Vooral hoge woonlasten

Expat leven is peperduur in Utrecht

Expats die als gezin in Utrecht willen wonen hebben meer dan 4000 euro inkomsten nodig, zo blijkt uit berekeningen van een groot platform voor Expats. Vooral de woonlasten zijn hoog in de vierde stad van het land.

In Utrecht wonen blijkt een dure aangelegenheid, zo blijkt uit cijfers van platform Expatarrivals.com, uitgever van Expat Arrival Guides. Het informatieplatform berekende de maandelijkse kosten om in de stad te wonen en kwam uit op 4.338 euro per maand voor een familie met vier gezinsleden en 2301 euro voor een éénpersoonshuishouden. De kosten liggen ver boven het minimumloon.

De grootste uitgaven zijn zoals verwacht voor accommodatie. De maandelijkse huur voor een gestoffeerde woning van 85 vierkante meter wordt berekend op 1.691 euro in een populair gebied van de stad, zoals het centrum of oost. De maandelijkse huur voor een vergelijkbaar appartement in een ‘normale wijk’ wordt op niet veel minder geschat, namelijk 1.496 euro. Per maand zijn de gas- en lichtprijzen gemiddeld 167 euro.

Buiten de gebruikelijke kosten, heeft de site een hele lijst samengesteld van hoeveel bepaalde zaken kosten in Utrecht. Zoals een diner in een lokaal restaurant (56 euro), twee kaartjes voor de bios (20 euro) en een cappuccino op het terras in het centrum (3,19 euro).

Tips
De site heeft een aantal tips voor expats om te besparen. Zo wordt vermeld dat de transportkosten vrij hoog zijn, waarbij een taxi al helemaal erg duur is. “Veel Nederlanders fietsen en een fiets aanschaffen aanzienlijk kan schelen in transportkosten”, wordt geadviseerd. Privéscholen voor kinderen zijn in Utrecht niet nodig, de site meldt dat de stad een eigen internationale openbare school heeft waar ook Engels gesproken wordt. Kiest men toch voor een privéschool, dan wordt geadviseerd om de werkgever de kosten te laten betalen. De informatie van de site wordt onder andere samengesteld door journalisten, lokale gidsen en HR-medewerkers.

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • pvc schreef:

    Het is misschien een vooroordeel, maar ik heb het gevoel dat de woonlasten vaak (deels?) door de werkgever worden vergoed, direct of indirect (via salaris). En dat dat mede de reden is dat de prijzen de pan uit rijzen en wonen onbetaalbaar wordt voor iederen niet-expat.

    Als dat beeld niet klopt hoor ik het graag. Scheelt weer een vooroordeel.

  • klaas schreef:

    30% inkomstenbelasting regeling voor expats…?? Heb begrepen dat deze is teruggedraaid van de eerste 7 naar de eerste 5 jaar… enig idee wat hiervan waar is??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *