Toerisme

Duitse krant over Utrecht: ‘Ga in een café zitten en kijk naar de fietsers’

“Veel water en groen, scheve huisjes en geplaveide straatjes geven de stad een lokaal dorps karakter”, vindt Christoph Driessen. Hij schreef voor de Duitse krant Main Post over Utrecht. Een leuk verslag. Bij zijn opmerking ‘Je moet niet verbaasd zijn als er opeens een zwerm ganzen over de straat waggelt’ zetten wij echter onze vraagtekens. 

Het valt de schrijver van het artikel op dat de gemiddelde leeftijd in Utrecht laag is. “Ze lijken allemaal onder de 30 te zijn”, schrijft hij. Hij raadt zijn lezers aan om door de steegjes van de gezellige binnenstad te dwalen – ’topmusea zoals in Amsterdam het Van Gogh Museum of het Rijksmuseum bestaan niet in Utrecht’: “Ga in een van de cafés zitten, bestel een stuk appeltaart met slagroom en kijk naar de fietsers. Er zijn er zo ongelooflijk veel in Utrecht dat je tijdens spitsuren zelfs fietsfiles kunt zien ontstaan. Helmen zijn onbekend.”

Driessen noemt een aantal ‘charmante plekjes’, zoals de Domkerk en de tuin met fontein. De Botanische tuinen, met haar 18e-eeuwse Japanse notenboom en anderhalve meter grote Amazone waterlelie, vallen ook in de smaak. De schrijver is onder de indruk van het Rietveld Schröderhuis. “Het staat voor vrijheid en duidelijkheid en ziet er hypermodern uit – het is bijna 100 jaar oud. Wanneer je de ramen op de eerste verdieping opent, wordt het huis één met het landschap – het lijkt te zweven. De binnenwanden kunnen ook volledig worden weggeklapt zodat er een enkele ruimte ontstaat. Waarom is het huis niet in bulk besteld, zoals de bouwer had verwacht? De reden is waarschijnlijk dat het te weinig bescherming biedt. Je leeft bijna in het openbaar en er is nauwelijks opslagruimte. Wie hier wil wonen, heeft bijna niets. Het huis is nu cultureel werelderfgoed – maar nog steeds wil niemand er wonen.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *