Als Chef-kok Rik de Jonge niet in de keuken van Barbistro Madeleine staat, gaat hij het land uit. Bij voorkeur naar Parijs, de stad was hij dit jaar al weer dertien keer was. Na zijn culinaire tips over Parijs die we eerder op De Nuk plaatste, is het tijd voor een update. 15 restaurants beoordeeld door een echte kenner.
“Door de filmpjes die ik maak voor De NUK, geven onvoorstelbaar veel mensen mij tips voor een speciaal restaurant. Voor ik een restaurant tip wil ik er zelf gegeten hebben. Dit jaar ben ik dertien maal in Parijs geweest. Vaak met iemand samen, maar het liefst alleen. Alleen kan ik mij een misser permitteren, maar met iemand anders wil je eten waar je het zelf ook goed vindt. Ik lunch meestal goed en ’s avonds doe ik het rustig aan. Dan eet ik in een leuke, laagdrempelige tent. Voor mensen die met de trein aankomen op het Gare du Nord, heb ik een paar adresjes waar je meteen aan kan schuiven voor de lunch. Wanneer je eerst je bagage naar het hotel moet brengen is het te laat om te gaan lunchen, de meeste restaurants serveren na 14.00 uur geen lunch meer. Voor alle restaurants geldt: reserveren!”

1. Café LES DEUX GARES
Geinig tentje, niks aan de hand. Frisse keuken, ik noem het ‘keuken van de markt’, vers bereid. Je eet er het lunchmenu en stelt dat zelf samen uit de á la carte gerechtjes. Rond een paar tientjes ben je klaar. Veel Fransen en reizigers.
Tussen het Gare de Nord en het Gare de l’Est.
1 Rue des Deux Gares

2. CHEZ MICHEL
Vlakbij het Gare du Nord. In een hoek van het 10de, een klassieke Franse bistro. Goed bereide gerechten. Keuken van de markt. Kwartel en in de winter wild. Royale porties vaak in een heerlijke jus.
Wie? Veel jonge mensen en gourmets
Prijs? Gemiddeld
10 Rue Belzunce 75010

3. MAISON SOTA
Ook bij het Gare du Nord. Momenteel mijn favoriete restaurant. Niet alleen voor de lunch, maar ook voor een zondagmiddag, dan ben je de hele middag onder de pannen. Men kookt er Frans met de Japanse finesse, zo puur. De oude chef van Le Clown Bar staat er nu in de keuken. Ze hebben een goede wijnkaart
3 Rue st Hubert 75011
Wie? Fransen en Foodies
Prijs? Hogere segment

4. MAGMA
Een avondtent met een heel klein keukentje. De Franse keuken, door Japanners bereidt, een heel verfijnde bistro-stijl. De stijl die ik het allerleukste vind, geen opgeklopte tent. Met een menuutje zit je goed voor een hele avond. Leuk eten voor een normaal bedrag.
9 Rue Jean -Pierre Timbaud 75011
Wie? Foodies
Prijs? Neem een menuutje

5. TOURNELLES.
Vlakbij de Place des Voges, de buurt met de duurste huizen van Parijs. Kies voor de tweede zit. Je eet er de klassieke bistro-keuken. Steak tartare, cordon bleu, kip met champignonsaus, plakken foie gras, alles even lekker. Hutje mutje op elkaar, plastic menukaarten en natuurwijnen. Om 21.30 uur aan tafel is heel gewoon.
6 Rue des Tournelles 75004
Wie? Veel jonge mensen, gezien en gezien worden, veel toeristen.
Prijs? Gemiddeld

6. DANDELION
De sous-chef van Septime en de sommelier van Les Parcelles begonnen hier hun restaurant in Belleville. Een buurt die nu helemaal hip is. De stijl is uiteraard die van Septime. Je hoort weinig Nederlanders die hier gegeten hebben omdat ze er gewoon niet tussenkomen. Heel verfijnde keuken, er eten veel jonge mensen, veel foodies. Mooie wijnen, veel champagnes
46 Rue des Vignoles 75020
Wie? Veel jonge mensen en foodies
Prijs? Te betalen.

7. GRANDE BRASSERIE
Op de Place de la Bastille, tegenover Bofinger. Daar gaat iedereen naartoe om zuurkool te eten. Bij Grande Brasserie eet je onglet met uiencompôte, crème brûlée, knolselderijsalade met mayonaise. Super lekker. Het is er netjes, je krijgt er goed brood. Een prettig ingerichte zaak, waar je alleen kan eten en er is altijd plek. Wel grandeur maar niet de poppenkast die je in het 16de en eht 18de vindt.
6 Rue de la Bastille 75004
Wie? Zakenlui, toeristen en Fransen.
Prijs? Betaalbaar

8. PRÉVELLE.
Ik denk dat ze dit jaar een ster krijgen. Hier kookt een voormalig chef van Alain Ducasse. Dus veel groente met een klein stukje kip, maar dan wel het beste stukje kip ooit, met een fantastische saus. Het restaurant straalt klasse en stijl uit: perfect glaswerk en een uitmuntende bediening. Een heel prettig restaurant. Je kan er alleen niet in een korte broek naar binnengaan. Je gaat er naartoe voor de lunch. Om 1uur naar binnen en om 3 uur sta je weer buiten. Heb je nog iets aan je middag.
34 Rue Saint Dominique 75007
Wie? Parijzenaars en veel ambassade personeel
Prijs? Niet extreem duur
Het lijkt wel alsof de bediening in de Parijse horeca dit jaar veel beter is geworden. Men is aardiger en heeft iets van ‘leuk dat je er bent’

9. LES MINISTÈRES.
Aan het begin van de Boulevard Saint-Germain. Een heel klein bistrootje, daar eet je fantastische patés. Vol au vent met zwezerik en kreeft. Lekker royaal eten, grote porties, je moet er rustig aandoen. De eigenaresse staat zelf in de bediening .Er eten veel Fransen, je moet ver van tevoren bellen en een plekje reserveren. Ze doen niet aan een aanbetaling. Maar je moet echt van lekker royaal eten houden. Je hoort er nooit iemand over omdat het lastig is om er binnen te komen. Je moet daar niet als twee jonge meiden gaan eten en een half plakje paté bestellen. Meer met drie kerels en een paar flessen wijn naar binnen harken, dan is het leuk.
43 Rue Vaneau 75007
Wie? Fransen
Prijs? Heel schappelijk

10. CHANTOISEAU
Achter de Sacré Coeur. In Montmartre. Bij Montmartre denk aan drommen toeristen en dan is dit restaurant een oase van rust. Prettige stoelen, rustige sfeer en heel lekker eten. Een nette tent die met de lunch helemaal vol zit. Je eet er lam met kokkels en een artisjok erbij, Glas wijn ,glaasje champagne. Ideaal om op een regenachtige dag in november een middag door te brengen.
63, Rue Lepic 75018
Wie? Parijzenaars
Prijs? Redelijk

11. JANINE
In het 17de. Een wijk die booming is. Het is daar ontploft, een leuke wijk om doorheen te lopen. Met pleintjes en een park waar kinderen spelen en moeders met de kinderwagen wandelen. De patissier van Le Cheval Blanc, Pleincoeur, heeft daar een zaak geopend. Ook leuk om even naar binnen te gaan. Bij Janine maken ze goed en herkenbaar eten. Een pithivier ( bladerdeeg taart) in de winter. Een goede wijnkaart.
90 Rue des Dames 75017
Wie? Allemaal Fransen, het ligt middenin een woonwijk
Prijs? Gemiddeld

12. LES PARCELLES,
In de Marais. Leuk als je in de ochtend naar het Muséé Picasso gaat en daarna gaat eten bij Les Parcelles. Je eet er de klassieke Franse keuken, zwezerik met aardappelpuree. Ze hebben een goede wijnkaart.
13 Rue Chapon 75003
Wie? Fransen en toeristen
Prijs? Gemiddeld

13. SAINT ROCH,
Vlakbij Het Louvre. Daar eet de modewereld. Een a-typisch restaurant en één van mijn leukste restaurants. Klein zaakje, perfect ingericht. Klein keukentje met een barretje. Je eet daar drie gangetjes. Stukje rog met gepocheerde courgette. Ik volg de chef. Pierre Toitou, al jaren en hij kookt heel perfectionistisch en vernieuwend. Als hij iets doet dan wordt dat meteen geïmiteerd. Zo had hij een sinaasappel in vier schijven met een beetje peper als gerechtje. Dat zie ik nu ook weer langskomen in restaurants in Brooklyn. Hij staat meteen in de Vogue als hij iets begint.
19 Rue Saint-Roche 75001
Wie? Fashionables
Prijs? Gemiddeld

14. LE DOYENNÉ
Aan de zuidkant van Parijs. Voor een zondagmiddag en dan in een kamer van Le Doyenné blijven slapen. Ze hebben een tuin waar ze hun eigen groenten en kruiden verbouwen. Je kan door de tuin wandelen en wat je ziet groeien ligt even later op je bord. Verfijnd eten, een prachtige zaak, relaxte sfeer, als je van lekker eten houdt is dit een aanrader. Je kan ook op zaterdagavond in Parijs eten en dan voor de lunch op zondag een Uber nemen naar Le Doyenné.
5 Rue Saint Antoine 91770 Saint-Vrain
Wie? Foodies en de nodige wijnmakers
Prijs? Niet goedkoop, maar wat je daarvoor krijgt.

15. LE CHEVALD’OR
Mensen vergeten vaak dat je in Parijs ook fantastisch Aziatisch kan eten. De belangrijkste Franse koloniën waren Vietnam, Laos en Cambodja. Deze keukens vind je ook terug in kleine restaurantjes buiten het centrum. In de wijk die nu helemaal booming is Belleville, zit Le Cheval d’Or, in een oud pandje dat modern is ingericht. Je wordt er bediend in een hoog tempo, met een strakke service, het eten is erg lekker. Ze hebben een mooie wijnkaaart.
21, Rue de la Villette, 75019
Prijs? Redelijk
Wie? Foodies en locals
Lees hier de Parijse restaurants die Rik eerder tipte.
Laat uw reactie achter
Reactie