt ze En Plein Air, schilderend naar aanschouwing, meestal in en om Utrecht en in de buurt van de forten, in Friesland, maar ook in Amerika (Connecticut, Vermont, Delaware) op bezoek bij haar zoon.
In 2016 is ze begonnen met Urban Sketching: show the world, one drawing at a time. Urban Sketching is een wereldwijde non-profit organisatie die schetsers over de hele wereld met elkaar verbindt.

Urban sketch van het Louis Hartlooper Complex

Op De Nuk vertelde ze over de Urban Sketchers.

“In 2015 kwam ik in contact met de Urban Sketchers. De beweging is opgericht door Gabi Campanario in de US en het idee is: waar je ook bent je maakt een tekening. Je tekening vertelt het verhaal, het dagelijks leven. Of ik nu in de rij sta voor mijn paspoort of bij een boekpresentatie bij Broese zit. Het kleine schetsboekje dat ik altijd bij mij heb is mijn dagboek geworden. Het schetsen kan in je eentje, maar ook met een groepje sketchers. Mijn eerste kennismaking met een “sketchcrawl” was in Den Haag, later zouden Rotterdam en ook Utrecht volgen. Het sociale aspect is belangrijk, je bent ook allemaal met hetzelfde bezig en we zijn allemaal gelijkgestemden.”

Zie voor meer informatie over de tentoonstelling op de site van Podium Oost.

Lees hier het interview met Marike dat eerder op De Nuk stond.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Hannelore schreef:

  Absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen, Marike’s werk is prachtig.

 • Heere Gerhard Smit schreef:

  Wat jammer dat ik alweer weg ben uit Utrecht en weer in Spanje ben. Ik was anders zeker komen kijken …
  Succes met de expositie en ik hoop voor jou dat er veel liefhebbers zijn die je werkt ook willen kopen en daar blij mee zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *