Partnerbijdrage

Een ongeluk komt altijd uit onverwachte hoek: zó ga je hiermee om

We werken weer massaal vanuit huis. En dat betekent ook: een grotere kans op schade aan je spullen of woning. Hoe verklein je het risico op een ongelukje in huis? En wat kun je het beste doen als het, ondanks alle voorzichtigheid, tóch misgaat? We zetten de belangrijkste dingen voor je op een rij en vertellen wat rechtshulp voor je kan betekenen.

Regel de juiste verzekeringen

Door een ongeluk kan er schade aan jou of je spullen ontstaan. Maar het kan ook zijn dat jij of een gezinslid per ongeluk schade veroorzaakt aan iemand anders, of aan diegene zijn spullen. Het is daarom verstandig om goed verzekerd te zijn in allerlei situaties die tot schade kunnen leiden.

Situatie 1: jij of je kind veroorzaakt schade aan iemand of iemand zijn spullen. Bijvoorbeeld tijdens een bezoekje aan de buren. Hier heb je een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking voor nodig.

Situatie 2: jij of een gezinslid veroorzaakt schade aan jullie eigen spullen in huis. De schade wordt mogelijk gedekt als je een bepaalde woonverzekering hebt: een allrisk inboedelverzekering.

Door schade aan jouw of andermans spullen kan er ook een juridisch conflict ontstaan. Een rechtsbijstandsverzekering of rechtshulp on demand kan je dan helpen om dit probleem goed op te lossen.

Voorkom schade in en om huis

Natuurlijk wil je ongevallen in huis zoveel mogelijk voorkomen. Ongelukken 100% voorkomen lukt helaas nooit helemaal. Wél kun je je woning met een paar simpele aanpassingen heel wat veiliger maken. Een paar tips.

  • Hou looproutes netjes: voorkom een valongeluk door de vloer, gang en trap altijd vrij van spullen en speelgoed te houden zodat je hier niet over struikelt.
  • Laad elektronica veilig op: Leg elektrische apparatuur, zoals je mobiel en laptop, nooit op je beddengoed, kussen of bank tijdens het opladen. Deze apparaten kunnen erg heet worden en brand veroorzaken.
  • Gebruik geen goedkope laders: gebruik voor electronica alleen de originele opladers die de fabrikant voor het product gemaakt heeft. Laders van goedkopere merken kunnen sneller in de brand vliegen.
  • Voorzie kleden van antislip: pas op met losse vloerkleden, schapenvachtjes en badmatten. Voorzie deze aan de onderkant van antislip zodat je er niet over kunt uitglijden.
  • Klus veiliger: gebruik gereedschap alleen waar het voor bedoeld is, hou je werkplek opgeruimd, zorg voor voldoende licht en draag beschermende kleding.
  • Zorg dat je jezelf op tijd in veiligheid kan brengen: plaats voldoende brand-, rook- en koolmonoxidemelders in huis zodat je op tijd gewaarschuwd wordt bij een levensgevaarlijke situatie.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *