Op stap met Rik de Jonge

Weekendje Parijs? Lees hier de 12 restauranttips van Chef Rik de Jonge

Rik voor een van zijn favoriete restaurants

Naast Barcelona en Tel Aviv staat Parijs in de top 3 favoriete steden van Rik de Jonge, chef-kok van Bar Bistro Madeleine. Zeker als het om eten gaat. Recent was hij weer een paar dagen in Parijs om bekende zaken op te zoeken en nieuwe te ontdekken. Voor De Nuk maakte hij een lijst van twaalf leukste restaurants. Van betaalbaar tot prijzig, maar allemaal waard om langs te gaan. Vergeet niet om thuis al te reserveren. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.

L’Ami Jean 

27 Rue Malar, 75007 

L’Ami Jean is de absolute favoriet van Rik. De keuken is Frans met Baskische invloeden. Een echte Franse bistro met een open keuken. De fanatieke chef Chef Stéphane Jégo, is een man die met emotie kookt. Het is een geweldige lunch plek. Ik eet dan carte Blanche, bijvoorbeeld paté, zwezerik, rauwe makreel met thijm en rozemarijn en dan rijstepap. Je komt voldaan van tafel en ’s avonds doe ik dan kalm aan. 

Aanrader: rijstepap, die eet iedereen daar. 

Publiek: Foodies, Parijzenaars, maar ook wel toeristen L’Ami Jean staat in de betere restaurant gidsen.  

Prijs: Carte blanche, 65 euro 

Aux Deux Amis  

45 Rue Oberkampf 75011 

Dit is eigenlijk een wijnbar/café met vijf of zes hapjes op de kaart maar die dan wel heel erg goed zijn. Heel nonchalante sfeer: bomvol. Mensen staan aan de bar te drinken en te eten: rauwe coquilles, zee tongetje, zwezerik met gember en lente-uitjes. Uit een piepklein keukentje van drie of vier vierkante meter komen echte goede gerechten. Mensen staan buiten met een glas in de hand. Niet iets om romantisch op een vrijdagavond naartoe te gaan want dan denk je wat gebeurt hier?  Als je wilt zitten moet je daar niet heen gaan.  

Aanrader: oeufs mayonaise, je pakt de eieren van de bar en pelt die zelf, bakje mayonaise erbij.  

Publiek: veel jonge mensen. 

Prijs: gerechten tussen de 12 en 25 euro. Reserveren niet mogelijk.

Shabour 

19 Rue Saint-Sauveur, 75002 

Israelische chef: Assaf Granit kreeg dit jaar zijn eerste ster in Shabour. Israelisch-Franse keuken, tot in de perfectie uitgevoerd, verfrissende keuken, heel creatief. Je eet aan een vierkante bar rondom het kookgedeelte waar elf mensen aan het werk zijn. Er is plaats voor 24 personen en je eet allemaal het menu. Top service, de kok zet zelf de gerechten in. Actie ,leuke zaak, echt internationaal. 

 Aanrader: het hele menu bestellen. 

Publiek: internationaal 

Prijs: menu 65 euro 

Café du Coin. 

9 Rue Camille Desmoulins 75011 

Buurtkroeg, een soort parkcafé buiten. Je eet een driegangen menu, eenvoudig met veel seizoensgebonden producten. Je gaat er lunchen en voelt je echt in Parijs, met alleen maar locals. Je eet een piazzetta met courgette en roomkaas, stukje entrecôte met snijbiet, radijs en jus, stukje abrikozencake met vanille ijs. Aan de goede kant van het Gare du Nord, wanneer je aankomt in Parijs voel je je meteen de stad. Ik mocht aanschuiven bij twee wild vreemde mensen. Als je naar de WC moet, moeten er nog acht mensen opstaan.

Publiek: jonge Parijzenaars, die niet naar de Mac gaan. 

Prijs: menu 22,50 

La Poule au Pot 

9, Rue Vauvilliers, 75001 

Als je een oude klassiek bistro wilt, die nog echt is ingericht als de bistro van honderd jaar geleden, moet je hier zijn. De klassieke Franse keuken, goed uitgevoerd maar het klopt. Hier kookt François Piège, die ook L’Epis d’Or heeft en hij opent binnenkort Mimosa waar ik de volgende keer wil eten. In la Poule au Pot zie je de welgestelde Parijzenaar, wat stijver, netjes gekleed en dames met kleine hondjes. Vlakbij les Halles en het onlangs heropende warenhuis La Samaritaine 

Prijs: hogere segment. 

Amagat  

23, Villa Riberolle 75020 

Spaanse tapas bar, vlakbij Père Lachaise op een oud fabrieksterreintje, hoekje om, hoekje om. Daarnaast zit Caché van dezelfde eigenaar, dat is wel weer meer een restaurant. Bij Amagat eet je echt goed uitgevoerde tapas, ongecompliceerd. Dit is nieuw Parijs, de oude lichting gaat naar La Poule au Pot. De muziek staat hard, vier koks die op houtskool grilletjes staan te bakken, niet de gehaktballetjes met tomatensaus uit de oven.  

Aanrader: grote rode gamba’s van de houtskoolgrill, dunne aardappel frietjes. Gin met vermout en een schijfje citroen. 

Publiek: Jong, mooie mensen, veel horeca. 

Prijs: helemaal niet duur. 

Early June 

19, Rue Jean Poulmarch 75010 

Bij Canal Saint Martin, heel licht eten rauw bijv. rauw gemarineerde coquilles met een beetje olie, magret de canard, asperges. Licht ingericht, open keuken en veel natuur wijnen. 

Publiek: jong 

Prijs: betaalbaar 

La Rotonde 

105, boulevard du Montparnasse, 75006

Terug naar waar het ooit begonnen is La Rotonde, echt oud Parijs, maar wel heel goed onderhouden. Om een uurtje of 9 nog even eten. Op een lekkere bank zitten en goede ouderwetse service, obers in pakken en een mooi glas wijn. Tournedos, eendenlever, ijs en een mooie Bordeaux. Rutte zat hier ook te eten met Macron. Een echte Parijse brasserie, met een nootje bij het apéritief en de rekening op een zilveren schaaltje. 

Prijs: hoofdgerecht 26 euro, 13 euro voorgerecht. 

Bouillon République 

39, Boulevard du Temple, 75003 

Je hebt natuurlijk Bouillon Chartier, waar de meeste couverts per dag worden omgezet, maar dat is echt een tourist trap. Maar nu is er ook Bouillon République, waar ooit Brasserie Chez Jenny zat, bekend om de zuurkool, maar de zaak was erg verlopen. In deze Bouillon trekt veel jong publiek en biedt plaats aan 180 gasten. Hier weer nieuw élan, maar het klopt. Het eten staat al bijna voor je neus wanneer je binnenkomt. Steak frites, ei met mayonaise, ravioles de Roman en zuurkool. Eigenlijk een bierlokaal, zoiets hoort wel bij zo’n stad. Brood is goed, service prima en snel. 

Publiek: van alles wat 

Prijs: hoofdgerecht 10 euro 

Septime 

80, Rue Charonne 75011 

Een van de betere restaurants van Parijs, top of the bill wat eten betreft, nu één ster. Dit is de nieuwe Franse manier van koken: Bistronomie. Je eet hier geweldig, licht, stukje vis, stukje vlees, groente en mooie natuurwijnen, ze staan ook in de top 100 van beste restaurants ter wereld. Eenvoudige restaurant setting, open keuken, geen decadent gedoe. Vriendelijke en hartelijke bediening. Viergangen menuutje voor de lunch. Ik at daar ooit kabeljauw met een preitje erop en een saus, om nooit te vergeten. 

Prijs: 60 euro menu 

Clamato 

Rue Charonne, naast Septime, Rue Charonne 75011 

Een visbar, van dezelfde eigenaar als Septime. Oesters, eitje met kaviaar, kleine visgerechtjes. Aan de overkant hebben ze dan nog een wijnbar, even een plankje met beetje charcuterie en een glas wijn om te wachten tot er plaats is bij Clamato. Dan hebben ze ook nog een klein bakkerijtje geopend, waar je de lekkerste soesjes kunt kopen. Het wordt een beetje de Rue du Nil, ook wel het waar ook verschillende zaakjes bij elkaar zijn geopend. 

 Op zaterdag en zondag de hele dag geopend, zonder te reserveren.  

Prijs: gerechten rond 10 euro 

 Clown Bar 

114, Rue Amelot 75011 

In de kleedkamer van een oud circustheater, trof met tijdens de verbouwing, achter houten schotten de oude glas in loodramen met clowns erop. Bistro-setting zonder verwarming, niet bij de deur gaan zitten! Hier eet je hersenen in Ponzu-saus, maar ze doen ook veel en croûte: pithiviers.  

Publiek: Op zondag veel mensen uit de wijnhandel. 

Prijs hoofdgerecht: rond 30 euro 

Om de hoek van Clown Bar zit het marktje van Rue de Bretagne, rechts in de hoek staat een Japanse jongen te koken en daar eet je dan Uiensoep, buiten aan een barretje. Echt een leuke wijk met veel mensen uit de mode wereld, hier zit ook de modeacademie. 

Redactie

5 reacties

Reageren
  1. Geweldig gedaan Rik !, beter dan de **** gids, Ben jaloers wat er allemaal langs jou smaakpapillen gaat .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *